Crassula çiçeği; bir diğer adıyla para çiçeği anlam bakımından bereketi temsil ettiği için bu ismi almıştır. Crassula çiçeği bakımı ve yetiştirilme ortamı; botanikle ilgilenen pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Şimdi bu güzel çiçeğin nasıl yetiştireceğine ve bakımının nasıl olması gerektiğinin ayrıntılarına değinelim:
Crassula Çiçeği Bakımı
Esas olarak Güney Afrika’da yetişen bir bitki çeşidi olan ve temsil ettiği anlamlar bakımından para, mücevher ya da bereket çiçeği adını da alan Crassula; yapı olarak narin bir özelliktedir. Bu nedenle bakımının özen istediği ve düzenli olarak yapılması gerektiği ifade edilebilir. İlgiyi seven bir bitki türü olarak dikkat çeken Bereket çiçeği bakımı temel olarak aşağıdaki şekilde gerçekleşmektedir:
- Bereket çiçeği ev ortamında yetiştirilecekse, balkon tarzında daha fazla güneş gören alanlarda bulundurulması gerekir.
- Ortalama olarak haftada bir kere su verilmesi yeterli olur. Bir defadan fazla su verilmesi bitki için faydalı olmaz.
- Çiçek sulanırken saksının tamamının su almış olmasına ve toprağın susuz bir bölümünü olmamasına dikkat edilmelidir.
- Özellikle kış aylarında soğukta kalan bereket çiçeği uzun yaşayamaz. Bu nedenle güneşten uzak bir alanda bulundurulmaması gerekir.
- Bereket çiçeğinin bulunduğu oda sıcaklığı ortalama olarak 15 ve 35 derece arasında olmalıdır.
- Narin bir yapıya sahip olmasından dolayı ani ısı değişimlerinden çok çabuk etkilenir; hem ısı değişiminin olduğu hem de aşırı rüzgar alan bir yerde tutulmamalıdır.
Bereket Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Bereket çiçeği çoğaltma işlemi için; yaprağının bir bardak suya konulması ve bir hafta kadar bekletilmesi gerekir. Bu süre sonunda kök verecektir ve daha sonra toprağa dikilebilir. Bereket çiçeğinin fiyatı da; bu çiçeği yetiştirmek isteyenler tarafından merak edilen bir başka konudur. Boyutuna göre farklı fiyatlandırmalar söz konusu olsa da ortalama olarak 25 ve 70 lira arasında değişmektedir.
Crassula Çiçeği Ayrıntıları
Gerçek para çiçeği olarak da sık sık merak konusu olan Crassula; bulunduğu mekanda 3 aydan daha fazla kaldığı takdirde bulunduğu yere şans ve para getireceğine inanılır. Bu nedenle para çiçeğine iyi bakmak; bazı kültürlerde çok önemlidir. Çünkü para ve şansın bu şekilde sağlanacağı düşünülür. Mücevher çiçeği denmesinin sebebi de yine; berekete atıfta bulunulması nedeniyledir.
Bereket çiçeği küçük yeşil ve etli yapraklarıyla dikkat çeken bir görsele sahiptir. Bu nedenle kolaylıkla diğer çeşitler arasında ayırt edilebilir. Bir çeşit kaktüs bitkisi olarak da değerlendirilen bereket çiçeği, bu sebepten dolayı soğuk iklim sevmeyen bir güneşi seven bir bitkidir.
Bahçe ya da balkonda bakılabilecek çiçek; 15 derecenin altındaki hava durumunda iç mekanda bulundurulmalıdır. Aksi takdirde hava koşulları çiçeğin yetişmesini uygun olmadığı için zarar görebilir. Mozambik ve Güney Afrika olan anavatanından çıkarak tüm dünyaya yayılmış olan bitki; pek çok yerde ev bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Uzun bir gövde yapısı ve dikkat çeken yaprak biçimi ile sevilen bir bitkidir.
Yoğun olarak sulamaya dikkat edildiği takdirde ve aşırı soğuğa maruz bırakılmadan da güzel bir şekilde büyüyecektir. Çeşitlerine göre farklılık arz etse de 15 metreye kadar büyüyebilen türleri bulunmaktadır. Ancak bu oran anavatanında yetişme koşuludur. Bütün sene yapraklarını dökmeyen bir bitki türüdür. Özellikle kış aylarında dinlenme aşamasında olduğu için daha az su ister. Aşırı sulamamaya ve köklerin çürümemesine dikkat etmek önemlidir. Para çiçeğini ayırt etmek için; para çiçeği fotoğrafları incelenerek kolaylıkla bilgi sahibi olunabilir.