Bipolar Bozukluk Nedir?

featured

Dünya üzerinde her 60 kişiden 1’inde bipolar bozukluk görülür. Bipolar bozukluk en basit anlatımıyla duygu durum bozukluğudur. Bipolar bozukluğa sahip bireylerin duyguları aniden değişir, ani üzülme, sevinç durumu yaşarlar. Diğer adıyla mani bozukluğu olarak da bilinir. Bipolar olan kişilerin duyguları uçlarda olur. Kişi ya çok mutludur ya da çok mutsuzdur.

Bipolar bozukluğa sahip bireylerde mutlaka depresyonda görülür. Kişiler en küçük durumlarda bile depresyon yaşayabilir. Yaşanan depresyona bağlı olarak kişiler yalnız kalmak ister. Bipolar bozukluğu olan kişilerin sosyal becerileri zayıftır. Bu tarz kişiler toplumsal ortamlara girmeye çekinir Sürekli yalnız kalmak ister. Bipolar bozukluğun oluşumunda genetik faktörler etkilidir. Bu tarz kişiler ayrıca depresif dönemlerde intihara meyillidir.

Bipolar Bozukluk Belirtileri Neleridir?

Bipolar bozuk belirtileri günümüzde birçok gözlemlenebilen belirtisi bulunur. Bipolar olan kişiler için orta yoktur. Aşırı uçlarda yaşarlar. Bipolar dönemde kişilerde aşırı sevinç durumu görülür. Ben merkezcilik bipolar bozuklukta en çok gözlemlenen belirtidir. Bipolar bozukluğu bulunan kişilerde hiperaktivitede sıklıkla gözlemlenir. Uykusuzluk bipolar bozuklukta en sık gözlemlenen bir diğer faktördür.

Kişinin mani döneminde cinsel dürtülerinde ciddi düzeyde artış gözlemlenir. Sürekli olarak kişi cinsel birliktelik yaşamak ister. Bipolar olan kişiler öz güvenleriyle ön plana çıkar. Mani döneminde kişilerin öz güvenleri çok yüksektir. Bu rahatsızlığa sahip kişilerde konsantrasyon bozukluğu sıklıkla gözlemlenir. Kişi odaklanmada problem yaşar. Bipolar bozukluk kişilerde halüsinasyon sorunlarını da sebep olabilir.

Bipolar olan kişi çok sabırsızdır. Ayrıca alkol ve uyuşturucu kullanmaya yatkındır. Çok hızlı şekilde konuşur. Düzensiz maddi harcamalar sık gözlemlenen belirtiler arasındadır. Kişi ayrıca kendisini sürekli huzursuz hisseder. Huzursuzluğunu bastırmak için elinden geleni yapar. Depresif dönemde ise kişiler Bipolar bozukluğu çok yaygın yaşar. Halsizlik, sürekli uyuma isteği depresif dönemde sıklıkla gözlemlenir. Depresif dönemde kişiler intihar eğilimine meyillidir. Aşırı kuşkuculuk, panoraya gibi problemler sıklıkla görülür.

Bipolar Bozukluk Tedavisi Var Mıdır?

Bipolar bozukluğun günümüzde tedavisi mevcut durumdadır. Bipolar bozukluğa sahip olan kişiler mutlaka psikiyatri birimine gitmeleri gerekir. Psikiyatrik incelemeler sonucunda bipolar bozukluk tanısı konulan kişilerin tedavisine başlanır. Tedavi süreci uzun bir süreçtir. Bu süreçte kişinin ailesi de önemli rol oynar. Bipolar bozuklukta en etkili tedavi aracı ilaç tedavisidir.

Bipolar bozukluk için farmakolojik olarak özel üretilen ilaçlar başarılı sonuçlar veriyor. Kişiler ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdır. İlaçlar sadece atak döneminde kullanılmamalıdır. Her zaman ilaçlar düzenli olarak doktorun belirleyeceği dozda kullanılmalı. Bipolar bozuklukta kullanılan ilaçların ne zaman bırakılacağını doktor belirler. Bipolar bozukluk anneden, bebeğe geçen genetik bir rahatsızlıktır.

Ailesinde bipolar bozukluğa sahip olan bireylerde bipolar bozukluk görülme olasılığı yüksektir. Bipolar bozukluk günümüzde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde hastalığın şiddeti artar. Dolayısıyla kişilerin yaşam kalitesinde ciddi düşüşler yaşanır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir