Deep Web Nedir?

Deep Web Nedir?

Deep Web, Google, Bing ve Yahoo gibi standart arama motorları kullanılarak tam olarak erişilemeyen internet bölümleri için bir şemsiye terimdir. Deep Web’in içeriği, arama motorları, ödeme duvarlı siteler, özel veritabanları ve Dark Web tarafından dizine eklenmeyen sayfalardan oluşur .

Her arama motoru web’i taramak ve buldukları yeni içeriği arama motorunun dizinine eklemek için botları kullanır. Deep Web’in ne kadar büyük olduğu bilinmiyor, ancak birçok uzman, arama motorlarının internet üzerinden erişilebilen tüm içeriğin %1’inden daha azını taradığını ve dizine eklediğini tahmin ediyor. Web’in aranabilir içeriğine yani rahatça gezebildiğimiz yüzeyine “Surface Web” denir.

Deep Web, içeriğinin çoğu yasaldır ve doğası gereği suç teşkil etmez. Deep web içeriği, e-posta mesajlarını, sohbet mesajlarını, sosyal medya sitelerindeki özel içeriği, elektronik banka hesap özetlerini, elektronik sağlık kayıtlarını (EHR) ve internet üzerinden erişilebilen diğer içerikleri içerir.

Haber yazılarının metinleri veya abonelik gerektiren eğitim içerikli siteler gibi ödeme duvarlı herhangi bir web sitesi de arama motoru botlarından engellenir. BluTV gibi hizmet başına ücretli siteler de botlar tarafından taranmaz.

Bu nedenle Deep Web’in bazı avantajları vardır. Yeni başlayanlar için, Deep Web’deki içeriğin çoğu alakasızdır ve aramaları yalnızca çok daha zor hale getirir. Bunların haricinden bir de gizlilik sorunu ile karşılaşırsınız.

Deep Web ve Dark Web Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Deep Web ve Dark Web terimleri bazen birbirinin yerine kullanılır, ancak aynı şeyler değildir. Dark Web, daha büyük olan Deep Web’in bir bölümüdür ve benzer şekilde, internette dizine eklenmeyen ve dolayısıyla Google gibi bir arama motoru aracılığıyla erişilebilen her şeyi ifade eder.

Deep Web, ödeme duvarlı yayınlarveritabanları ve akademik dergiler yada araştırmalar gibi yasal ve meşru içerikle doluyken, Dark Web çok daha tehlikelidir. Karanlık ağ, çalıntı kredi kartları ve kişisel bilgiler için karaborsalarsilah ticaretlerikötü amaçlı yazılımlarfuhuş ve uyuşturucular da dahil olmak üzere birçok yasa dışı faaliyete ev sahipliği yapar. Dağıtılmış hizmet reddi saldırıları gerçekleştirebilen Botnet’lere erişim gibi siber saldırı hizmetleri de mevcuttur.

Dark Web, suç faaliyetlerinin reklamının yapıldığı ve tartışıldığı yasa dışı pazar yerleri ve forumlarla doludur. Örneğin Empire MarketDream Market ve Nightmare Market birer Karanlık Ağ forumudur.

Silk Road adlı bir uyuşturucu satan web sitesi o kadar ünlü oldu ki, ana akım medya raporlarında rutin olarak Dark Web’in bir örneği olarak gösterildi. Sahibi sonunda tutuklandı ve şartlı tahliye şansı olmadan ömür boyu hapse mahkum edildi.

Büyük Dark Web pazarlarında bulunmayan tek yasa dışı ürün türü, açık çocuk istismarıdır. Pedofillerin, kokain ve kredi kartlarının satıldığı yerlerden ayrı, kendi karanlık web siteleri ve forumları vardır.

Deep Web Nedir?

Depp Web’e Nasıl Girilir ?

Deep Web’in bilgileri normal arama motorları tarafından dizine eklenmese de, çoğu zaman yine de erişilebilir. Derin Ağ’daki içeriğe erişmek nispeten güvenlidir ve çoğu internet kullanıcısı bunu her zaman yapar. Giriş yapmak Gmail veya LinkedIn kullanarak oturum açıp Wall Street Journal Deep Web sitesinde ki verilere erişilebilir.

Deep Web’deki kullanıcı hesapları, suçluların değer verebileceği birçok kişisel bilgi içerir. Bu nedenle çoğuna erişim kısıtlanır. Dark Web de dahil olmak üzere Deep Web, hiçbir zaman kullanıcılara açık olmayacak. İstenmeyen e-posta ve kimlik avı saldırıları bir Dark Web pazarından kaynaklanabilir, ancak bir kullanıcının kötü amaçlı yazılımları serbest bırakmak için o pazardan virüslü bir şey indirmesi gerekir. Bir saldırı Dark Web sitesinin kendisinden kaynaklanmayacaktır.

Karanlık Ağ kasıtlı olarak gizlenmiştir ve erişim sağlamak için Tor Tarayıcı ve Görünmez İnternet Projesi (I2P) ağı gibi belirli teknolojiler gerektirir. Her iki aracın da meşru kullanımları vardır. Tor, web sitelerini ziyaret ederken IP’nizi korur. I2P ise, tehlikeli bölgelerden haber yapan gazetecilere yardımcı olabilecek bir proxy ağıdır.

Kullanıcılar, Tor tarayıcısı olmadan karanlık bir web pazarına erişemez. Mozilla Firefox tarayıcısını temel alsa da Tor o kadar iyi korunmaz ve sayfa oluşturma sorunları yaşar.

Karanlık ağı incelemek için meşru bir sebep vardır. Dark Web’de hackleme ve istismar ticareti ile ilgili tüm tartışmalarla, henüz bilinmeyen güvenlik açıklarının nerede tartışıldığını görmek için harika bir yerdir. Kullanıcılar, Dark Web’i izleyerek, yaygın tehditler haline gelmeden önce açıkların nerede olduğunu bilme avantajına sahip olabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir