Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi, zorlu bir süreç olmasının yanında ailelerin merakla ve heyecanla beklediği dönemlerden biridir. Bebeklerde süt dişler 6. ay ile 12 ay içerisinde çıkmaya başlamaktadır. 20 taneye kadar çıkan süt dişler 3 yaşına kadar çıkmaya devam eder. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri bu süreçte oldukça zor bir süreç olarak bilinmektedir.

Her bebeğin diş çıkarma dönemi aynı değildir. Bazı bebekler bir veya birkaç dişi çıkmış halde doğabilmektedir. Bunun yanında bazı bebeklerde ise bu süreç 1 yaşını bulabilmektedir. Ailelerin bu süreç içerisinde telaşa kapılmadan konu hakkında doktora danışarak daha detaylı bilgi almaları gerekmektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde diş çıkarma süreci her bebekte farklı olarak ilerlemektedir. Genel olarak bakıldığı zaman bebekler 3. aydan itibaren nesneleri ağızlarına götürerek ilk diş çıkarma belirtilerini göstermektedir. Bebekler 1 yıl içerisinde farklı zamanlarda dişler çıkabilmektedir.

Bebeklerde ilk çıkan dişler alt ön kısımda çıkan kesici dişler olmaktadır. Bu sürecin başlamasıyla diğer dişlerde zamanı gelince çıkmaya başlayacaklardır.

  • Alt ön dişler 5 ile 7 ay arasında çıkar 6. ile 7.yaş aralığında dökülür.
  • Alt yan dişler 10 ile 12 ay arasında çıkar 7. ile 8. yaş aralığında dökülür.
  • Alt köpek dişleri 16 ile 20 ay arasında çıkar 9. ile 12. yaş aralığında dökülür.
  • Alt küçük azılar 12 ile 16 ay arasında çıkar 9. ile 11. yaş aralığında dökülür.
  • Alt büyük azılar 20 ile 30 ay arasında çıkar 10. ile 12. yaş aralığında dökülür.
  • Üst ön dişler 6 ile 8 ay arasında çıkar 6. ile 7. yaş aralığında dökülür.
  • Üst yan dişler 9 ile 11 ay arasında çıkar 7. İle 8. yaş aralığında dökülür.
  • Üst köpek dişler 16 ile 20 ay arasında çıkar 10. İle 12. yaş aralığında dökülür.
  • Üst küçük azılar 12 ile 16 ay arasında çıkar 9. İle 11. yaş aralığında dökülür.
  • Üst büyük azılar 20 ile 30 ay arasında çıkar 10. İle 12. yaş aralığında dökülür.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebekli ailelerin en merak ettiği konuların başında diş çıkarma belirtilerinin neler olduğu gelmektedir. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri her bebekte farklılık gösterip en yaygın görüldüğü şekilde şu şekilde olmaktadır.

  • Uykuya geçişte zorlanma,
  • İştahsızlık durumunun baş göstermesi,
  • Huysuz ve huzursuz olma,
  • Kabızlık,
  • İshal,
  • Tükürükte ve ağız salyasında artış olması,
  • Kulaklarda ağrı oluşması,
  • Ateşlenme,
  • Eline aldığı her şeyi ağzına götürme isteği,
  • Diş eti kaşınmasına bağlı olarak ısırma hissinin oluşması,

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekler diş çıkarma süreçlerinde oldukça hassas olurlar. Bu süreçte onlara yardımcı olacak davranışlarda bulunmak bu sürecin kolay bir şekilde atlatılmasında büyük yardımcı olacaktır.

1.     Diş Etlerine Masaj Yapılması

Diş çıkaran bebekler oluşan belirtiler neticesinde ağrılı ve zor bir dönemden geçerler. Bu dönemde diş etlerinde şişmeler ve ağrılar oluşabilmektedir. Ebeveynlerin ellerine iyice yıkadıktan sonra bebeğin iş etlerine yumuşak dokunuşlarla masaj yapması ağrılarının bir nebze de olsa dinmesini sağlayacak ve bebeği rahatlatacaktır.

2.     Diş Halkaları ile Rahatlatma

Diş çıkaran bebeklerin diş etlerini rahatlamada bebekler için özel olarak üretilen diş halkaları büyük fayda sağlayacaktır. Diş kaşıma halkası seçimi yaparken içi su dolu olmayan diş halkası seçmeye dikkat edilmelidir. Bu durum bebeğin halkadaki suyu patlatma riskini azaltacaktır.

3.     Kimyasallardan Uzak Doğal Kaşıyıcılar

Bebekler hassas ve narin yapılırlar. Bebeklerde diş çıkarma süreci onlar için doğal süreçlerin başında gelmektedir. Bu süreçte dişlerini kaşıması için ellerine verilecek olan nesnelerin de doğal ürün olmasına dikkat edilmelidir. Kimyasal ürünler bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığın oluşumuna neden olabilmektedir.

4.     Ateş Takibi

Diş çıkarma belirtisi gösteren birçok bebek bu dönemde ateşlenir. Fakat bu ateş genelde 38 dereceyi geçmediğinden herhangi bir tedavi ve müdahaleyi gerektirmez. Bebekler ateş takibi yapılarak doktora danışılmasında fayda olacaktır. 38 derecenin üzerinde ateş görülen ve birçok olumsuz durumun eşlik ettiği durumlarda acilen bir doktora gidilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Diş Bakımı

Bebeğin ilk çıkan dişleri süt dişleri olmaktadır. Süt dişlerine bakımın iyi bir şekilde yapılması kalıcı dişlerin korunmasına da büyük fayda sağlayacaktır. Bebekler için özel olarak üretilen diş macunları ve diş fırçaları onların diş bakımlarında oldukça önemli olmaktadır.

Bebekler için özel olarak üretilen diş fırçaları ince ve yumuşak kıllardan oluşup onların diş etlerine zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Günde 2 defa olacak şekilde bebeklerin dişlerini doğru bir şekilde fırçalamak onların diş sağlığının korunmasında büyük öneme sahiptir. Bebeklerde diş çıkarma önemli bir süreç olsa da onarlın diş bakımı da ayrı bir dikkat gerektirmektedir.

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir