Bacak Sendromu Nasıl İyileşir?

Bacak Sendromu Nasıl İyileşir?

Bacak sendromu toplum içerisinde yaygın olarak görülen bir hastalık türüdür. Uyku esnasında bacaklara ağrı ve kasılmaların girmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bacak sendromunun ortaya çıkmasına sebep olan bir çok nedeni bulunmaktadır. Bacak sendromu iyileşmesi için tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bacak sendromu çocuk yaştan itibaren ortaya çıkarak olgunluk evresine gelene kadar devam edebilmektedir. Özellikle yanma veya  karıncalanma sonucu bacakları hareket ettirme isteği yoğun olarak gelir veya tarif edilemeyen bir duygu ile hareket isteği baskın çıkar. Bu hareket çeşitleri karıncalanma, hafif ama rahatsız edici ağrılar, yanma gibi semptomlar görülür. Bu tarz rahatsızlıklar genelde akşam dinlenme sırasında ortaya çıkarak gece boyu devam edebilir. Bu sebeple uykusuzluk ve strese yol açmaktadır.

Bacak Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bacak sendromu tedavi yöntemleri arasında, demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık olması durumunda düzenli olarak kullanılan ilaçlar neticesinde hastalığın hafiflediği görülür. Bu sonuca varabilmek için doktor tedavisine ihtiyaç vardır. Farklı bir nedenden dolayı bacak sendromunun doktor tedavisi gerektirecek bir durumunun olmaması sonucunda kişilerin hayat koşullarını düzenlemeleri gerekmektedir. Doktor tarafından verilen ilaçlar diğer hastalıkların tedavi edilmesi için verilen ilaçlardır. Fakat bacak sendromu hastalığının tedavisinde de kullanılabilir.

Bu ilaçların içerisinde, kas gevşetici, uyku ilaçları ile çeşitli kalsiyum ilaçları olabilmektedir. Kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan  kullanılmamalıdır. Çünkü hepsinin bilinen yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler, gündüz sürekli uyuma isteği, uyuşukluk, kontrol bozuklukları gibi etkilerdir. Bazı ilaçların kullanılmasına ısrarcı olmak yani devamlı olarak kullanmak bağımlılık yapabilmektedir.  Bacak sendromunda kullanılan bütün ilaçlar hamilelik döneminde bırakılması gerekir. Bunun için doktor farklı bir yöntem  önerebilir. Bazı hastalıklarda verilen ilaçlar yetersiz olması durumunda doktor ilaçların yerine farklı ilaç verebilir. Bacak sendromu tedavi yöntemleri için en genel bilgiyi doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Bacak Sendromu Nasıl İyileşir?

Bacak Sendromu İçin Yaşam Değişikliği

Yaşantınızda bazı basit düzenlemeler yapmanız bacak sendromunuzun hafiflemesine katkıda bulunabilir. Bacak sendromu için yaşam değişikliği kişinin hayatını olumlu şekilde etkileyecektir. Ilık bir banyo veya bacaklara yapılan masajlar ile bacak sendromunuzun azalmasına etki edebilir ve bacakları rahatlatabilir. Bacak sendromunu yoğun hissedildiği zamanlarda sıcak veya soğuk su kompresi uygulamak hastalığı hafifletecektir. Stresli ortamlardan uzak durarak bacak sendromunun şiddetinin artmasına engelleyebilirsiniz. Ayrıca uykuyu iyi şekilde alabilmek ve kendini iyi hissetmek için uyunacak yerin kalitesini ayarlayabilirsiniz.

Düzenli olarak ama aşırıya kaçmadan yapılacak egzersizler ile rahatsızlığı hafifletmek  mümkündür. Bazı durumlarda hastalığın azalması için kafein azaltılmasına gidilir veya hiç kullanılmaması tavsiye edilir. Asitli içecekler de dahil olmak üzere tüm kafein içeren içeceklerden ve alkol tüketiminden uzak durarak hastalık azaltılabilir. Gün içerisinde uzun ve geç saatlere kadar çalışmak bacak sendromunu tetikleyebilir. Bacak sendromunu hafifleten ayak altı kılıfları bulunmaktadır. Bu kılıfları kullanarak ayak altına baskı yapabilir ve hastalığın hafiflemesi için destek sağlayabilirsiniz.

Bacak Sendromu Tedavi Edilmemesi İle Ne Olur?

Bacak sendromu genel olarak dinlenme sırasında veya geceleri uyku esnasında zaman ortaya çıkmaktadır. Hasta genel olarak karıncalanma, yanma veya rahatsız edici bir his yaşayabilir. Bacak sendromu tedavi edilmemesi ile bazı durumlarda ise istemsiz bacak kasılmaları görülür. Bacak sendromu genel olarak kişinin uykusunu olumsuz etkilediği için sabahları yorgun olarak uyanır ve gün boyu dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşayabilir.

Sonuç olarak yine kişinin gece uyuyamadığı için gün boyu uyuması da sonraki zamanlarda depresyon neden olabilmektedir. Huzursuz bacak sendromuna iyi gelen bitkisel yağların içerisinde, Hindistan cevizi yağı, çörek otu ile elma sirkesinin karışımı ile masaj yapılması durumunda hafifleme görülecektir. Yatmadan önce içilmesi önerilen  çayların arasında papatya çayı ve nane çayı bulunmaktadır. Böylece kişinin gece rahat uyku çekmesi için yardımcı olacaktır.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir