Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Belli Olur?

featured

Bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur?  Evet anneler aklınıza ilk gelen sorulardan bir tanesi olan benim çocuğumun göz rengi acaba ne olacak veya şu an ki renginde mi kalacak? Gibi birçok çeşitli sorulardan sizleri kurtarıp aradığınız cevabı birazdan açıklayacağım. Neden böyle şeylere çok takılıyoruz bilmiyorum ama kabul edelim çoğumuz, çocuğumuzun renkli gözlü olması taraftarıyız. Renkli göze takılan anneler için söylüyorum boş verin gitsin, renkli olup bozuk olacağına kahverengi olsun sağlam olsun.  

Bebeklerin göz rengi ne zaman belli olur? Bebeğin göz rengi, saç rengi ve karakteristik pekçok özelliği aslında döllenme sırasında anne ve babadan gelen genler ile oluşmuştur. Çoğu bebek doğduğunda renkli gözlü gibi görülse de bebek büyüdükçe öz rengi tam olarak ortaya çıkmaktadır. Aslında bebek doğduğunda çoğu organ ve yapısı hala gelişimini tamamlamaya devam etmektedir. Gözde ilk doğduğunda belirli seviyede görmeye başlar ve renk pigmentleri  zaman içerisinde oluşur.

Hamilelik Sırasında Bebeklerin Göz Rengi Belli Olur Mu?

Aileler bebeklerin göz rengini merak etmekte ve renginin tam olarak ne zaman netleşeceğini araştırmaktadır. Aslında bebeklerin göz rengi daha dünyaya gelmeden genetik kodunda yer almaktadır. Döllenme sırasında ten rengimiz, saçımızın kıvırcık mı dalgalı mı yoksa düz mü olacağı, boyumuz gibi birçok özelliğimiz belirlenmektedir. Anne ve babamızdan gelen genler baskın ya da çekinik olması durumuna göre ve çaprazlama yöntemi ile genetik yapımızda ki olasılıklar belirlenmektedir.

Kahverengi veya siyaha yakın göz renkleri yeşil ve maviye göre daha baskındır. Bu durumda açık renkler gri, ela, yeşil, mavi çekinik grubuna girmektedir. Hem annemizden hem babamızdan açık renk göz geni almazsak renkli gözlü olma ihtimalimiz git gide düşecektir hatta o ihtimal hiç de kalmayabilir.

Çocuğun renkli gözlü olabilmesi için hem anneden hem de babadan renkli göz genini alması gerekmektedir. Anne ve babadan renkli göz genini alan bebeğin gözleri renkli olmaktadır. İlk doğduğunda henüz tam görme yeteneği olmayan bebeklerin göz rengini oluşturan renk pigmentleri de tam anlamıyla oluşamamıştır. Her bebeğin gelişim süreci farklı olduğu için göz renginin de tam anlamıyla ortaya çıkması farklı zamanlarda olabilmekle beraber ortalama 6 ay civarında belli olmaktadır.

Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Netleşir?

Bebeklerin göz rengi daha doğmadan zaten bellidir. Bebekler dünyaya geldikten sonra etraftaki ışıktan olsun yansımadan olsun asıl göz rengini anlayamayız ve çoğunlukla gri görürüz. Çoğu aile çocuğunun gri ya da lacivert gibi görünen bu rengi karşısında renkli gözlü olacağını düşünmektedir fakat bu doğru değildir. Hemen hemen he çocuk doğduğunda gözleri gri renkte görülmektedir. Anne ve baba renkli göze sahipse çocukları yüzde yüz renkli göze sahip olabilmektedir. Bunun haricinde ki durumlarda ise pek çok olasılık mevcuttur.

Duyar gibiyim şimdi annelerin aklında ki “peki ne zaman belli olacak bebeğimin göz rengi” sorusu için de şunları söylemek istiyorum. Her bebeğin gelişim süreci farklı olduğundan göz rengini veren pigmentlerinde oluşumu değişiklik gösterecektir. Normal şartlarda 6-9 ay arasında oluşmaya, belli olmaya başlarken; bazı bebeklerde bu süre 12 aya da uzayabilir. Hatta  12. aya kadar yeşil olan mavi olan göz daha sonradan kahverengine dönüşebilir ama bunun tam tersinin olması söz konusu değildir. Umarım bu yazı siz annelerin aklında ki soruları aydınlatmıştır.