Çapraz Kur Nedir?

featured

Çapraz kur herhangi bir para birimi değerinin farklı diğer para birimlerine olan değerine denir. İki farklı para birimlerinin dolara çevrildiği zaman, aralarındaki değer farkının görülmesi sağlamaktadır. Örneğin her iki türde farklı para cinlerini dolara çevrildiği zaman, aralarındaki değer farkı görülecektir.

Türkiye’deki döviz bürosunda Türk Lirası ve Dolar üzerinde kur işlemleri yapmak istediğinizde, USD/TRY üzerinden çapraz kur ile işlem yapılacaktır. Dünyada yer alan bütün kurlar, çapraz kur üzerinden işlem yapılması mümkündür. Dünya üzerinde en çok kullanılan para birimleri arasında   çapraz kur yapılmaktadır. Aynı zamanda birçok kur üzerinden ortak geçiş olarak kullanılmasını sağlar. Çapraz kur üzerinden en çok işlem yapılan para birimi Dolardır. Aynı zamanda Dolar para biriminin dışında kullanılan ikinci para birimi ise Japon Yeni para birimidir. Bununla birlikte dünya üzerinde sıklıkla kullanılan para birimleri, dünya ticaret işlemlerinde kullanılan ve rezervleri için kullanılan para birimleridir.

Kur Hesaplama Nedir?

Kur hesaplama denildiği zaman, dövizlerin dünya genelinde kullanılan para birimlerinin miktarı ve değerini belirlemektedir. Örneğin Doların ya da Euro’nun Türk Lirası üzerinden değeridir. Yani Dolar/TL kuru olarak gösterilirken, Euro/TL kuru olarak gösterilmektedir.

Çaprak Kur Nasıl Hesaplanır?

Çapraz kur hesaplama yöntemi için toplamda üç adet farklı para biriminin olması gerekir. Para birimlerinin dolara olan değerleri bilindiği zaman, ortaya çıkan rakam çapraz kur değer hesaplamasıdır. Örnekle çapraz kur hesaplama yöntemi şu şekilde olacaktır.

1 Dolar 4.00 Türk Lirası olsun= 1Dolar 0,90 Euro olsun. Bu şekilde misal olarak ele alındığı zaman Doların, Türk Lirası ile Euro arasında değer hesaplaması ortaya çıkarılır. Aynı zamanda çapraz kur hesaplama işlemleri için anlık olarak, internet üzerinden yapmak mümkündür. Yapılan çapraz kur ile iki para değeri arasındaki oran hesaplaması yapılmaktadır. Her ülkede çapraz kuru dolar üzerinden belirlenmektedir. Bu şekilde olmasının nedeni çapraz kur hesaplamasının dolar üzerinden çok daha kolay hesaplanmasıdır.

Çapraz Kur ile Para Nasıl Kazanılır?

Çapraz kur ile para kazanmak üzere yapılacak işlem için iki farklı yöntem izlenmektedir. Bu yöntemlerin birincisi serbest piyasalardır, ikinci yöntem ise bankalardır. Serbest piyasalarda yapılan işlemler döviz büroları üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bankalarda ise yapılan işlemler için döviz hesabı açılarak, çaprak kur üzerinden para kazanılmasını sağlamaktadır.

Yatırımcılar farklı pariteler üzerinden çeşitli döviz kurlarını kullanarak pariteler üzerinde para kazanmaktadır. Türkiye’de kullanılan paritelere örnek olarak dolar/Euro paritesi ile Türk Lirası işlem yapmaktır. Çapraz kur üzerinden yatırım yaparak para kazanabilir ve paranızı çoğaltabilirsiniz. Bankalar üzerinden döviz kurları açılarak, çapraz kur modeliyle para kazanmanızı sağlayabilirsiniz. Birçok banka üzerinden kolayca hesap açılarak, çapraz kur işlemlerine göre kolayca para kazanma şansınız olacaktır.

Çapraz Kur Riski Nedir?

Çapraz kur riski, yatırımcıların çapraz kur üzerinden yaptıkları yatırımlarda dövizler üzerinden oluşma ihtimali olan zararlardır. Çapraz kur riski: Döviz mevcutları+ Döviz alacakları ile Döviz borçları+ Döviz taahhütleri olarak ifade edilmektedir.

Çapraz Kur Riski Neden Ortaya Çıkar?

Çapraz kur riskinin ortaya çıkmasının nedeni, kur riskinin tamamla gününde, para birimi ile yerel para birimi arasında olumsuz bazı değişiklikler yaşandığında ortaya çıkmaktadır. Farklı bir ifadeyle anlatıldığında riskler kur etkisine açık olan mali değerlerin, beklenmeyen değişiklik karşısında, şirketlerin bilançolarında birtakım değişikliklere neden olmaktadır.

Parite Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Parite, ülkelerin para birimleri ile diğer ülkelerin birbiriyle olan oranı olarak ifade edilmektedir. Ülkelerdeki para birimleri ve faizleri ile bütün ülkelerin içinde bulunduğu ekonomik durum pariteyi etkileyen faktördür. Mesela Türkiye’de dış ticaret işlemlerinde ihracatın büyük çoğunluğu, Euro üzerinden gerçekleşmektedir. Ayrıca ithalatın büyük bir bölümü ise Dolar üzerinden gerçekleşmektedir. Bu nedenle Euro Dolar paritesi diğer Dolar Euro paritesine göre daha büyüktür.

Parite Nasıl Hesaplanır?

Parite hesaplama yöntemi için, Dolar 2TL, Euro 3TL olduğu düşünülürse, dolar ve Euro paritesi 2/3: 1.5 olacaktır. Bu gibi bir durumda olması gereken Euro ve Dolar paritesi: 2/3: 0.66 şeklinde gösterilir. Buda demek oluyor ki; uzun porsiyon yapan herhangi bir yatırımcı, Euro alarak karşılığında Dolar satmış olarak görülür. Farklı bir anlamda kısa pozisyon yapan bir yatırımcı ise Dolar alarak Euro satmış olarak görüntülenecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir