Crohn Hastalığı nedir? Neden olur? 

featured

Crohn hastalığı nedir diye genel bir inceleme yapılacak olduğu zaman sindirim sisteminin belirli bölümlerinde meydana gelen iltihaplanmadan ötürü oluşan kronik rahatsızlıklardır. Hastalığın kesin olan nedenleri şu an hala net bir şekilde bilinmemektedir. Fakat uzmanlara göre yapılan açıklamalara bakılacak olursa genlerde otoimmün yani bağışıklık olarak meydana gelen tepkilerin ya da sigara içmenin hastalığın ana nedenlerinden olabileceği ön görülüyor. 

Yaygın olan belirtilerine bakılacak olduğu zaman da ishalden baş ağrılarına kadar birçok durum dikkatleri çekiyor. İnsanlarda Crohn haslığı meydana geldiği zaman aşırı kilo kaybı, karın bölgelerinde oluşan ağrılar ile beraber kramplar, aşırı yorgun ve halsiz hissetmek, şişkinlik gibi durumlar gözlenir. Şu an Crohn tedavisi nasıl olur diye merak ediliyor olsa bile hala net olan tedavi yöntemleri de bulunamamıştır. 

Crohn için uygulanan tedaviler genel olarak belirtilerin azalması ile beraber daha kısa sürede kontrol altına alabilmek içindir. Her yaştan insanda görülebilen bir hastalık olmasından dolayı her kesim bu hastalığın risk unsuru olarak değerlendirilir. Belirtiler ise genel olarak çocukluk ve erken yetişkin olma dönemleri içerisinde yani 20 ila 35 yaşları arasında kendisini belli eder. 

Crohn hastalığı nedir? 

Crohn hastalığı genel olarak inflamatuvar bağırsak hastalıklarında meydana gelen bir tür olarak gözlenir. Diğer türü olarak da ülseratif kollit olarak bilinir. Sindirim sistemlerinde iltihap le beraber tahrişe neden olmasından ötürü ömür boyunca devam eder. 

Fakat insanlarda haftalar boyu devam edebileceği gibi yıllar boyunca sakin dönemler olarak devam edebilir. Ağızdan anüse kadar olan tüm sindirim sistemi üzerinde herhangi bir kısmı etkilemesi söz konusu olabilir. Fakat genel olarak ince bağırsakların uç kısımları ile beraber kalın bağırsak yani kolun başlangıcında etkili olduğu gözlenir. Yavaş bir şekilde ilerleyen hastalık olduğu gibi zaman ile insanların daha kötüye gitmesine neden olabilir. 

Crohn hastalığı neden olur? 

Crohn hastalığı neden olur kısmında uzmanlardan gelen açıklamalara bakılacak olduğu zaman şu an her ne kadar tıp ve teknoloji çok gelişmiş olsa bile neyden dolayı oluştuğu bilinmiyor. Fakat bazı faktörlerden oluşu hastalık oluşumlarının meydana gelebildiği gözleniyor. 

Crohn nedenleri nelerdir? 

Crohn hastalığı nedenleri incelenecek olduğu zaman belirli faktörler ön plana çıkabilir. Tabi ki bu durum kişiden kişiye değişebilecek bir durum olmaktadır. Bunlara bakılacak olduğu zaman; 

  1. Otoimmün özbağışıklık tepkileri 

Otoimmün bağışıklık sistemleri üzerinde aşırı duyarlı olmasından dolayı oluşan tepkilere genel olarak verilen isimdir. Crohn hastalığının bir nedeni olarak da bağışıklık sisteminde yanlışlıkla bedenlerde sağlıklı hücrelere karşı oluşan saldırı denilebilir. Uzmanlar bu konu ile ilgili olarak sindirim sistemi üzerinde yer alan bakterilerin yanlışlıkla bağırsak sistemi üzerinde tetikleme yapabilecek olduğunu ön görülüyor. Bağışıklık sistemi tepkisi olarak da Crohn hastalığına neden olabilecek iltihaplar söz konusu olabilir. 

  1. Genler 

Genler Crohn hastalığında kalıtsal olarak meydana gelebilir. Yapılan araştırmalara bakılacak olduğu zaman ebeveynlerde ya da kardeşlerin herhangi birinde gözlenen bu durum kişilerin hastalıkları geliştirme oranlarının yüksek olmasına işaret ediyor. 

  1. Sigara içmek 
  2. Aspirin ya da buna benzer ilaç kullanımları ile beraber antibiyotikler, ibuprofen yapıda olan ağrı kesiciler 
  3. Doğum kontrol hapları
  4. Aşırı yağlı olarak beslenme alışkanlıklarına sahip olmak 

Crohn belirtileri 

Crohn belirtileri kişilere göre değişiklik gösterebilir. Bu belirtiler; 

  1. Kalıcı olarak meydana gelen İshal(bazen kanlı olabilir) 
  2. Karın bölgelerinde gözlenen kramp ve ağrı 
  3. Bir anda meydana gelen Kilo Kaybı 
  4. Halsizlik ya da genel olarak gözlenen yorgunluk 
  5. Şişkinlik hissi 
  6. Genel olarak bacaklarda kırmızı, ağrılı şişmiş cilt lekeleri meydana gelmesi 7. Ağızlarda oluşan ülseri 
  7. Eklemlerde meydana gelen ağrıları 
  8. Mide bulantısı ya da bir anda meydana gelen iştah kaybı 
  9. Rektal (makat) kanama 
  10. Göz kızarıklığı ya da gözlerde oluşan ağrı 
  11. Ateş 

Gibi birçok şey aslında Crohn hastalığının habercisi olabilir. Bu yüzden en kısa sürede doktor kontrolüne gitmek ve böyle bir durum varsa kısa sürede teşhis koyulması öncelik olmalıdır. Aslında teşhis ne kadar hızlı koyulursa belirtilerin şiddetini azaltma ve hastalığın ilerlemesini durdurmak o kadar kolay olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir