502 Bad Gateway Hatası Çözümü

featured

İnternette akış yapan herhangi bir web sitesi bazen “502 Bad Gateway” hatası alabilir. Peki bu hata; İlk kez ziyaret edilen mütevazı bir sayfada veya Google gibi birinci sınıf bir sitede bile görünebilir. Başlangıçta “5” olan erişim hatalarının çoğu sunucudan kaynaklansa da, kötü bir 502 bağlantı noktası hatasında durum farklı olabilir.

Şimdi bu hatanın olası nedenlerini açıklamaya başlayalım.

502 Bad Gateway Hatası Nedenleri

Web sitesinin kurulu olduğu sözde “sunucu”, web sitenizin yayınlanması için yeterli değil. Bu komutu çıkartmak için; Bir web sitesinin hizmet vermesi için yalnızca bir web sunucusuna ihtiyacı yoktur. Örneğin WordPress tabanlı bir web sitesinin yayınlanabilmesi için aşağıdaki sunucuların karmaşık bir şekilde çalışması gerekir.

Veritabanı Sunucusu: WordPress sitenizin veritabanını çalıştırın.

Uygulama Sunucusu: WordPress sitenizin tüm dinamik içeriği bu sunucuda barındırılmaktadır.

Ağ Geçidi Sunucusu: “Gateway”, “ters proxy” sunucusu olarak da bilinir. Vernik, Ngnix veya Apache’yi çalıştırın.

Web sunucusu: Web sayfası dosyalarını erişime hazırlayan sunucudur.

Geçit sunucusu dışındaki tüm sunuculara “origin sunucu” veya “upstream sunucu” denir.

Tarayıcınıza alan adını yazıp “Enter” tuşuna bastığınızda, ağ geçidi sunucusuna bir istek gönderilir ve aşağıdaki bilgileri almak için ağ geçidi sunucusu tarafından Origin ve upstream sunucularına bir komut gönderilir.

MySQL veritabanınız, veritabanı sunucusundan aranır.

Uygulama sunucusundan istenen Dinamik içerik ve PHP dosyaları.

Web sitenizin temaları, eklentileri, medya dosyaları, CSS dosyaları, JavaScript dosyaları web sunucusundan istenir.

Diğer sunucular ağ geçidi sunucusu talimatlarına yanıt vermez veya tam olarak yanıt vermezse; 502 Bad Gateway hatası oluştu. Özetle, ağ geçidi sunucusu, “Mesajcı başarısız olmayacak, talimatlarını gönderdim, ancak diğer sunucular yanıt vermiyor” demektedir.

502 bad gateway, hatasının yalnızca sunucunun yanıt vermemesi veya yanıt vermede yavaş olmasından kaynaklanmaz. Aşağıda listelenen nedenlerden dolayı bu hatayı alabilirsiniz.

Sunucunuz anlık trafiği kaldıramadığı için geçici olarak devre dışı bırakılmış olabilir.

Eklentiler, temalar veya diğer sistem dosyaları hatalı olabilir.

Kullanmakta olduğunuz web tarayıcısının önbelleğinde bir sorun olabilir.

İnternete girdiğiniz modemde veya ağ bağlantı yapılandırmanızda bir sorun olabilir.

CloudFlare gibi bir CDN kullanıyorsanız, CDN sorunları ortaya çıkabilir.

DNS hizmetlerinde bir sorun olabilir.

502 bad gateway hatasının çözümü oldukça basittir. Yazıyı okumaya devam ederek siz de bu basit yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Hata 502 Bad Gateway Çözümü

Bir hatayı çözmek için önce nedenini bulmanız gerekir. Buraya kadar 502 port hatasına neden olabilecek yedi farklı sorundan bahsettik. Bu hataların birçoğu bir arada yaşanabilir veya sadece bir tanesinden dolayı 502 Bad Gateway mesajı alınabilir. Bu nedenle deneme yanılma yöntemini kullanın; Nedeni belirlenmelidir. Şimdi başlıktaki çözümleme yöntemlerini açıklamaya başlayalım.

Yüksek Trafik İle Oluşan 502 Hatası Çözümü

Başlıktan da anlaşılacağı gibi, sunucunuzda bir veya daha fazla web sitesi kurulu (muhtemelen web siteniz); Kaynaklarını hemen çok fazla trafik almaktan tüketmiş olabilir. Hata bundan kaynaklanıyorsa, hiçbir şey yapmanız gerekmez. Her üç ila beş dakikada bir sayfayı yenileyerek ziyaret etmek istediğiniz sayfaya tekrar erişmeyi deneyebilirsiniz.

Web Tarayıcı Önbelleği İle Oluşan 502 Hatası Çözümü

Tarayıcı önbelleğinizden kaynaklanan bir hata nedeniyle 502 bağlantı noktası hatası alıyorsanız, çözüm tarayıcı önbelleğinizi temizlemektir. Ama bu senaryoda; web sitesi gerçekten erişilebilir olacak, sadece ona erişemezsiniz. https://downforeveryoneorjustme.com/ Bu bağlantıya tıklayarak site arama kutusuna ziyaret etmek istediğiniz web adresini girebilir ve sitenin çevrimiçi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Site yayındaysa, site önbelleğe alma sırasında 502 Bad Gateway hatasıyla karşılaştığında tarayıcınız oturum açmış olabilir. Dediğimiz gibi, tek yapmanız gereken tarayıcı önbelleğinizi temizlemek.

Önbelleği temizledikten sonra web sitesine bağlanamıyorsanız, sorunu çözmek için başka bir tarayıcı da kullanabilirsiniz. Bu durumda söz konusu tarayıcıyı silip tekrar yüklemek de sorunu çözebilir.

Ağ aygıtlarının neden olduğu 502 hatasının çözümü

Yerel ağda kullandığınız birkaç tür ağ geçidi sunucusu da vardır. Bu bağlantı noktası sunucusundaki bir sorun nedeniyle 502 hatalı bağlantı noktası hatasıyla karşılaşılabilir.

Tarayıcı değiştirdikten sonra bile almaya devam ettiğiniz 502 Bad Gateway hatası alıyorsanız yapmanız gereken en iyi şey; bir dakikalığına kapatarak modeminizi yeniden başlatmaktır. Kullandığınız yönlendirici bir modem değil; Modem ile kapatıp iki dakika sonra tekrar açmanız gerekiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir