Çıkarım Bilimi Nedir?

featured

Herhangi bir fenomeni incelerken, bilim adamlarının fenomen hakkında teoriler oluşturmak için neler olduğu hakkında varsayımlarda bulunmaları gerekir. Bu varsayımlar, daha fazla veri toplanarak ve teorinin inceleme altında olup olmadığını test ederek test edilebilir. Çıkarımın devreye girdiği yer burasıdır. Veriler hakkındaki anlayışımızı geliştirmek için hangi varsayımların geçerli olduğunu ve hangilerinin gözden geçirilmesi gerektiğini bulma sürecidir.

Çıkarım, tamamen bilim dışındaki alanlarda da kullanılabilir. Bu durumlarda, ihtiyacımız olan tüm bilgilere önceden sahip olmadığımız için klasik akıl yürütme yerine olasılıksal akıl yürütme kullanıyoruz.

Çıkarım Bilimi Ne İşe Yarar?

Bilgisayarların bilim adamlarının çıkarımlarda bulunmalarını sağlamada oynadığı rol kapsamında araştırmacıların yıllardır hesaplamalar yapmasına ve araştırma yapmasına yardımcı oluyorlar.Bununla birlikte, son gelişmeler, bilgisayarları makine öğrenimi ve yapay zeka (AI) gibi çıkarımla ilgili belirli görevleri yerine getirmede çok daha iyi hale getirmiştir. Bu amaç için özel olarak tasarlanmış makine öğrenimi algoritmalarıyla, bilgisayarlar verilerden kendi başlarına öğrenebilirler, bu bilgi işlemeye devam ettikçe zaman içinde yeteneklerini geliştirebilecekleri anlamına gelir. Bu, onları başarı için doğru tahminlerin gerekli olduğu tıp ve yapay zeka gibi alanlardaki araştırmacılar için giderek daha önemli bir araç haline getiriyor.

Eylemlerdeki Çıkarım Örnekleri

Üç ana çıkarım türü vardır: tümevarımsal, tümdengelimli ve kaçırıcıdır. Tümevarımsal çıkarım, deneyimlerden bilgi topladığımız ve gelecekteki olaylar veya durumlar hakkında varsayımlarda bulunmak için kullandığımız zamandır.

Kaçırıcı çıkarım, şu anda bilgi tabanımızda bulunmayan şeyler hakkında varsayımlarda bulunduğumuz zamandır. Örneğin, gelecek yıl tatile çıkmayı düşünüyorsam ancak henüz nereye gideceğimi bilmiyorsam, kaçırıcı akıl yürütme, kültürleri ve tarihleri hakkında bildiklerime dayanarak Fransa’nın gitmek için iyi bir yer olacağını önerebilir.

Çıkarım Türleri Özellikleri Nelerdir?

Her üç çıkarım türü de gerçek dünyada problem çözme için önemlidir. Tümevarımsal akıl yürütme, bir şeyin nasıl çalıştığını veya bir şeyin neden olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir örneğin, elektriğin nasıl çalıştığını veya arabaların neden bazen bir yağmur fırtınasında çok uzun süre oturduktan sonra alev aldığını anlamak (tümevarımsal akıl yürütme, neden ve sonucu anlamamıza yardımcı olur).

Tümdengelimli akıl yürütme, yasaları veya formülleri uygulayarak çözümlere ulaşmamıza yardımcı olabilir – örneğin, her ay ne kadar vergi ödemeniz gerektiğini bulmak (tümdengelimli akıl yürütme, mantıksal kesintileri kullanmayı içerir). Ve son olarak, kaçırıcı akıl yürütme, daha önce düşünülmemiş yaratıcı çözümler bulmamıza yardımcı olabilir, yeni bir ürün için bir fikir bulmak gibi (kaçırıcı akıl yürütme varsayımlarda bulunmayı içerir).  Bu çıkarım incelemesinden de görebileceğiniz gibi hem bilim adamları hem de problem çözücüler için önemli bir araçtır. Bununla birlikte, bu alanı inceleyenlerin karşılaştığı bazı zorluklar vardır.

Çıkarım Bilimini Etkili Bir Şekilde Nasıl Kullanabilirim

Çıkarım, düşünme ve akıl yürütme için kritik bir araçtır ve ilkelerini anlamak, günlük yaşamınızda daha iyi kararlar vermenize yardımcı olabilir. Çıkarım bilimi, elimizdeki verilere dayanarak tahminler, kararlar ve kararlar vermemizi sağlar. Örneğin, tümevarımsal akıl yürütme, abur cubur yemenin sizi şişmanlatacağına inanmamıza neden olabilir, bunun nedeni, geçmişte abur cubur yeme ile aşırı kilolu olma arasında kalıplar görmemizdir.

Analojik akıl yürütme, tüm sosyal teması kesmenin benzer sonuçlara (bu durumda tecrit) yol açabileceğine işaret ederek birinin neden intihar edebileceğini anlamamıza yardımcı olabilir. Tümdengelimli akıl yürütme daha sonra tüm sosyal teması keserek intihar etmek için yasal bir emsal oluşturmak için kullanılacaktır, bu durum zihinsel durumlarının bir sonucu olarak birini tecrit altına alabilecek bir eylem olarak belirlenmiştir.

Yazılarınızda Çıkarım Nasıl Kullanılır

Kaçırıcı çıkarım, genellikle yazılı olarak kullanılan başka bir çıkarım türüdür. Kaçırma, genel ilkelerden belirli vakalara veya örneklere kadar akıl yürütme sürecini ifade eder. Örneğin, bir web sitesini en iyi nasıl tasarlayacağınızı bulmaya çalışıyorsanız, kaçırma, her seferinde deneme yanılma yapmadan ihtiyaçlarınızı karşılayan özel tasarımlar bulmanıza yardımcı olabilir. Bu üç tür çıkarımı doğru kullanarak, okuyucularınızın seveceği zengin ve ilgi çekici hikayeler oluşturabilirsiniz.

Çıkarım bilimi görüldüğü üzere birçok alanda kullanılan bir sistemdir. Bu sistemi kullanmanın günümüzde birçok açıdan faydasının olduğunu bilmekteyiz. Çıkarım bilimi birçok açıdan faydaları sınırsız olarak biliniyor. Günümüzde bu bilimin kullanılmasının birçok farklı alanının olduğunu bilmekteyiz ve her geçen gün çıkarım biliminde artışlar yaşanıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir