Civanperçemi Faydaları Nelerdir?

Civanperçemi Faydaları

Civanperçemi faydaları konusunda yelpazesi bir hayli geniş bir bitkidir. Bu yararlara giriş yapmadan önce civanperçemi hakkında bir tutam girizgah yapmak yerinde olmaktadır. Bilimdeki ismi achillea millefolium olan bitkinin sayılı türü mevcuttur. Anadolu bölgesinde şifalı olmasıyla nam salan bu bitkinin akbaşlı, sarı ve beyaz civanperçemi, bin bir yaprak otu, barsam otu gibi yöreye has isimleri vardır.

Kokusu ile de ruhları okşayan bu bitki, alternatif tıbbın göz bebekleri arasına adını yazdırmış bulunmaktadır. İnsan sağlığı üzerindeki önemi yadsınamaz derecede fazladır. Doğanın kollarında açan, koca bitkiler aleminden bir katre olan civanperçeminin faydalarını analiz etmek üzere yakın kadraja almak gerekmektedir.

Civanperçemi Faydaları

Civanperçemi Faydaları

Kadrajı yakınlaştırınca akılları meşgul eden ilk mevzu, civanperçemi faydaları nelerdir sorusudur. Bu şifalı bitki adet ağrılarına, basur sorunlarına, mide rahatsızlıklarına, cilt yaralarına bir hayli iyi gelmektedir. Aynı zamanda kemikleri ve sindirim sistemini güçlendirici etkisi vardır. Bu nedenle direnci arttırmaya yaramaktadır. Elbette bu efsanevi bitkinin fayda skalası bunlarla sınırlı değildir.

Hemoroit hastalığında makattaki memeleri geçirir. Buna ek olarak uçucu yağ etkisi ile ciltte hasar gören hücreleri yeniler. Yaraların ve iltihapların iyileşme evresini hızlandırır. Buna ek olarak döküntü, kaşıntı, kuruluk, kızarıklık gibi cilt problemleri ile savaşır. Aynı zamanda boğaz enfeksiyonu konusunda da hünerleri yadsınamaz niteliktedir. Boğazdaki iltihabın balgam vesilesi ile atılmasını sağlar. Böylece öksürüğü azaltarak, nefes alış kalitesini arttırır.

Listeyi aşağaya doğru uzatmak gerekirse, mide içerisindeki fazla asite bir denge giydirir. Buna ek olarak tüketilen yağlı gıdalardan dolayı mide duvarının zarar görmesinin önüne set örer. Mide rahatsızlıklarının gün yüzüne çıkma olasılığını büyük ölçüde azaltır. Civanperçemi otunun faydaları nelerdir diye satırları genişletmek gerekirse, hazımsızlığa fazlaca iyi geldiği söylenebilir. Gaz sorununun bir numaralı çözümlerinden biridir.

Bu mucizevi bitki bel ağrılarına ve romatizmaya da iyi gelmektedir. Kemikleri kuvvetlendirerek kemik erimesinin önünü kesici etkisi vardır. Adet söktürücü niteliği ile bilinen civanperçemi, adet dönemindeki kadınlar için doğal bir ağrı kesicidir denebilir. Bunlara ek olarak vücut bünyesindeki serbest radikalleri azaltır. Böylece bağışıklığın kuvvetlenmesine katkı sağlar. Dolayısıyla vücudun kanser hücreleri ile savaşına kılıç kalkan olur.

Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklar üzerinde etki göstermesi ile de bilinen bu bitki, sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezidir. Kronik yahut dönemsel ağrıları kesici özelliği vardır. Sinir sistemini güçlendiren bu bitkinin ateş düşürücü ve iştah açıcı etkisi de bulunmaktadır. Kadın üreme organları hususunda da tedavi edici etkisi olan civanperçemi, rahim rahatsızlıkları, yumurtalık iltihapları yahut genital hastalıklara iyi gelmektedir.

Aynı zamanda acı ve keskin kokusu ile ün yapan civanperçeminin, anti enflamatuar ve antiseptik özellikleri bulunmaktadır. Erken menopoz haline de etkisi vardır. Ayrıca papatya ve krizantem ailesine mensup bu bitkinin içinde bol mineral ve vitamin bulunmaktadır.

Bulaşıcı hastalıklar, tansiyon, diyabet, karaciğer rahatsızlıkları hususunda da etkileri yadsınamaz niteliktedir. Kramplara, anksiyeteye ve multipl sklerozuna da iyi gelmektedir. Kalp hastalıklarını önleyici ve kasları gevşetici özelliği vardır.

Civanperçemi Faydaları

Civanperçemi Nasıl Kullanılır?

Sağlıklı yaşam için kolları sıvayan birçok insanın civanperçemini kullandığı tescilli bir gerçektir. Civanperçemi faydaları incelendikten sonra sıra bu bitkinin nasıl tüketileceğine gelmektedir. Bu bitkinin kullanım şekli, kullanım alanına göre değişiklik göstermektedir. İlaç yapımında dahi kullanılan bu bitkinin en popüler kullanılan biçimi çay olarak tüketilmesidir.

Sonbaharın bağrında yetişen bu bitkinin çayının kullanım şekli oldukça kolaydır.  Kaynayan suya serpiştirilen bir tutam civanperçemini on dakika suyun içerisinde bekletmek kafidir. Bu fasıl on dakikayı aşmamalıdır. Aksi taktirde yan etkiler gün yüzüne çıkabilir.

Hemoroit için kullanılacak olan civanperçemi tortusu veya ıslak demlik poşeti basurlu bölgeye uygulanabilir. Aynı zamanda cilt sorunları için kullanılacak olan bu kır bitkinin tortusu yahut demlik poşeti yüze maske olarak uygulanabilir. Kurutularak kullanıldığı gibi yaş olarak da kullanımına rastlanır. Ayrıca yemeklerde sebze adı altında da kullanımına denk gelinmektedir.

Bu bilgilerin ışığında bir dip not vermek gerekirse, civanperçeminin toplama ve kurutma aşamalarında oldukça hassas davranılmalıdır. Güneşin en tepede olduğu vakitlerde toplanması elzemdir. Bu bitkinin, civanperçemi faydaları ve kullanım şekli bilgilerine vakıf olarak tüketilmesi gerekmektedir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir