Böbreklerin Çalışmadığını Gösteren Belirtiler

featured

Günün 24 saati çalışarak vücudumuzdan toksinleri atlaya yarayan organımız böbreklerdir. Aynı zamanda kanı filtreleyerek fazladan bulunan suyu sindirim sistemine yollayan da yine böbreklerdir. Bazı nedenlerde çalışmasında aksaklıklar yaşanması kişileri kötü sonuçlara sürükleyebiliyor. Aşama aşama ortaya çıkan bu durum belli bir noktadan sonra böbreğin tamamen çalışamamasıyla sonuçlanıyor. Peki, böbreklerin çalışmadığı gösteren belirtiler nelerdir?

1.Uyku Sorunları Yaşamak

Vücutta toksinler aktif olarak bulunduğu zaman kişiler uykuya dalmakta büyük güçlük çekerler. Bu durumun nedeni de böbreklerin işlevinin tam olarak yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır. Hatta yapılan araştırmalarda böbrek sorunları olan kişilerde uyku apnesi de çıkabiliyor.

2.Sürekli Yorgunluk Hissi, Aşırı Zayıflık

Böbreğin temel görevlerinden biri de vücutta var olan D vitaminini Eritropoietin hormonuna dönüştürür. Bu hormon da kemik ve beynin yorulmasını engeller. Eğer böbrekleriniz düzgün çalışmıyorsa sürekli yorgunluk hissi yaşarsınız. Baş ağrınız bir türlü dinmez ve aşırı denebilecek kadar zayıf olursunuz.

3.Ağızda Metalik Bir Tat ve Kötü Nefes Kokusu

Kanda bulunan atıkları temizleyen böbrek eğer düzgün çalışamazsa bir süre sonra yiyeceklerin tadını almakta sıkıntılar yaşanır. Genel olarak metalik bir tat alma ve nefesin kötü kokmasıyla sonuçlanır. Her ne kadar farklı hastalıklardan sebebiyle de bu belirtiler ortaya çıkabilir ancak yine de kontrol ettirmekte fayda var.

4.Ellerde, Ayakta Ve Ayak Bileklerinde Şişlikler

Vücutta fazladan bulunan suyu vücuttan idrar olarak atmak böbreğin sağladığı bir durumdur. Ancak sorunlu böbreklerde bu sıvılar belli bölgelerde şişmelere neden olur. Bu tarz el, ayak ve ayak bileğinde şişlik yaşadığınızda tuzu azaltın. Mutlaka bir doktora gözükün ve gerekirse ilaç kullanın.

5.Sürekli Gözlerde Şişkinlik

Bazen yorgunluk bazen çok uyumaktan bazen de farklı sebeplerden göz çevresinde şişlikler oluşur. Bu durum sürekli yaşanıyorsa böbreklere dikkat etmek gerekir. Keza böbrek düzgün çalışamazsa böbreklerden idrara protein kaçmasına neden olabilir. Protein idrara karışınca da genellikle bu tarz belirtileri gösterir.

6.İdrarın Değişime Uğraması

İdrar renginde meydana gelen değişimler çoğu rahatsızlığın belirtisi olarak karşımıza çıkabiliyor. Böbrek sorunu yaşayan kişilerde de idrar bazı belirtilerle size rahatsızlığın sinyalini vermek isteyebilir. Kan dolaşımını filtre sistemiyle sağlayan böbrekler eğer filtrelemede sorun yaşarsa idrarda köpürmeler, renk değişimleri, kötü koku gibi durumlar oluşur.

7.Yüksek Tansiyon

Böbrek yetmezliği teşhislerinde belirleyiciler arasında yüksek tansiyon da bulunur. Kanda filtreleme yapan böbrek nefronları yeterli oksijeni alamazsa sonuç böbrek yetmezliğine doğru gider. Eğer yüksek tansiyonunuz varsa böbreklerinize zarar vermesini önlemek adına bir doktora başvurmalı ve normal seviyelerde tutmak için dikkatli davranmalısınız.

8.Bel Ağrısı

Normal sırt ağrılarıyla karıştırılmaması gereken bel ağrıları böbreğin konumundan kaynaklanır. Genellikle sağ göğüs kafesinin hemen altında çıkan bu ağrı, ağrı kesici ilaçlarla geçmeyen türdendir. Devamında kusma, sık sık idrara çıkma ve ateşin yükselmesi gibi belirtilerle birlikte ilerler. Elbette ki bu ağrının tanısını koyacak kişiler işin uzmanı doktorlar olacaktır. Ancak buna benzer bir ağrı yaşadıysanız ya da yaşıyorsanız bir kontrol ettirmek de fayda var.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir