Aşure nasıl ve niçin yapılır? Malzemeleri neler?

featured

Halk dilinde “Aşure” olarak kullanılan asıl ismi “Aşura” tarifi nedir? Nasıl yapılır? Yapılış amacı nedir? Sizler için aşureyi haberimizde inceledik.

Aşure’nin tarihi nedir? Aşure’nin yapılma nedeni nedir?

Aşura, Kerbela’da Yezit tarafından şehit edilen Hz.Muhammed’in torunu, Hz.Ali’nin oğlu Hz.Hüseyin için aynı zamanda yoksulluk ve zulüm gören halk için yapılmaktaydı. Geçmişten günümüze değişip dönüşen aşurenin içerisine farklı malzemelerde eklendi, günümüzde sevilen bir tatlı haline geldi.

Aşure’nin kelime anlamı nedir?

“Karışık aş” anlamına gelen aşure, dilimize Farsça’dan geçmiştir. Aynı zamanda isminde bulunan “aşr”, 10. gün anlamına gelmektedir. Aşure’nin Muharrem Ayı’nın 10. gününden itibaren yapılmaya başlanmasının sebebi, Hz.Hüseyin’nin 10. günde katledilmiş olmasıdır.

Günümüzde Aşure yapımı nasıldır? Malzemeleri nelerdir?

Malzemeler;

1.) 3 bardak aşurelik buğday
2.) ½ çay bardağı pirinç
3.) 1 bardak nohut
4.) 1 bardak kuru fasulye
5.) 200 gr kuru kayısı
6.) 200 gr kuru üzüm
7.) 1 bardak fındık
8.) 3 lt su (buğdayı haşlamak için)
9.) 4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için)
10.) 4 bardak toz şeker
11.) Bir tutam tuz

Yapılışı; Öncelikle nohut ve fasulyeleri ayrı bir tencerede kaynatınız, malzemeler biraz yumuşadıktan sonra ocaktan alınız ve suyunu süzerek kenara bırakınız. Sonrasında dilediğiniz kadar buğdayı bir tencerede 10 ila 15 dakika arasında kaynatınız. Buğdaylar da yumuşamaya başlayınca ve pişme süresini tamamlayınca ocaktan alıp suyunu süzünüz. Dilediğiniz büyüklükte ki bir tencereye buğday, nohut ve fasulyeleri ekleyerek tekrar kaynamaya bırakınız. Ardından doğradığınız kuru meyveleri ekleyerek hepsinin birlikte kaynamasını bekleyiniz. Malzemelerin hepsinin pişmesinin ardından dilediğiniz miktarda şeker ve bir tutam tuz ekleyerek 10 dakika daha kaynatınız. Ardından Aşure pişme aşamasını tamamlamış olacağından servis tabaklarına boşaltıp üzerine fındık, ceviz ve nar ekleyebilirsiniz.

Aşurenin Oluşumsal Tarihi | Bilgikilavuzu.com

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir