Deniz Yıldızı Kopan Kolunu Nasıl Yeniler?

Deniz Yıldızı Kopan Kolunu Nasıl Yeniler?

Deniz yıldızları, en gizemli ve en çok araştırılan canlılar arasında yerini almaktadır. Bu durumun asıl nedeni ise deniz yıldızlarının kopal kollarını yenileyebilme özelliğine sahip olmasıdır. Bu bağlamda deniz yıldızı kopan kolunu nasıl yeniler sorusuna yanıt arayan bireylerin sayısı oldukça fazladır. Deniz yıldızları, rejenerasyon işlemi yapabilen canlılar arasında yer almaktadır. Rejenerasyon yapabilen deniz yıldızları, kollarının kopması durumunda bölünmeler ile kolunu yenileyebilmektedir.

Rejenerasyon Nedir?

Rejenerasyon, bazı canlıların sahip olduğu özelliklerden bir tanesidir. Doku ve organ rejenerasyonu olarak iki farklı kısımda incelenebilen rejenerasyon, yenilenme anlamına gelmektedir. Doku rejenerasyonu, insanlarda da var olan bir özelliktir. Buna yaraların iyileşmesi, kırılan kemiklerin düzelmesi, deri yenilenmesi örnek olarak verilebilmektedir. Organ rejenerasyonu ise, kopan uzuvdan yeni bir canlı meydana gelmesidir.

Rejenerasyon kavramını tam olarak anlamak isteyen ve rejenerasyon nedir sorusuna yanıt arayan bireyler deniz yıldızı ve solucan gibi canlıların hem uzuvlarını yenileyebildiğini hem de bu sayede üreyebildiklerini bilmelidir.

Deniz Yıldızı Kopan Kolunu Nasıl Yeniler?

Deniz Yıldızı Rejenerasyon İle Ürer Mi?

Deniz yıldızları rejenerasyon yapabilen canlılardan bir tanesidir. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi rejenerasyon bazen üreme, bazen ise doku yenileme için kullanılmaktadır. Bu noktada deniz yıldızı rejenerasyon ile ürer mi sorusuna cevap aranmaktadır.

Deniz yıldızları rejenerasyon sayesinde hem üreyebilmekte hem de kopan uzuvlarını onarabilmektedir. Buna ek olarak deniz yıldızları karşı cins bir deniz yıldızına ihtiyaç duymadan da çoğalabilme özelliğine sahiptir. Deniz yıldızının kolunun kopması durumunda yenilenme mi çoğalma mı olur diye düşünen bireyler aşağıdaki listeye göz atarak bilgi edinebilmektedir.

  1. Deniz yıldızlarının kopan kolu, eğer vücudun merkezinden herhangi bir katkı almadıysa, bu noktada yalnızca rejenerasyon ile kolun onarımı sağlanmaktadır. Yani, vücuttan ayrılan kol ölür ve yerine yenisi gelir. Bu durumda vücudun merkezinden doku alınmadıysa üreme gerçekleşmesi söz konusu değildir.
  2. Deniz yıldızlarının kopan kolu, bu canlıların merkezi bölümlerinden parça veya dokuyla birlikte kopmuş ise, bu durum üremenin gerçekleşebileceği anlamına gelmektedir. Deniz yıldızının merkezinden ayrılan dokular, yeni bir canlının üremesini desteklemektedir. Bu noktada üreme gerçekleştirmek için kolu kopan deniz yıldızının hem kolu yenilenir hem de yeni deniz yıldızı dünyaya gelmektedir.

Yukarıda da görülebildiği gibi deniz yıldızının kopan kolunun tamamlanması, basit bir mantık üzerine kuruludur. Bu noktada deniz yıldızı üreme gerçekleştirse de gerçekleştirmese de kopan uzvu yenilenmektedir.

Deniz Yıldızının Kopan Kolunu Yenilemesi Mitoz Mu?

Deniz yıldızlarının bölünmelerinin mitoz mu yoksa mayoz mu olduğu merak edilmektedir. Bu bağlamda cevabı araştırılan sorulardan bir tanesi de deniz yıldızının kopan kolunu yenilemesi mitoz mu olmaktadır. Bu noktada kopan uzvun yerine yenisinin gelmesi durumu,  tamamen hücre yenilenmesine bağlı olduğu ve DNA bölünmesi ile herhangi bir ilişkisinin olmamasından dolayı mitoz bölünmedir.

Deniz yıldızları, vücutlarından ayrılan kollarının tekrardan yenilenebilmesi için mitoz bölünme yapmaktadır. Bu bölünmeden herhangi bir DNA üretimi yapılmamakta ve sadece kol dokuları bölünerek çoğalmaktadır. Bu sayede yalnızca kopan dokunun yerine yenisi gelmektedir.

Deniz Yıldızının Kopan Kolunu Yenilemesine Ne Denir?

Hem eşsiz bir şekilde üreyebilen hem de kaybettikleri uzuvlarını bölünmeler ile onarabilen deniz yıldızları ile ilgili merak edilen sorulardan bir tanesi de deniz yıldızının kopan kolunu yenilemesine ne denir sorusudur. Deniz yıldızlarının kendilerini bu şekilde yenileyebilmesi ve çoğalabilmesi durumuna verilen isim rejenerasyon işlemidir. Rejenerasyon, yenilenme olarak bilinen; doku, organ ve üreme için kullanılabilen bir özelliktir.

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir