Diyet yapılırken ekmek yemek kesilmemelidir. Yalnızca yenilen ekmeğin diyete uygun olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bunun için tam tahıllı ekmekler ile esmer ekmeklerin yenilmesi vücudun alması gereken vitamini almasını sağlar. Ekmeğin içinde bulunan karbonhidratlara vücudun ihtiyacı vardır. Direçli olabilmesi ve hastalıklara davetiye çıkarmaması için ekmek kesilmeden diyete devam etmek doğru olacaktır. Özellikle diyet yapılırken yenen kepek ekmeğinin kalori oranı, beyaz ekmekde bulunan kalori oranı ile neredeyse aynıdır. Mesela kepek ekmekte %69 kalori bulunuyorsa, beyaz ekmekte %70 kalori bulunmaktadır. Bu nedenle diyet esnasında kepek ekmek yenmelidir sözü kesinlikle yanlıştır. Kepek ekmeğindevamlı olaraak tüketilmesi vücudun ihtiyacı olan kaloriyi yeteri kadar karşılamayacağı için hastalıklara açık hale gelir.
Diyet Yapılırken Ekmek Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Diyet yapılırken ekmek tüketimi abartılmadığı taktirde sorun yoktur. Türk kültüründe yağlı yemek ve ekmeği yemeğe banma gibi alışkanlıkların olması 70 kalori olan bir ekmeğin birden 300 kaloriye çıkması demektir. Bu yüzden yemeklerde ekmek tüketimi bir iki dilimi geçmemelidir. Beyaz ekmek tüketilmesi yerine esmer ekmek tüketilmeli veya çavdar ekmeği yemeye devam edilmelidir. Tahıllı ekmekler nasıl olsa kilo aldırmaz mantığı ile hareket etmek de doğru bir davranış olmaz. Çünkü ekmek ne kadar fazla tüketilirse vücudun kilo alma oranı da o kadar artacaktır. Bu nedenle ekmek tüketimini aşırıya kaçmadan orantılı yaparak diyet yapılması iyi olur. Ayrıca hiç ekmek yemeden de kilo verme düşüncesi doğru değildir. Ekmek yemeyen kişilerde halsizlik, yorgunluk gözlemlenir. Ekmekte bulunan lif ve karbonhidratlara vücudun canlılığı için ihtiyaç vardır. Ölçüyü kaçırmadan ekmek tüketiminin kimseye bir zararı olmaz.
Diyet Yapılırken Ekmeği Çıkarmanın Zararları Nelerdir?
Diyet yapılırken ekmeği çıkarmanın zararları arasında en başta halsizlik, yorgunluk ve sinirli olma hali gelir. Ekmek hayatımızda önemli yere sahiptir. Birden bire ekmeğin kesilmesi vücudun kolay hasta olması ve yorgun hissetmeye neden olur. Diyette ekmek tüketiminde azaltılmaya gidilmesi ile azaltılmayı oranlı şekilde yapmak gerekir. Günde üç öğün yenilen yemeğin içinde bulunan ekmeklerde üçten fazla tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Beyaz ekmek yerine esmer ekmek veya tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesinde fayda vardır. Kepek ekmek zayıflatır sözü kesinlikle yanlış olduğu için kepek ekmek tüketimi uzun süreli olmamalıdır. Kepek ekmek yemek alışkanlık haline gelmesi durumunda kepek ve tahıl ürünleri karışık olan ekmeklerin seçilmesi önerilir.
Diyet Yapılırken Ekmek Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Beyaz unla yapılan ekmekleri tüketmekten kaçınılması gerekir.
- Çavdar ekmeği, tam tahıllı ekmekler veya kepek ekmeği tüketiminde aşırı olmamak gerekir.
- Bir dilim ekmekte %70 kalori bulunduğunu bilerek kalori hesaplaması yapılması tavsiye edilir.
- Diyet yapımında kilo, yaş, çalışma şekli gibi konuları göz önünde tutulmalıdır.
- Diyet yapın veya düzenli beslenmek için uygulayın. Ama öğünlerinizde bir kaç dilimden fazla aşırıya gitmeyin.