1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bahar Aylarında Sebze ve Meyveler Nasıl Tüketilmeli?

Bahar Aylarında Sebze ve Meyveler Nasıl Tüketilmeli?

Bahar Aylarında Sebze ve Meyveler Nasıl Tüketilmeli?

Sebze ve meyvelerin tüketilme sıklığı kadar doğru zamanda ve doğru şekilde tüketilmesi de sağlığımız için büyük önem taşımaktadır. Uzmanlar sebze  ve meyve tüketimi için gıdanın mevsimi dışında tüketilmesinin, mevsiminde tüketilmesi kadar faydalı olmayacağını belirtmektedir. Aynı zamanda meyve ve sebzelerin yüksek ısıda pişirilmesi sonucu, içeriğindeki tüm besin değerlerini kaybettiklerini de açıklamış bulunmaktadır. Bu gıdaları tüketmenin ne kadar önemli olduğunu her birimiz bilmekteyiz. Peki ya Bahar Aylarında Sebze ve Meyveler Nasıl Tüketilmeli? Bu sorunun cevabını gelin hep birlikte açıklığa kavuşturalım.

  • Manavdan aldığımız sebze ve meyveleri tüketmeden önce yapmamız gereken ilk şey onları iyice yıkamak olmalıdır.
  • Yıkadıktan sonra mümkünse sebze ve meyveleri çiğ olacak şekilde tüketmeliyiz. Eğer pişirmemiz gereken bir ürün aldıysak pişirme süresi 10 ya da 20 dakika sınırını aşmamalıdır.
  • Pişirme süresi uzadıkça sebze ve meyveler içeriğindeki besin değerlerinin büyük bölümünü kaybetmeye başlarlar. Bu da tüketmek istediğimiz gıdanın vitamin ve mineral değerlerinden faydalanamayacağımız anlamına gelir.
  • Tüketilecek olan sebze ve meyveler mutlaka taze olmalıdır. Süpermarketlerden alınan dondurulmuş sebze ve meyveler, içeriğindeki tüm zenginlikleri neredeyse kaybetmiş durumdadırlar.

Bahar Aylarında Sebze ve Meyveler Nasıl Tüketilmeli?

Bahar Aylarında Meyve ve Sebze Tüketiminin Faydaları

Bahar aylarında meyve ve sebze tüketiminin sürekli değişen hava şartlarına, vücudumuzun ve bağışıklık sistemimizin ayak uydurmasını sağlamak için önemi oldukça büyüktür. Her mevsimde vücudumuzun ihtiyaçlarına göre sebze ve meyvelerin çıkması evrenin müthiş dengesini bizler için bir kez daha göz önüne sermektedir. Örnek vermek gerekirse, ilkbahar aylarında çıkan meyve ve sebzeler genellikle bizi alerjilerden korumaya yönelik vitamin ve mineraller barındırmaktadır. Kış aylarında çıkan meyve ve sebzeler ise daha çok bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yönelik besin değeri içerirler. Dolayısıyla bu gıdaları mevsiminde tüketmek, vücut sağlığımız ve bağışıklığımız için oldukça önemlidir.
Günlük ortalama olarak 200 gr. dolaylarında yapacağınız sebze ve meyve tüketimi sizi bulaşıcı hastalıklara karşı korur, kalp ve damar hastalıklarına karşı direncinizi artırır. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve kanser riskini büyük ölçüde düşürür. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi şartlarını göz önünde bulundurarak, her öğünümüzde sebze ve meyve tüketimine yer vermemiz gerekmektedir.

 

Bahar Aylarında Sebze ve Meyveler Nasıl Tüketilmeli?

 

Meyve ve Sebze Tüketirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Meyve ve sebze tüketiminin önemi kadar nasıl tüketildiği de oldukça mühim bir konudur. Doğru zamanda ve doğru şekilde tüketilmeyen meyve sebzelerin ne yazık ki sağlığımıza pek de olumlu katkıları olmayacaktır. Bu gıda ürünlerini tüketirken dikkat etmemiz gereken birkaç unsur bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi tüketeceğimiz sebze ve meyve ürününü soymadan yemektir. Eğer mutlaka soymamız gerekiyorsa da mümkün olduğunca ince soymak gerekir. Bu gıdalardaki mineral ve vitaminler genellikle dış yapraklarında ve kabuklarında bulunmaktadır. Bu nedenle soyularak tüketilmesi pek tavsiye edilmemektedir. Uzmanlar meyve ve sebzeleri pişirerek ya da suyunu sıkarak tüketmek yerine çiğ bir şekilde, kabuklarıyla tüketmenin daha faydalı olduğunu belirtmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir