Dark Web Nedir?

featured

Dark web, sadece özel erişim ile ulaşılabilen gizli internet siteleri topluluğuna verilen isimdir. Sayfalarda yapılan etkinlikleri anonim ve gizli tutmak amacı ile bu tür siteler açılır. Bu durum hem yasal hem de yasa dışı uygulamalar için uygundur. Son derece yasa dışı aktiviteler için kullanıldığı da bilinen bir gerçektir.

İnternet, 7/24 kesintisiz bir şekilde çalışan pek çok web site ve alt yapı ile doludur. Google ve Yandex gibi arama motorları aracılığı ile bulunan siteler sadece işin görünen boyutudur. Görünmez olarak nitelendirilebilen dark web sayfalarına göz atmak istiyorsanız iki site arasındaki farkı bilmeniz gerekir.

Yüzeysel veya Açık Ağ

Açık veya yüzeysel ağ, görünür yüzey katmanı olarak bilinir. Tüm ağları bir buz devi olarak düşünecek olursak, açık ağ dağın görünen bölümüdür. İstatiksel açıdan incelenirse bu bölüm internet camiasının %10’luk kısmını oluşturur. Google Chrome, Firefox ve Yahoo gibi arama motorlarında çoğunlukla erişimi herkese açık siteler görünür. Bu web siteleri genel olarak ‘’.com’’ veya .gov’’ olarak bulunur. Arama motorları ağı görünür bağlantılar ile indekslediği için yüzeysel siteleri bulmak mümkündür.

Deep Web

Deep web, internet ağının %90’lık bölümünü oluşturur ve buzdağının altta kalan bölümünü oluşturmaktadır. Bu web çok fazla bir büyüklüğe sahiptir ve bir zaman diliminde ne kadar çok sayfanın aktif olduğunu bilmek imkansızdır. Deep web aynı zamanda dark web olarak nitelendirilen gizli ağları da kapsar.

Dark Web Kullanımı

Dark web sayfalarına nasıl erişeceğinizi merak ediyor olmalısınız. Aslında günün büyük bölümünde bu siteleri kullanırız ancak bazı sayfaları arama motorları endekslendiği için gizli sayfa olarak bilinirler. Bu sayfalar bilgisayar güvenliğini tehdit edecek bir spam içermezler. Dark web sayfaları çoğunlukla aşağıdaki bilgileri gizli tutmak amacı ile kullanılır;

  • Bankacılık ve emeklilik gibi finans hesapları
  • E-posta ve sosyal medya hesapları
  • Özel kuruluş veri tabanları
  • Tıbbi veriler
  • Yasal belgeler

Dark web pek çok amaç için kullanılır. Derinlere indikçe aydınlık olan kısım kendini karanlığa bırakır. Bazı kullanıcılar korsan müzik indirmek için bazı kullanıcılar ise henüz vizyona düşmemiş sinema filmlerini indirmek için bu sayfaları kullanır. Ağın daha da derinlerinde çok daha karanlık bir yüz bulunur. Bunlar anonim olarak bilinir ve sadece özel erişim ile kullanılabilir.

Dark Web Özellikleri

Dark web özellikleri arasında anonim bir ağı sığınak haline getirdiği gözlemlenir. Bu özellikleri şöyle göstermek mümkündür;

  • Dark web sayfalarını Google gibi arama motorları endeksi yemediği için arama sonuçlarında hiçbir sayfa gösteremez.
  • Randomize edilmiş şekilde ağ altyapısı sağlanır ve ‘’sanal trafik tünelleri’’ mevcuttur.
  • Benzersiz kayıt bulundurduğu için geleneksel tarayıcılar tarafından erişime kapalıdır.

Dark web genel olarak yasa dışı işler yapmak isteyen kişileri benim sese de tamamen yasal işler de yapılmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir