Araç Nasıl Kiralanır?

featured

Bazen arabanız olsun ya da olmasın araba kiralamanız gerekebilir. Araç kiralama süreci, daha önce hiç araç kiralamamış olanlar için göz korkutucu olabilir. Ancak süreç sanılanın aksine oldukça kolaydır. Araç kiralamak isteyen kişilerin araç kiralama firmasına gitmeden önce bilmesi gereken bazı ipuçları bulunmaktadır. Araç kiralama şartlarını bilmeden tatil planlamak bazen üzücü sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle araç kiralamadan önce kiralama şartlarını bilmelisiniz. Araç kiralamanın püf noktalarını yazımızda anlattık. 

Araç Kiralama Türleri Nelerdir?

Araç kiralama talebe göre kısa ve uzun vadeli olarak iki taksite ayrılmaktadır. Kısa vadeli ihtiyaçlar günlük veya haftalık kiralama olabilir ve turistik konaklamalar veya acil ihtiyaçlar için önceliklendirilir. Havalimanı, tren garı, otogar gibi noktalardan araç kiralama ihtiyacınızı karşılayabilecek gezi amaçlı günübirlik veya haftalık kiralama yapacaksınız. Alternatif olarak bayilikler veya internet üzerinden araç kiralama firmaları ile önceden rezervasyon yaparak araç kiralayabilirsiniz.

Uzun dönem araç kiralama talebi daha çok KOBİ’ler tarafından kendi ihtiyaçlarına göre tercih edilmektedir. Uzun dönem araç kiralama konusunda birçok firma filo kiralama hizmeti sunmaktadır. Birkaç yıl kullanılacak bir araba almak yerine kiralamak daha eğlenceli. 

Araç Kiralarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araç kiralamak için ehliyet sahibi olmanın yanı sıra dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekildedir;

Araç Kiralarken Yaş Sınırı ve Ehliyet Süresi

Araç kiralarken dikkat etmeniz gereken ilk şey yaş sınırıdır. Sigorta şartlarına göre ekonomi sınıfı araç kiralamak için 21 yaşında veya daha büyük olmalısınız. Orta sınıf ve üzeri segmentteki araçlar için aşağıdaki süre 25 yıldır. Lüks araçlar ve büyük hacimli araçlar için 28 yaşında veya daha büyük olmalısınız. Ekonomi, orta sınıf veya premium segmentte araç kiralayacaksanız en az 2 yıllık ehliyetinizin olması gerekmektedir. Ancak lüks araçlar veya büyük hacimli araçlar için bu süre en az 3 yıldır. 

Araç Kiralarken Ödeme Yöntemleri ve DepozitProvizyon İşlemleri

Araç kiralama sürecinde dikkat edilmesi gereken ilk nokta, aracı kiralayacak kişinin kredi kartına sahip olması gerektiğidir. Online rezervasyon yaparken farklı bir kredi kartı ile ödeme yapmış olabilirsiniz ancak aracı teslim alırken aracı kullanacak sürücünün kredi kartı bilgileri istenmektedir.

Trafik cezaları, park cezaları, akaryakıt eksikliği ve sigortasız hasarlar için sigorta zorunludur. Bu nedenle araç kiralamadan önce kredi kartınız provizyon adına belirli bir miktar kilitlenecektir. Bu tutar doğrudan kredi kartınıza yansımayacaktır ancak kredi kartınızın kullanılabilir limitini düşürecektir. Ön provizyon işlemi için en az 6 ay geçerli ve dondurulan tutarı karşılamaya yetecek bir limit bulunmalıdır. 

Kiralık Araçlarda Kasko ve Sigorta Şartları

Kiraladığınız aracın kasko sigortasının geçerli olabilmesi için dikkat etmeniz gereken şartlar vardır. Bu;

  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı durumunda sigorta tamamen geçersiz olacaktır.
  • Araba kullanırken trafik kurallarına uymalısınız. Trafik kurallarına uymazsanız, olası fiziksel ve zihinsel zararlardan siz sorumlu olursunuz.
  • Malların taşınması için ticari araçlar dışındaki araçlar kullanılamaz. Bu durumda kasko sigortanız geçerli olmayacaktır.
  • Araçtan ayrılırken ehliyetinizin ve anahtarlarınızın yanınızda olduğundan emin olun. Kiraladığınız aracın çalınması durumunda araç kiralama şirketi sizden kayıt belgeleri ve araç anahtarlarını isteyecektir.

Kaza durumunda; Bir tarafta hasar varsa mutlaka trafik polisine haber verilmesi gerekir. Hasar çift taraflı ise kaza tutanağı tutulmalı ve karşı tarafın ehliyet, sigorta ve ehliyet bilgileri alınmalıdır. Tutanakları en kısa sürede kiraladığınız şirkete iletmelisiniz. 

Kiralık Araç İade Edilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Aracı ilk aldığınızda yakıt deposunu kontrol etmeniz önemlidir. Kiralanan araçlar aynı yakıt seviyesi ile iade edilmelidir. Fazla yakıtla geri dönerseniz para iadesi yapılmaz ve yakıt sıkıntısı olması durumunda yakıt masraflarını ve servis ücretlerini tahsis edebilirsiniz.

Kiraladığınız aracın iade için belirtilen adrese teslim edilmesi gerekmektedir. Bir araç kiralama şirketinden kiralama yapıyorsanız, kiralama ofisi ile gerekli formaliteler tamamlandıktan sonra araç iade edilebilir. Aracı vale hizmeti ile teslim aldıysanız, vale aracılığıyla iade edebilirsiniz.

Aracı daha erken teslim etmeniz durumunda araç kiralama şirketi hiçbir masrafı iade etmeyecektir. Ancak aracınızı geç teslim etmeniz durumunda sizden ek ücret alınabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir