Biberiye faydaları ve lezzetiyle sıkça tercih edilen, herkesin aşina olduğu şifalı bir baharat türüdür. Baharat olarak tanımlanmasına rağmen çok farklı alanlarda farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Biberiye, bazı kültürlerde “kuş dili otu” olarak da bilinmekte olup, daha çok Akdeniz bölgesinde ve Akdeniz iklimine sahip ülkelerde yetiştirilmektedir.
Biberiye, yılın her döneminde yeşil kalabilen bir bitki olması ve pek çok farklı formda kullanılabilmesi nedeniyle üreticilerine büyük avantaj sağlamaktadır. Biçme zamanı geldiğinde taze bir şekilde hasat edilen biberiye çiçekleri ve biberiye yaprakları, sonrasında kullanım alanlarına göre bazı işlemlerden geçmekte ve kullanıma hazır hale getirilmektedir.
Biberiyenin Faydaları
Biberiye faydaları ve kullanım alanlarının çeşitliliği nedeniyle oldukça sık tercih edilen bir bitki ve baharat türüdür. Biberiye bitkisi ağrı kesici ve iltihap giderici yönleriyle bilinmektedir. Bunun yanı sıra hafızayı güçlendirme ve unutkanlığı önleme gibi etkilere sahiptir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça güçlü bir antioksidandır.
Çok bilinen özellikleriyle biberiye faydaları şöyledir;
- Her türlü mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılır.
- Sindirim sistemine iyi gelir
- Kanser hücrelerinin gelişmesini engeller. Kemoterapi tedavisinde doktor kontrolünde kullanılabilmektedir
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir
- İltihap önleyici ve kurutucu özelliği vardır
- Sinir sistemini korur
- Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıkların önlenmesinde kullanılabilir
- İdrar söktürücü özelliği vardır
Biberiye yağ formunda kullanılabilen bir bitkidir. Faydaları saymakla bitmeyen biberiye yağı;
- Diş eti iltihaplarına ve ağız yaralarına iyi gelir
- Düzenli kullanıldığında akne ve sivilce gibi cilt sorunlarını azaltır
- Eklem ağrılarına iyi gelir
- Düzenli kullanımlarda saç dökülmesini önler
- Hamilelik ve kilo alıp verme gibi durumlarda oluşan çatlakların giderilmesini sağlar
Biberiye Nasıl Kullanılır?
Biberiye faydaları kadar kullanım alanları da oldukça merak edilen bir bitkidir. Biberiye bitkisi, daha çok et ve sebze yemeklerinde tercih edilmekte, özellikle etlerin marine edilmesinde kullanılmaktadır. Taze hali salatalarda mezelerde de kullanılabilmektedir ancak çok güçlü bir aromaya sahip olduğundan az miktarda kullanılması tavsiye edilmektedir.
Taze yapraklarının yanı sıra biberiye toz, yağ ve çay formunda da tüketilebilmektedir. Biberiye tozu, daha çok yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır. Biberiye yapraklarının uygun koşullarda kurutulması ve doğru işlemlerden geçirilmesi içeriğindeki uçucu yağ ve besin değerlerinin saklanabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Biberiye yağı, diğer çeşitlerinin aksine daha çok sağlık alanında kullanılmaktadır. Pek çok faydası bulunan bu ürün, biberiyenin çiçek ve yapraklarından elde edilmekte olup, damıtma yöntemi kullanılarak içerisindeki faydalı bileşenlerin korunması sağlanmaktadır.
Biberiye Çayı
Biberiye çayı, biberiye yapraklarından elde edilen, taze ve kurutulmuş haliyle farklı şekillerde tüketilen oldukça şifalı bir çaydır. Özellikle bitki çayı sevenlerin vazgeçemeyeceği türden olan bu çay, faydalarıyla pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Muhteşem lezzeti ve şifalı yönleriyle biberiye çayının faydalarından bazıları şöyledir;
- Hafızayı güçlendirir
- Konsantrasyonu artırır
- İçerisinde B grubu vitaminleri ve mineraller sayesinde kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengindir
- Solunum yolu problemlerine ve nefes darlığına iyi gelir
- Antiseptik özelliğe sahiptir bu nedenle ağız yaralarına ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir
- Ödem attırıcı özelliği vardır
- Kan dolaşımını hızlandırır
- Bağışıklığı güçlendirir ve grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları önler
Biberiye Çayı Nasıl Yapılır?
Biberiye faydaları, çay formunda da oldukça etki gösterebilmektedir. Peki faydaları saymakla bitmeyen biberiye çayı nasıl hazırlanır?
Biberiye çayı hem taze hem de kuru yapraklarla hazırlanabilmektedir. Taze yapraklarla hazırlamak için bir bardak sıcak suya bir dal biberiye bitkisinin koyulması yeterli olacaktır. Sıcak suyun içerisinde demlenmeye bırakılan biberiye bitkisi, 10 dakika içerisinde içmeye hazır hale gelmektedir.
Kurutulmuş yapraklar için ise, bir bardak suya bir tatlı kaşığı biberiye yeterlidir. Aynı şekilde 10 dakikalık bir demlenme işlemi sonrasında tüketilebilmektedir. Aroması yoğun bir bitki olması nedeniyle tadını hafifletmesi için içerisine limon, lavanta, bal gibi besinler eklenerek tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Biberiye Kokusu Faydaları
Biberiye faydaları ve lezzetinin yanı sıra kokusuyla çok tercih edilen bir bitkidir. Sadece kokusu bile pek çok özelliğe sahiptir. Daha çok yağ formunda tercih edilen biberiye kokusu, kötü kokuların giderilmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra güçlü aroması ve ferah kokusuyla nefes açıcı özelliğe sahiptir.