Bebek bakımında önemli noktalardan birisi olan ve bebeğin beslenmesi ile sağlıklı büyümesi açısından çok değerli olan bebek emzirme pozisyonu ve doğru emzirme şekli nasıl olmalıdır? Emzirme süreci hem bebeğin doyması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için hem de anne ve bebek arasında etkili ilk bağın kurulması açısından çok kıymetlidir.
Anne sütünün sayısız faydalı içerik barındıran bir şifa kaynağı oldu biliniyor. Aynı zamanda emzirme süreci doğum sonrasında annelerin daha güçlü ve aktif olmasını, maddi manevi daha iyi hissetmesini sağlıyor. Emzirme doğru yöntemlerle yapıldığından sağlıklı bir şekilde uygulanabilir. Şimdi bebeğin doğru emzirilmesi açısından önemli olan içeriklere birlikte bakalım:
Bebeği Emzirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Bebeğin her öğünde tek memeden emzirilmesi: Bu nokta oldukça önemlidir bebek her beslenme sürecinde bir memede bulunan sütü tamamen emmelidir. Çünkü emzirmenin son sürecine doğru kalori ve yağ bakımından zengin sütü alması mümkün olacaktır. Bu da beslenmesine katkı sağlayacaktır. Bu sebeple her gün için bir göğsü tamamlamak oldukça önemlidir. Kimi zaman bebek ilk 10 dakika içinde yağlı ve kaloriden zengin süte erişir, kimi zaman da yarım saatin sonunda bu sütü alabilir. Dolayısıyla, tek bir öğünde iki göğüs de verilirse bebek yalnızca ilk sütü alacağı için yağlı süte ulaşamaz ve yeterli beslenme oluşmaz.
- Annenin emzirirken rahat bir pozisyonda olması oldukça önemlidir. Bel ve sırt kısmı rahat bir yastıkla desteklenebilir. Aynı zamanda bebeğin emzirildiğini kolun altına da yastık alınması çok daha sağlıklı olacaktır.
- Anne bebeği emzirirken mümkün olduğunca kendisine yakın tutarsa hem bebek hem de anne açısından daha rahat bir pozisyon oluşacaktır. Bebeğin tüm sırtı okuya kadar olan kısım, anne tarafından desteklenmelidir.
- Bebek yanlış pozisyonda tutulduğu takdirde, emerken boynu ters durabilir. Bu sebepten ağrı oluşabileceği için emzirmeyi çabuk bırakma ihtimali vardır.
- Bebek emdiği sırada dudaklarını dışarıya dönük olması önemlidir. Aynı zamanda emerken çenesi memeye değmeli ve yanaklarındaki bombelik korunmalıdır.
- Bebek emziği sırada yutkunma sesinin dışında bir ses oluşuyorsa, yanaklarında çukur meydana geliyorsa ya da çenesi memeye değmiyorsa yanlış bir tutuş olduğunu gösterir. Aynı zamanda sadece meme ucunu emziği takdirde, sert şekilde damağıyla ezeceği için hem anne hem de bebek için zorluk yaratabilir.
- Annen emzirme öncesinde memesinde sertlik ya da dolgunluk olup olmadığını kontrol etmesi tavsiye edilir. Sert bir alan olduğu takdirde sıcak uygulama yaparak yumuşatılabilir. Sıcak havlu konulması ya da duşa girilmesi gibi.
- Emzirme pozisyonu gaz yapmayan şekilde ve doğru olarak nasıl olmalıdır, pek çok anne tarafından araştırılmaktadır. Bu anlamda tavsiye edilebilecek içeriklerden bir diğeri de; herhangi bir saatlik durumunda göğse sıcak uygulama yapılması, ancak göğüs boşaltıldıktan sonra soğuğa yakın bir uygulama yapılması gerektiğidir. Bu şekilde ödem olmayacağı için anne rahatlayacaktır.
- Annenin el yöntemi ile göğsünü boşaltması gerekirse, öncelikle ellerini yıkaması ve göğsü içeriye doğru bastırıp bırakması gerekir.
- Bebek emerken ya da sağım durumundan ara sıra yuvarlak hareketlerle masaj yapılması sütün rahat akması için ve potansiyel tıkanıklıklar için faydalı olacaktır.
Bebek Emzirmeyle İlgili Dikkat Edilecek Diğer Ayrıntılar
Bebek nasıl emzirilir video olarak da pek çok mecrada ayrıntılı şekilde anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra, emzirme sonrası da bebeği rahatlatmak için yapılabilecek birkaç uygulama mevcuttur. Bunlardan birisi bebeğin doyduktan sonra annenin bebeğe göğsüne yatırmasıdır. Aşağıdan yukarıya doğru sıvazlama yöntemi ile ve aradan hafifçe patpat yaparak gazı çıkartılır.