Cranberry Faydaları Nedir?

Cranberry Faydaları

Görüntüsü itibari ile yaban mersini ile karıştırılan diğer adı turna yemişi olan bu meyve aslında yabancı kökenlidir. Çok güçlü bir antioksidan özelliği olan turna yemişi idrar yolları enfeksiyonu durumuna iyi geliyor. Vücuda yararlarından bazıları şunlardır,

  • Yüksek antioksidan ile damarların tıkanmasını önler.
  • Damar tabakasını yumuşatır ve vücutta daha iyi bir kan dolaşımı olur bu sayede kalp ve damar rahatsızlıkları yaşanmaz.
  • Turna yemişi, hastalıklara karşı direnci arttırır ve enfeksiyonlu hücreleri vücuttan idrar ile atar.
  • Bakterilere karşı vücudu korur ve hücrelerin mutasyonunu engelleyerek kanser oluşmasını engeller.
  • Kemik ve kaslarda biriken ürik asit oranını dengeler ve romatizma, ödem gibi hastalık riskini azaltır.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Çekirdeğindeki omega-3 ile kolesterolü en aza indirir.
  • Sindirim sistemindeki deformasyon durumlarını önler.
  • Unutkanlığı azaltarak konsantreyi arttırır.
  • Ağız içi mikrobu önler ve diş etlerini güçlendirir.
  • Mide asidini dengeler ve ağız kokusunu önler.
  • Kadınlarda hormonları düzenler.

Turna Yemişi Nasıl Tüketilmeli ve Nelerle Tüketilebilir?

Turna yemişi, aslında birçok yiyecek ve içecek arasına girebilir. Bunun yanında taze meyve olarak tüketilebileceği gibi marmelat olarak veya ekmeğin üzerine sürülerekten tüketilebilir. Aynı zamanda bu turna yemişini diğer meyveler gibi kurutabilirsiniz ve meyve suyu haline getirilerek de lezzetli bir içecek olarak tüketilebilir veya pastaların içine girebilir. Dilerseniz turna yemişini börek ve çörek yaparken de ekleyerek rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Turna yemişi çayı nasıl yapılır?

Turna yemişini rahatlıkla besinlerinizde kullanabileceğiniz gibi tüketebileceğiniz güzel bir tarif bulunmaktadır. Turna yemişi çayı, 12 bardak su ve yanında yaklaşık 350 gram yemişi bir kaba koyup kaynattıktan sonra 30 dakika yavaşça kaynatmada bekleyin sonrasında 1,5 bardak şeker ile beraber 2 portakal ve 2 limonun suyunu ve tatlansın diye 3 tarçın çubuğunu karışıma ekleyiniz.

Cranberry Faydaları

Turna Yemişi Türkiye’de Nerede Yetişir?

Turna yemişi genel olarak Kuzey Amerika yetişir fakat Türkiye’de Karadeniz bölgesinde rahatlıkla yetişmektedir. Turna yemişi, sonbaharda olgunlaşmaktadır sonrasında hasat edilir. Turna yemişleri bol çalılı dallarda yetmektedir ve turna yemişi bağları uzun ömürlüdür. Bazı turna yemişi bağlarında 100 yıl kadar sürekli meyve verilir.

Cranberry Ne Kadar Tüketilmelidir?

Turna yemişi de diğer meyvelerde olduğu gibi bazı zararları ve yan etkiler bulunduruyor. Fazla tüketimi sonucunda bazı zararlar ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir besin olsa bile Cranberry yani turna yemişi mutlaka dengeli bir şekilde tüketilmeli. Dengeli bir şekilde kullanıldığında herhangi bir zararı olmayan turna yemişinin midedeki dolaşımı hızlandırdığı için fazla tüketiminde ishal ve mide bozuklukları gibi sindirim sistemi sorunları olmaktadır. Bunun dışında zararlı olduğu noktalar,

  • Aspirin ilacına alerjisi olan kişiler için zararlıdır bunun sebebi, aspirin içerisindeki asitten dolayıdır ve bu asit turna yemişinde de bulunmaktadır.
  • Düşük mide asitliği ya da gastrit rahatsızlığı olan kişilerde B12 vitamininin emilimini kötü derecede etkileyebilir.
  • Geçmişte böbrek taşı düşürmüş bireylerin turna yemişinin fazla tüketmekten kaçınması gerekir.
  • Turna yemişi ile birlikte kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Çünkü turna yemişi kan sulandırıcı ilaçlarını etki sürelerini arttırmaktadır bu sebeple kişide morarma ve kanamalara yol açabilir.

Cranberry Hapı Faydaları

Cranberry hapı faydaları, genel olarak özünden üretilen takviye edici bir haptır. Kanser, ülser, diş eti hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve bağışıklık zayıflı gibi birçok hastalığı önleyici özelliği ile bilinen turna yemişi özünden oluşan bu haplar içerisinde demir oksit içerir. Renklendirici olarak da demir oksit kırmızı renkte olarak kullanılır. Bu tarz ürünün önerilen kullanım şekli bir bardak su ile günde 2 kapsül alınması önerilir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir