Çocukların Dijital Güvenliği Nasıl Sağlanır?

featured

Sokakta geçirilen çocukluk geçmişte kaldı. İnternet, günümüz çocukları için her an parmaklarının ucundan erişebilecekleri yeni ve uçsuz bucaksız bir dünyanın kapılarını aralıyor. Bunun birçok faydası olsa da, dikkate alınması gereken riskleri de vardır. Özellikle 6-13 yaş arasındaki okul çağındaki çocuklar, interneti nispeten bağımsız kullandıkları için daha fazla güvenlik riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Ama endişelenmene gerek yok. Çocuğunuzu güvende tutmak doğru önlem ve yaklaşımlarla mümkündür.

Bisiklete binmek gibi düşünün. Her ebeveyn, çocuğunun düşüp yaralanmasından korkar. Ama her zaman peşinden koşamazsın. Üstelik onu bu faaliyetten tamamen mahrum bırakmak pratik bir çözüm değildir. Ama yapabileceğiniz başka birçok şey var. Çocuğunuza kendini tehlikeye atmadan nasıl bisiklet süreceğini öğretmek için, bunu kendiniz yaparak bile ona gösterebilirsiniz. Bazı kuralları gözden geçirmek, belki olası senaryolardan bahsetmek. Elbette kask, dizlik ve dirseklik gibi malzemeleri de unutmayın. Mümkünse çocuklara uygun ve bisiklet yolları olan yerlere öncelik verin. Bütün bunlar bir kez başarıldığında, geriye sadece kendini keşfetmeye yer bırakmak ve onu uzaktan izlemek kalıyor.

Peki bunların internet kullanımındaki karşılığı nedir? Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun çevrimiçi güvenliği için ne yapabilirsiniz? Gelelim dikkat edilmesi gereken noktalara.

Ailece “Medya Planı” Yapın

Siber güvenlik şirketi Kaspersky tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki ebeveynler çocuklarıyla ortalama 38 dakika internet güvenliği hakkında konuşuyor. Ancak, evinizin içinde ve dışında belirli kurallarınız, stratejileriniz ve anlaşmalarınız olduğunda, dijital alan da öyle. Çocuğunuzla nelere dikkat etmesi gerektiğini ve kendisini zor durumda bulduğunda neler yapabileceğini detaylı olarak konuşmalısınız. Özellikle kişisel bilgileri paylaşmak, yabancılarla iletişim kurmak, uygunsuz içeriklerle karşılaşmak gibi temel konularda belirlediğiniz kuralları ve nedenini açıklayın. Makul bir zaman çerçevesi üzerinde anlaşmak da planınızın bir parçası olabilir. Elbette tamamen olumsuz ve korkutucu bir konuşma olmak zorunda değil. Ayrıca internetin faydalarını vurgulayabilir ve hatta birlikte eğlenceli aile gelenekleri oluşturabilirsiniz. Örneğin, ortak aile gruplarında paylaşılan sevimli kedi videolarını kim sevmez ki?

Güvenlik ve filtre ayarlarını belirtin

Çocuğunuzun internete erişimini çeşitli şekillerde kısıtlayabileceğiniz birçok ebeveyn kontrol programı vardır. Bu programlarla içerik oluşturabilir, zamanlama (mesajlaşma uygulamaları, cihazınıza indirilebilecek uygulama türleri) ve süre limitleri oluşturabilir, hangi sayfaların müsait olduğunu takip edebilir, kullanım günlüğü özelliği ve bildirimler yapabilirsiniz. Elbette birçok tarayıcı ve internet cihazında birden fazla ebeveyn denetimi filtresi ve çocuk güvenliği ayarı bulunur. Yaş grubuna ve ihtiyaca göre en uygun içerik seçilerek çocuğunuz uygunsuz içeriklerden ve riskli uygulamalardan korunabilir.

Çocuk dostu arama motorlarını kullanın

Arama motorlarını doğru kullanmak belirli bir dijital kültürü gerektirir. Filtrelenmemiş ana arama motorları, özellikle belirli yaş grupları için potansiyel riskler taşır. Moderatörlü, eğitici, faydalı ve eğlenceli sonuçların görüntülendiği çocuk dostu veya çocuk dostu bir arama motoru seçebilir ve çocuğunuzu bunları kullanmaya teşvik edebilirsiniz. Kidtopia, Kiddle, KidRex ve GoGooligans bunlardan sadece birkaçı.

İyi rol modelleri belirleyin

Çocuklar görerek öğrenirler. Nasıl bilinçli bir internet kullanıcısı olunacağını öğrenmek için iyi bir rol modele ihtiyaçları var. Örneğin saatlerce ekrana bakmadan oturursanız, çocuğunuzu aynı konuda uyarmak çok etkili olmayacaktır. Onun yanındayken hem niceliksel (kaç saat, hangi sırayla interneti kullandığınız) hem de niteliksel (içerik türleri ve web sitelerinde ne yaptığınız) olarak internet kullanımınıza dikkat etmeli ve gerçeği göstermelisiniz.

Çevrimiçi deneyimleri tartışmak

Çocuklarınızın çevrimiçi ortamda ne yaptığını öğrenmenin en iyi yolu onlarla yüz yüze konuşmaktır. Ona düzenli olarak o gün ne kadar zaman geçirdiğini sorun, özellikle de paylaşmak ve yargılamadan dinlemek istediği olumlu veya olumsuz şeyler varsa. Hatta kendi deneyimlerinizi de paylaşabilirsiniz. Bu sayede sevdiği aktiviteler ve mekanlar hakkında daha iyi fikir edinebilir, birlikte yapacak yeni şeyler keşfedebilirsiniz. (Son bölüme bakın!) Ayrıca, fazla öğretici olmadan, somut deneyimlerle ona ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini hatırlatma yeteneğiniz de var.

Karşılıklı güvenin önemini hatırlayın

Elbette onun güvende olmasını istiyorsunuz ama bunu yaparken ona olan güvenine ve sizinle olan ilişkisine dikkat etmelisiniz. Çocukların mahremiyetine saygı göstermeli ve güvenlerini zedelemek için internette yaptıklarını takip etmekten kaçınmalısınız. Sorumluluk alması için ona güvendiğinizi hissettirin. Böylece başı belada olduğunda sizinle kolayca paylaşabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir