Data Visualization Nedir?

featured

Veri görselleştirme, verileri alma ve onu anlamlandırmak, eğilimleri bulmak ve kararlar almak için kullanılabilecek görsel bir temsile dönüştürme sürecidir. İster satış verilerinizi anlamak isteyen bir iş lideri olun, ister müşteri davranışlarının zaman içinde nasıl değiştiğini anlamaya çalışan bir analist olun, veri görselleştirme önemli bir beceridir. Bu bölümde, size veri görselleştirmeye kısa bir giriş ve güzel görselleştirmeler oluşturmak için mevcut en iyi araçlardan bazılarını vereceğiz.

Veri görselleştirme, verileri daha erişilebilir ve anlaşılır hale getirmeye yardımcı olan bir grafik temsil biçimidir. Verileri anlaşılması kolay bir şekilde görselleştirerek, verilerin neyi temsil ettiği ve nasıl kullanılabileceği hakkında fikir edinebilirsiniz. Eğilimleri anlamak, bilgileri etkili bir şekilde iletmek ve verilere dayalı kararlar almak dahil olmak üzere veri görselleştirmenin birçok amacı vardır. Aşağıda, çalışma ortamınızda veri görselleştirmeyi kullanmanın birçok faydasını özetleyeceğiz.

Veri görselleştirmenin en önemli faydalarından biri, bilgiyi daha erişilebilir hale getirmeye yardımcı olabilmesidir. Karmaşık bilgileri anlaşılması kolay görsellere ayırarak, istatistik veya matematik konusunda fazla tecrübesi olmayan kişilerin bilgileri anlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu, özellikle verilere dayalı kararlar söz konusu olduğunda yardımcı olabilir – karmaşık bilgileri kolayca sindirilebilir bir biçimde sunarak, insanların istatistik veya mühendislik diplomasına ihtiyaç duymadan bilinçli kararlar almasına izin verirsiniz.

Veri Görselleştirme Teknikleri

Çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen günlük olarak verilerle dolup taşıyorsunuzdur. E-posta gelen kutunuz, Facebook feed’iniz veya haber başlıklarınız olsun, veriler her yerdedir. Ama tüm bu bilgileri nasıl anlamlandırıyorsunuz? Veri görselleştirme, verileri anlamayı kolaylaştıracak şekilde anlamak ve düzenlemek için güçlü bir araçtır. Birçok farklı türde veri görselleştirmesi vardır, ancak üç ana türe odaklanacağız: statik grafikler, etkileşimli grafikler ve web tabanlı veri görselleştirmeleri sayılabilir.

Statik grafikler, genellikle sayısal verileri basit bir şekilde görüntüleyen basit görüntülerdir. Örneğin, zaman içinde web sitenize gelen ziyaretçi sayısını gösteren bir grafik görebilirsiniz. Etkileşimli grafikler, sayısal verileri görüntülemeleri bakımından statik grafiklere benzer, ancak daha fazla ayrıntıyı keşfetmek için nesnelere veya düğmelere tıklayarak verilerle etkileşime girmenize de izin verir. Örneğin, web sitenize ülkeye göre giren trafik miktarını veya son zamanlarda ana sayfanızı ziyaret eden kullanıcıların yüzdesini görebilirsiniz.

Web tabanlı veri görselleştirmeleri, herhangi bir internet tarayıcısıyla dünyanın herhangi bir yerinden veri kümelerini keşfetmenize ve değiştirmenize olanak tanır. Görselleştirmenizin gerçek dünyadaki bilgileri olabildiğince yakından yansıtması için doğrudan veritabanlarına ve diğer bilgi kaynaklarına bile bağlanabilirsiniz. Veri görselleştirmeye yönelik bazı popüler web tabanlı araçlar arasında Tableau Yazılımı ve QlikView Yazılımı bulunur.

Veri Görselleştirmenin Faydaları

Veri görselleştirme, daha iyi kararlar almak, bilgileri daha etkili bir şekilde iletmek ve eğilimleri ve korelasyonları belirlemek için kullanılabilecek güçlü bir araçtır. Ayrıca hikayeler anlatmak, tahminlerde bulunmak ve daha fazlasını yapmak için de kullanılabilir. Bu bölümde, veri görselleştirmenin bazı faydalarına bir göz atacağız ve işyerinde yardımcı olabileceği bazı yolları inceleyeceğiz. 

Karar verme söz konusu olduğunda, veri görselleştirme, daha önce kaçırmış olabileceğiniz kalıpları görmenize yardımcı olabilir. Verilerinize yeni bir şekilde bakarak, başka türlü asla düşünemeyeceğiniz çözümler üretebilirsiniz. Örneğin, hangi ürünleri çevrimiçi satacağınıza karar vermeye çalışıyorsanız, veri görselleştirme, hangi ürünlerin iyi sattığını ve hangilerinin beklendiği kadar iyi satmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Veri görselleştirmenin bir diğer büyük yararı, şirket içindeki farklı departmanlar veya ekipler arasındaki iletişimi geliştirme yeteneğidir. Verilerinizi herkesin anlayabileceği şekilde görselleştirerek anlaşmazlıklar daha az tartışmalı hale gelebilir ve daha verimli tartışmalar gerçekleşebilir. Ayrıca, farklı bilgi parçaları arasındaki korelasyonları belirleyerek, işbirliğine dayalı çabalar büyük ölçüde artırılabilir – sonuçta genel olarak daha iyi kararlar alınmasına yol açabilir.

Veri görselleştirme, insanların daha iyi kararlar almasına ve daha etkili iletişim kurmasına yardımcı olmanın yanı sıra, insanların daha önce kaçırmış olabilecekleri eğilimleri ve korelasyonları belirlemelerine de yardımcı olabilir. Örneğin, müşteri geri bildirimlerini trendler veya modeller açısından yakından izliyorsanız, veri görselleştirme bu şeyleri her zamankinden çok daha kolay bulmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca, verilerinizle grafikler ve grafikler aracılığıyla hikayeler anlatarak, kitleniz hikayeyi gözlerinin önünde ortaya çıktıkça takip edebilecektir! Son olarak, geçmiş eğilimlere dayalı olarak gelecekteki olaylar hakkında tahminlerde bulunarak – gelecekte potansiyel olarak kendinize çok zaman kazandırabilirsiniz!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir