Demirhindi Nedir, Nasıl Kullanılır? Demirhindinin Faydaları Nelerdir?

Demirhindi Nedir, Nasıl Kullanılır? Demirhindinin Faydaları Nelerdir?

Demirhindi meyvesinin içindeki bileşenler yardımı ile kalp sağlığı iyileştirilir, kilo verme süreci vermeyi kolaylaşır, kabızlık sorunu çözüme kavuşturulur ve zararlı mikroplarla ya da virüslerle savaşılması gerçekleşir. Demirhindi çok güçlü bir antioksidandır. Serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler. Bir kâse demirhindi günlük magnezyum ihtiyacının %28\’ini karşılayabilir. Ülserin tedavisine yardımcı olan bir etki sağlar. Bunun nedeni ise ülserde mide asidi salgısını azaltır. Kötü kolesterol oranını düşürür ve kan basıncını düzenler. Bu sayede kalp sağlığı için oldukça etkili bir besin olarak demirhindi tercih edilir. Sindirim sistemine çok iyi gelir ve kabızlığın giderilmesinde de etkin bir rol oynar.

Demirhindi Vücuda Sağladığı Faydalar

Cilt tedavisi anlamında,  cilt lekeleri ve çiller için beyazlatıcı bir etki yaratır. Bağışıklık sistemi için çok etkili bir meyvedir. Bronşit ve göz iltihabını tedavi etmek için ilaç olarak kullanılabilir. Özellikle kış ve mevsim geçiş dönemlerinde bol miktarda tüketilmelidir. Demirhindi esansiyel yağı bakteri ve virüslerle savaşabilir ve solunum yolu hastalıkları için güçlü bir savunma mekanizması oluşturabilir. Eklem ağrıları üstünde etkili olduğu ispatlanmıştır. Gargara olarak kullanılması halinde ağız yaralarına iyi gelir. Midedeki asit salgısını azalttığı için ülseri tedavi edici bir etkiye sahiptir. Gut ve eklem iltihaplanmasında da rahatlama yaratır. Susuzluğu kesmesi, kusma, ateş ve iç sıkıntısına iyi gelmesi ile tarih boyunca kullanılan bir meyve olarak akıllarda kalmıştır.

Demirhindi Kullanımı

Baharat olarak kullanılmak istendiği zaman meyveleri bütün olarak ya da yalnızca etli kısımlarıyla kullanılır. Hint, Orta Doğu ve Güney Doğu Asya yemeklerinde tatlı ve ekşi tatların bir birleşimi olarak fazlaca kullanılır. Sanayide şekerlemelere kıvam verici olarak demirhindi tercih edilir. Bilinen alerjik ve toksik bir etkisi ise rapor edilmiş değildir. Demirhindi meyvesi kan lipidlerini düşürme ve kilo verdirici etkinliği sebebi ile kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Boğaz ağrılarında suyu gargara biçiminde kullanmak mümkündür. Sarılık ve nezle tedavisinde senelerden beri kullanılan bir meyvedir. İçeriğinde bulunan A, C ve E vitaminleri; selenyumdan dolayı kanserle savaşmak için iyi bir antioksidan kaynağıdır.

Demirhindi Nedir, Nasıl Kullanılır? Demirhindinin Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sistemi Açısından Demirhindi Kullanımı

Ateş düşürücü etkiye sahiptir ve soğuk algınlığının iyileştirilmesine karşı önemli faydalar sağlar. Meyvesinin yenilebilen bölümüne bir litre kaynatılmış su ilave edilerek bir saat bekletilir. Arzu edilmesi halinde bal ile tatlandırılması da mümkündür. Hazırlanan suyun içilmesi ateşin düşürülmesini sağlar. Sindirime yardımcı olan pek çok özelliği demirhindi bünyesinde barındırır. Kabızlık giderici olarak başarılı sonuç verir. Laksatif etkisi Afrika ülkelerinde senelerden beri bilinir ve tedavide yer verilir. Cilt inflamasyonlarında kullanılmasının yanında ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcı bir nitelik gösterir. Hipertansiyon, obezite, kan kolesterol ve trigliserid yüksekliği, bozulmuş açlık glikozuyla karakterize metabolik sendrom tedavisinde etkili bir rol oynar.

Demirhindinin Diğer Besinler İle Birlikte Kullanımı

Bağırsakta yaşanan spazmlarda rahatlatıcı bir etkisi mevcuttur. Ülserde mide asit salgısını azaltıcı etkisi bulunur. Safra kesesi rahatsızlıklarında demirhindi, tedavi edici olarak tercih edilir. Yoğun olmayan bir müshil etkisi bulunan demirhindinin olgunlaşmış ekşimsi meyveleri yenilebilir. Bunun yanında baharat şeklinde yemeklere, salatalara, çorbalara, turşulara, soslara konulması da mümkündür. En çok reçel ve şerbet yapımında demirhindiden yararlanılır. Osmanlı tıbbına ve mutfağında yer alması ile bilinen demirhindinin bal, kakule, karanfil, kişniş tohumu ile birlikte yapılan şerbeti dünyanın pek çok yerinde serinletici ve besleyici bir içecek olarak sıklıkla tercih edilir ve aynı zamanda da tüketilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir