D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir sorusu d vitamini eksikliği yol açtığı problemleri ortadan kaldırmak isteyenlerin ilgi odağı haline gelmiştir. D vitaminin vücuda faydaları saymakla bitmezken en bilindik faydaları kalsiyumun emilim ve kullanımını sağlaması, kalp atış ve ritmini düzenlemesi, çocuklarda kemik gelişiminde etkili olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olması ve kan pıhtılaşması için gerekli bir vitamin olmasıdır. Birçok faydası bulunmasının yanı sıra vücudun gelişiminden onarılması ve hayati fonksiyonlarını sürdürmesine yardımcı olan d vitaminin eksikliğinin belirtileri şu şekilde belirtilmektedir:

  • D vitamini eksikliği sonucunda vücutta bağışıklık sistemi ciddi zararlar görür, görünen zarar bağışıklık sisteminin işlevini yerine getirememesine bu nedenle de enfeksiyonun vücutta yayılmasına neden olur. Vücutta ortaya çıkan yüksek oranda enfeksiyon d vitamini eksikliğinin belirtisidir.
  • D vitamini eksikliğinin ileri boyutlara ulaşmasıyla vücutta kemik ağrıları oluşur ve bunun sonucu yürümede zorluk yaşanmasının yanı sıra ani görülen kuvvet kayıpları da ortaya çıkar. Kişi vücudunun birçok bölgesinde ağrı hissedebilir genellikle bu ağrılar el ve ayak bileklerinde, baş ve boyun bölgesinde, parmaklarda ve omuz eklemlerinde rastlanır. Kişide karşılaşılan ağrılar d vitamini eksikliğinin en bilindik belirtileridir.
  • D vitamini eksikliğinin bir diğer belirtisi ise psikolojiktir sürekli değişen ruh hali, depresyon ve kaygı bozukluğu ise bu belirtilere örnektir.
  • Yetişkin bireylerin uzun süreli d vitamini eksikliği yaşamasıyla kemik yapılarında bozulmalar meydana gelmekte, kas güçsüzlüne, ani kuvvet kaybı ve düşmelere ve özelliklede kemik erimesine yol açmaktadır. Yaşanan kemik erimesi ve kemik yapısı bozulmaları d vitamini eksikliğinin yaygın belirtisidir.
  • Çocuklarda d vitamini eksikliği belirtileri ise kemiklerinin yumuşaması ve hem vücutta hem kemikte yaşanan zayıflamadır.

 

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D Vitamini Eksikliği Neden Kaynaklanır?

D vitamininin vücut, kemik ve ruh sağlığı için birçok faydası bilinmektedir. D vitamini vücudun kendiliğinden üretip salgılamaması ve dışarıdan alması zorunlu bir vitamin türüdür. D vitamini eksikliği birçok hastalığa ve bozulmaya neden olmaktadır. Vücut için oldukça önemli olan d vitaminin eksikliğinin birçok nedeni vardır. Vücutta d vitamini eksikliğinin en bilindik ve önem arz eden nedeni kişinin güneş ışınlarından alınan UVB ışınıyla yeterli miktarda temas etmemesidir.

Güneşten doğrudan alınan d vitamini besin veya başka yollarla alınmamaktadır çünkü besin yoluyla alınan d vitamini az miktar ve yetersiz kalacaktır. D vitamini eksikliğinin bir başka nedeni ise d vitamini içeren besinleri tüketmemekten kaynaklanır d vitamini içeren besinler ciğer, balık, yumurta ve et gibi hayvansal ürünlerdir. Hayvansal ürün tüketimi olmayan vejetaryen beslenen kişiler d vitamini eksikliği yaşayabilmektedir.

Bağırsaklar d vitamini emilimini yerine getiren organdır, d vitamini emilimi yeterli olarak gerçekleşmezse eksikliği ortaya çıkacaktır. Emilimden kaynaklı hastalık olan böbrek hastalığı ve çölyak hastalığı yaşamak d vitamini eksikliğine neden olur. Fazla kilo alımı veya hamilelik sonucu vücudun ihtiyacı olan d vitamini miktarı artmaktadır ve artan vitamin ihtiyacı miktarı kazanılmazsa d vitamini eksikliği ortaya çıkmaktadır.

D Vitamini Eksikliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

D vitamini eksikliği tedavisi nasıl yapılır ve eksiklik nasıl giderilir birçok kişi tarafından merak edilmektedir. D vitamini eksikliği tedavisi nin en hızlı ve kesin yolu kişinin güneşle olan temasını artırması ve güneşten alınan UVB ışınının yeterli miktarda teması gerekmektedir.  D vitamin’inin güneşten alımı en yoğun günün sabah on ila öğlen dört saatleri arasında gerçekleşir, bu saatlerde güneşle temas etmek kişiyi doğal şekilde tedavi edecektir. Ayrıca besin yollarıyla alınacak d vitamini takviyesi yeşil sebze, balık ve et ürünleri, tahıl ürünleri, süt ve süt ürünleri  ayrıca taze meyve suyuyla karşılanabilecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir