Buzdolabından Uzak Tutmanız Gereken Besinler

Buzdolabından Uzak Tutmanız Gereken Besinler

Çoğumuz yediğimiz meyve ve sebzeleri buzdolabında muhafaza ederiz. Buzdolapları yapısı itibariyle besinlerin bozulmasını ve çürümesini engellemektedir. Tüketilme sürelerini uzatarak, bizlere zaman kazandırmaktadır. Fakat bu koruma her besin türüne uygun değildir. Bazı besinlerin asla buzdolabına konulmamaları gerekir. Konuldukları taktirde yapılarında bozulmalar ve birtakım çürümeler meydana gelebilmektedir. Buzdolabına konulmaması gereken ama konulan besinleri inceleyelim:

Buzdolabından Uzak Tutmanız Gereken Besinler

Ekmek

Ülkemizde temel besin kaynağı denilince akla direkt olarak ekmek gelir. Büyük bir karbonhidrat deposu olan ekmeklerimizi yemek için, sağlıklı ve güvenli alanlarda saklamak gerekir. Buzdolabına koymak son derece yanlış bir davranıştır. Çünkü ekmekler, buzdolabında küflenmeye başlar, yapısı ve tadında bozulmalar gözlenir. Serin ve kuru ortamlarda muhafaza edilmesi tüketim süresini uzatma bakımından en ideal alanlardır.

Muz:

Ülkemizde sıkça tüketilen muz, içerisindeki besin değerleri sayesinde oldukça faydalı bir meyvedir. Markete veya pazara gidildiğinde, mutlaka tüketilmek üzere alınır. Ama satın alındıktan sonra, çoğu kişi saklamak üzere buzdolabına yerleştirir. Bu davranış asla yapılmaması gereken bir davranıştır. Çünkü muzlar, soğuk bir ortama konulduklarında, içerisinde bulunan mineraller güçlerini kaybederler. Yani almış olduğunuz muzlar buzdolabına konulursa; çabuk çürürler ve içerisindeki besin değerlerini kaybederler. Bu nedenle oda sıcaklığında muhafaza edilmeleri tavsiye edilmektedir.

 

Domates

Yemeklerde ve salatalarda olmazsa olmaz yiyeceklerden birisi şüphesiz domatestir. Kedine has tadı ve rengiyle sıklıkla tüketilmektedir. Fakat yanlış muhafaza edilen yiyeceklerin başında gelir. Çünkü genellikle çoğu insan domatesleri, çürümemesi için, buzdolabında saklamayı tercih eder. Bu davranış domatesler için hiç de yararlı değildir. Tam aksine yapılarının bozulmasına ve soğuk hava ile temas halindeyken tadını kaybetmesine yol açar. Oda sıcaklığında, bez veya bir sepet içerisinde kuru halde saklanması daha uygundur.

 

Bal

Doğal şeker kaynağı olan bal buzdolabında saklanmaması gereken bir diğer besindir. Çünkü akışkan yapıya sahip olduğu için, buzdolabına konulduğunda direkt yapısı koyulaşmaya başlar. Belirli bir süre geçtikten sonra kristal bir hal alır ve katı bir yapıya dönüşür. Kullanımı kolaylığı bakımından da zorluklar yaşanabilir. Bu nedenle buzdolabında saklamak yerine, oda sıcaklığında kapağı sıkıca kapatılmış halde saklanması daha sağlıklıdır.

 

Soğan

Yemeklerde ve salatalarda, domatesten sonra en çok kullanılan besinlerden birisidir. Çoğu insan, soğanları buzdolabında muhafaza etmeye çalışır. Fakat bu durum soğanın hem yapısı hem de tat özellikleri bakımından son derece sakıncalıdır. Çünkü soğuk ve nemli olan buzdolabına konulduğunda küflenmeye başlar, soğan zarlarında yumuşamalar görülür. Oda sıcaklığında ve mutlaka kuru bir ortamda saklanmalıdır. Aksi halde ıslak veya nemli ortamlar, soğanlarınızın kısa sürede bozulmasına neden olabilir.

 

Patates

Enfes kızartmalar ve haşlamaların yapıldığı, ülkemizde de sevilerek tüketilen bir besindir. Mutlaka kuru, karanlık ve serin bir alanda korunması gerekmektedir. Buzdolabına konulduğunda, nem oranı yüzünden patatesler çürümeye başlar. Çürüme gerçekleştiğinde etrafa çok keskin ve kötü bir koku yayılır. Bu olumsuz durumlara sebebiyet vermemek için mutlaka karanlık ve kuru bir alanda muhafaza edilmesi gerekir. Çünkü patatesler toprağın altında yetişen bitkiler olduğu için, karanlık ortamda durması gereken besinlerdir.

 

Çikolata

Saklanma bakımından en çok yanlışın yapıldığı yiyecek, şüphesiz çikolatalardır. Yapısı bakımından erimeye ve yumuşamaya çok müsait bir besin olduğu için, çoğu kişi buzdolabına koymayı uygun görür. Fakat buzdolabı, çikolatalar için hiç uygun bir yer değildir. Çünkü buzdolabına konulan çikolatalar, tat özelliklerini kaybederler. Yumuşamaları için serin ve kuru bir ortamda tutulmaları tavsiye edilir. Serin ve kuru bir ortama konuldukları zaman buzdolabında olduğu gibi, tat özelliğini kaybetmeden uzun süre korunabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir