Bikram Yoga Nedir? 

Bikram Yoga Nedir? 

Bir Hatha yoga yöntemi olarak bilinen Bikram yoga programında 26 yoga hareketi ve iki de nefes egzersizi bulunuyor. Egzersiz sonrasında bedenin bütün kaslarının, tendonların ve eklemlerin çalışması beklenir. Her seans ortalama olarak 90 dakika sürüyor. Bu seansın sonunda ortalama bir yetişkin 1000 kalori civarında enerji tüketmiş oluyor. Bu kalori miktarı kişinin kilosuna ve metabolizmasına göre 800 ila 1200 arasında farklılık gösteriyor.

Bikram yogada terleme yoluyla toksin atma işlemi gerçekleştiriliyor. Ayrıca ağız yoluyla alınan hava ile de kan dolaşımı hızlanıyor. Böylece hücre ve dokuların yenilenmesi sağlanıyor. 40 derece sıcaklıkta ve %40 nem oranında gerçekleştirilen Bikram yoga seanslarında, sıcaktan dolayı vücut daha fazla çalışıyor ve direnç kazanıyor.

Bikram Yoga Nasıl Yapılır? 

Bikram yoga ayrıntılı bir hazırlık aşaması ile başlıyor. Öncelikle yoga günü bol bol su içilmesi gerekiyor. Gün içerisinde özellikle de seans öncesinde fazla yemek yememeye dikkat edilmesi gerekli. Ayrıca elektrolit dengesinin sağlanması ve dehidrasyonun önlenmesi açısından mineralli içecekler tüketilmelidir. Bikram yoga seansları özel bikram stüdyolarında yapılıyor.

Bikram yoga eğitmenleri tarafından uygulanan yoga eğitimleri 9 haftalık programlarla düzenleniyor. Etkinliğin yapılacak olduğu odalar seans öncesinde 41 dereceye kadar ısıtılıyor ve ardından nem ayarı yapılıyor. Bikram yoga ilk başlarında nefes eğitimi veriliyor ve düzenli olarak nefes alışverişi yapılıyor. Bikram yoga programında zemin pozları ayakta pozlar aynı programda yer alıyor.

Bikram Yoga Nedir? 

Bikram Yoganın Faydaları

Bikram yoga seansları sırasında yüksek sıcaklık sebebiyle kar yardımı ile toksinler vücuttan dışarı atılıyor. Bikram yoga seanslarında yoğun terleme yaşandığından dolayı seans sırasında bol su içilmesi tavsiye ediliyor. Sıcaklık terleme ve hareket ile bedendeki kaslar gevşiyor.  Vücut daha fazla oksijen alıyor ve beden etmiyor böylece kaslarda rahatlama meydana geliyor. Bikram yogayı herkes yapabilir ancak bikram yoga mutlaka sertifikası bulunan uzman bikram yoga eğitmenleri gözetiminde yapılması gerekli. Düzenli olarak bikram yoga yapan kişilerde kilo verme ve vücut şekillendirme gibi olumlu sonuçlar görülebiliyor. Bikram yoga yapan kişilerin dinlendirici bir uyku alma ve kendilerini daha enerjik hissetme oranlarının artı fark edilmiştir. Ayrıca bikram yoganın odaklanmada ve zihnin berraklaşmasında etkinliği görülüyor. Bikram yoga ile kişilerle stres ve yorgunluk hissi azalıyor. Düzenli çalışma ile kaslar kemikler ve eklemler güçleniyor.

Bikram Yoga Yapılırken Nasıl Kıyafetler Giyilmeli? 

Bikram yoga seanslarının yapıldığı odalar çok sıcak ve nemli olduğu için kalın giysiler da uzak durulmalı. Bikram yoga stüdyolarında yoga yapan katılımcılar spor şort mayo ve sporcu sütyeni ile çalışmalar yapıyor. İnce spor tişört spor tayt ve atlet giymeyi tercih eden katılımcılar da var. Standart bikram yoga seanslarında katılımcılar ayaklarına kayma önleyici silikonlu çorap giyebiliyor bazen bikram yoga katılımcıları ise çıplak ayakla seansları gerçekleştiriyor. Mat üzerinde yapılan bikram yoga hareketlerinde  katılımcılar herhangi bir aksesuar kullanmıyor. Bazen bikram yoga eğitmenleri banyo havluları ile çalışmaları destekliyor.

Bikram yoga yapacak olan katılımcıların transferi sağlayan kıyafetler kullanması ve nemi emen pamuklu giysilerden uzak durması önemli. Pamuklu giysiler teri emdiğinden dolayı yoga seansı sırasında kullanıcılar rahatsız olabiliyor. Spor için özel olarak tasarlanmış olan kıyafetlerle bikram yoga yapılması çok daha rahat hissedilmesini sağlıyor. Bikram yoga çok sıcak ortamda yapılan bir yoga türü seans sonrasında mümkünse duş alıp kıyafet değiştirerek sonrasında korunaklı bir şekilde giyinip salondan ayrılmak gerekli. Sıcak bir ortamdan çıkılacağı için ani hava değişiminden dolayı rüzgar temasından vücudun korunmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir