Blw ile Beslenme Nedir? Nasıl Uygulanır?

Blw İle Beslenme Nedir? Nasıl Uygulanır?

 

‘Baby Led Weaning’ yani bebek önderliğinde beslenme diyebileceğimiz yeme alışkanlığına bir göz atalım.

Nedir bu beslenme şekli?

Daha sade ve eski bir dil ile ifade edecek olursak, ‘bırakın çocuk rahat kesin’, ‘kendi kendine yemeyi öğrensin’, ‘keşfetsin’ gibi cümlelerden de ipucu elde edebiliriz. Mama sandalyesine oturabilen ,üzerini ve yüzünü bulaştırabilen motor becerileri gelişmiş bir çok bebek için artık zamanı gelmiş demektir. Bu sayede bebekler istediği besini ,istediği miktarda ve canı nasıl isterse öyle tüketebilir. Bu bebekler için her ne kadar eğlenceli bir durum olsa da  bazı ebeveynler için katlanılmaz ya da can sıkıcı olabilir. Aşırı titiz anneler için temizlik açısından biraz sıkıntılı süreç olacaktır çünkü bebek hem kendini hem de etrafını kirletir. Her öğün sonrası bir temizlik gerektirecektir.

Blw İle Beslenme Nedir? Nasıl Uygulanır?

Ne Zaman Ve Nasıl Yapılmalı?

Doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca su dahil anne sütü veya formül mama haricinde hiç bir ek gıdaya ihtiyaç duyulmaz. Zaten katı beslenme türlerine uygun olmayan bebek gerekli olan tüm gıda ihtiyacını anne sütünden karşılayabilir. 6 aydan sonra ise ek gıda takviyesine başlanabilir. Fakat bu noktada da dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Kilo alma sorunu yaşayan bebekler, bu beslenme türüne uyum sağlayamadığı taktirde yeterli besin alamayacağından dolayı var olan kilo eksikliği devamlı bir hal alabilir. Bu korkulacak bir durum değildir yalnızca ek gıda sürecine başlamanın uzatılması gerekir. Eğer böyle bir özel durum söz konusu ise aileler mutlaka doktorlarına danışmalı ve uygun görülen türde, miktarda bir gıda listesi ile sürece devam etmelidir.

Gelelim nasıl yapılacağına ; Her öğünden önce siz de bebeğiniz ile beraber aynı masada oturun. Gıdaları önüne koyun ve yemesi için hiçbir zorlamada bulunmadan sadece izlemeye başlayın. Zorlamamak ilk ve belki de tek kuralınız olmalıdır. Kavrayıp ağzına götürmesini bekleyin. Hiç yiyecek tüketmese dahi bu onun açısından sizinle beraber masada oturarak yemek yemesi için alışkanlık kazandıracaktır.

Bir yetişkin gibi tabak ya da mama kasesi türevinde malzemeler kullanmayın. Mama sandalyesinin üzerine küçük parçalar halinde bırakmanız onun için daha kolay ve eğlenceli olacaktır. Ne kadar yediğine aldırış etmeyin. Büyük bir kısmını etrafa saçsa dahi normal karşılayın. Hangi gıdanın ne olduğunu öğrenmesi bu sayede kolaylaşacaktır. Etrafa dökülen yiyecekler ve kirlenen bir bebek gibi gözükse de bu süreç onun keşfetme sürecidir.

Önemli olan onun başlaması ve beslenmeyi bir işkence değil oyun olarak görebilmesidir. Oldukça meraklı bir dönemin başlangıcında olmasını fırsat bilerek yapmasını ve öğrenmesini istediğiniz şeyleri bu sayede hayatına sokabilirsiniz. Artık emzik ve memeden ziyade farklı cisimlerle tanışmanın zamanı geldi. Dökülme ihtimali ne kadar yüksek olursa olsun ,suyu su bardağından içmesi için direnin. Belli bir zaman sonra bunu rahatlıkla yapabildiğini, sürece dahil olan sizlerde göreceksiniz.

Blw İle Beslenme Nedir? Nasıl Uygulanır?

Hangi Gıdalar İle Başlamalı?

Gıdanın türü ve miktarı doktordan doktora değişkenlik gösterir. Önemli olan noktalardan bazıları listede bulunan meyve ve sebzeler kendi yetiştirilme mevsimlerine uygun olmalı ve zamanı gelmeyen bir gıda eklenmemelidir. Ayrıca burada bebeğin kendi damak zevki de önemlidir. Hangi yiyeceğinin tadından ve kokusundan hoşlanmadığını bilen anne, işe o gıdaları listeden çıkartmakla başlamalıdır. Her öğünde kusma ve öğürme refleksi gösteren bebek için yemek yemek can sıkıcı hal alabilir. Bu işini oldukça kolaylaştıracak basit bir yöntemdir. Alerji riski düşük seçimler yapılmalıdır. Örnek vermek gerekirse; elma oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Kabızlık sorunu çeken bir bebek ise armut tüketebilir.

Ortalama bir listeye bakacak olursak, Bunlar: haşlanmış ve küçük parçalanmış yumurtalar(sadece sarısı), tek başına ya da yulaf eşliğinde ev yoğurdu, somon balığı, kıyma, rendelenmiş yada daha yumuşak olması açısından haşlanmış havuç, muz, patates püresi, olarak başlayabiliriz. Yapraklı sebzeler ve baklagiller boğazına yapışma ve gaz yapma ihtimalinden dolayı minimum 7.aydan itibaren tercih edilmelidir. Et ve tavuk ise çiğnenmesi gerektiğinden 10.ayda başlatılmalıdır.

Ek Gıda da Boğulma İhtimali

Gıdaların bebeğinizin parmaklarıyla tutup ezebileceği yumuşaklıkta olmasına dikkat edin. Dik oturmasına özen gösterin. Gözünüzü ondan ayırmayın. Müdahale etmesiniz bile uzaktan gözlemlemeye devam edin. Asla yalnız bırakmayın. Ona kendi yemek yeme hızını ayarlaması için zaman tanıyın ve zamanlamayı bozmayın. Yapışma, yuvarlanma ya da ağızda tekrar parçalanma ihtimali olan gıdalardan uzak durun. Zamanı gelmeyen gıdaları(tavuk gibi) sunmayın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir