Bitcoin Neden Düşüyor?

Bitcoin Neden Düşüyor?

Bitcoin Neden Düşüyor? Hem ülkemizde hem de dünyada Bitcoin gün geçtikçe insanların dikkatini daha çok çekmeye devam ediyor. Kripto para piyasalarının işlem hacminin büyük çoğunluğunu oluşturan Bitcoin, geçtiğimiz günlerde çok sert bir düşüş yaşadı. “Bitcoin neden düşüyor?” 14 Nisan tarihinde 64.854 dolar ile Bitcoin, tarihinde en çok değerlendiği zamanı yaşamıştı. Ancak 18 Nisan tarihinde sadece yarım saat gibi kısa bir sürede 51.000 doların altına geriledi. Bu sert düşüş ile birlikte kripto para yatırımcılarının birçoğu yüzde 20’den fazla kayıp yaşadığı belirtildi. Bitcoin’in bu kadar sert bir düşüş yaşamasının ardından bu düşüşün sebepleri olarak birkaç iddia ortaya atıldı.

Ortaya atılan iddialar aşağıdaki gibidir;

  • Türkiye’nin kripto paralar için aldığı kararlar,
  • Çin’in Şincan bölgesindeki elektrik kesintisi,
  • Bitcoin’in bir düzeltme hareketi sergilemesi
  • ABD’de Kara Para İddiaları

Türkiye’nin Kripto Paralar İçin Aldığı Kararlar

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, kripto paralar için geçtiğimiz günlerde karar aldı. Türkiye’nin kripto paralar için aldığı kararlara göre kripto paraların, ödemelerde doğrudan veya dolaylı yönden kullanımı yasaklandı. Bu karar Resmi Gazete ’de yayımlanmış olsa bile ülkemizde kripto para ile ödeme yöntemlerinin kısıtlı olması bu iddiayı zayıflatmaktadır.

Bitcoin Neden Düşüyor?

Çin’in Şincan Bölgesindeki Elektrik Kesintisi

Çin’in Şincan bölgesindeki elektrik kesintisi ile Bitcoin’in düşüşü arasında bağlantı olduğu iddia edildi. Bu iddiaya göre Bitcoin ağının yaklaşık yarısı, 48 saat boyunca dünyanın en çok Bitcoin madenciliği yapılan bölgesinde çevrim dışı kaldı. Yaşanan elektrik kesintisi esnasında “Hash Rate” değerlerinde düşüş yaşanması sonucu, Bitcoin fiyatlarında sert düşüşe neden olduğu öne sürüldü. Ancak bu değerlerin bir süre sonra normale döndüğü de belirtildi. Hash Rate, kripto para madenciliği yapılan cihazların çalışma hızını ifade eden değerlere verilen addır.

Bitcoin Neden Düşüyor?

Bitcoin’in Bir Düzeltme Hareketi Sergilemesi

Piyasa uzmanlarının iddiasına göre Bitcoin’in bir düzeltme hareketi sergilemesi sonucunda bu düşüş yaşanmış oldu. Piyasaların doğası gereği hiçbir varlık sürekli yükselemez veya düşemez. Bitcoin’in grafiklerde hareketleri incelendiği zaman her tepe noktadan sonra bir düzeltme hareketinin gelmesidir. Bu düzeltme hareketi geldiğinde yeni yatırımcılara alım fırsatı sağlar ve bu fırsat da piyasa hacmini artırır. Uzmanlara göre düzeltme hareketi olmadan her yükseliş, balon bir kripto para doğurabilir. Bu iddia piyasada en mantıklı ve en rasyonel yaklaşım olarak değerlendirilebilir.

ABD’de Kara Para Aklama İddiaları

ABD’de kripto paralar üzerinden kara para iddialarının ardından ABD Hazine Bakanlığı’nın bazı finans kurumlarını cezalandırmayı planladığı söylentileri yayılmaktaydı. ABD’de kara para iddialarının ardından cezalar ve yaptırımların uygulanacağı beklentileri gündeme geldi. Ancak kripto paralar için yeni durum değildir. Bu yüzden böyle bir iddia ya da açıklama bile olsa bu kadar sert bir düşüşe neden olan ana etmenin kara para aklama iddiaları olabileceği pek gerçeği yansıtmamaktadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir