Domain Uzantısı Nedir? Hangi Uzantı Ne Anlama Gelir?

Domain Uzantısı Nedir? Hangi Uzantı Ne Anlama Gelir?

İnternet ile her türlü alışverişi, çeşitli iletişim yollarını ve daha birçok hayatın içine dair olan işlevleri gerçekleştirebiliyoruz. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda internet üzerinden bir site açma fikri çok cazip gelebiliyor. Bu site alışveriş için veya başka uzanımlar için açılabilmektedir.

İnternet üzerinden site açmak için de Domain uzantısına ihtiyaç duyacaksınızdır. Domain uzantısı nedir dendiğinde internet sitesi açılımının aşamalarında ilk sırayı alıyor diyebiliriz. Domain, açmak istediğiniz sitenizin kimliği olarak geçmektedir. Domain site kimliğinizi oluşturacaksa, sitenin donanım sahibi olması için iyi bir Domain uzanımı tercih etmek önemlidir. Sitenizin daha popüler olmasını da sağlayan Domain seçiminde dikkatli olmalısınız.

Domain Nedir?

İnternet sitesinin DNS diye geçen isminin akılda kalması zordur. Açacağınız internet sitesinin ismi akılda kalacak bir seçim olursa sitenizin popülerliğini ve bilinirliğini daha çok artırır. Bu seçim de Domain sitenizin akılda kalacak bir isim seçmenizi sağlar. Açtığınız internet sitesinin sunucusuna daha kolay bir erişim haline getirmek mümkün kılınır. Açacağınız sitenizin alan ismi diğerlerinden farklı olmaktadır çünkü Domain, sitenizin adresini ifade eder.

Domain uzanımı her alan açılımı için bir kez alınabilir ve farklı olmalıdır. Domain nedir dediğimizde sitemizin isim ve adres uzanımı diyebiliriz. Domain uzanımlarını bir bedel karşılığında alabilir ve kullanıma açabilirsiniz. Açacağınız internet sitesinin ismini bir kez aldıysanız ve eğer değiştirmek istiyorsanız bu mümkün değildir. O yüzden doğru ve kararlı bir tercih yaptığınıza emin olarak alım işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Domain uzanımı her sitenin ismini ve adresini oluşturmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda da her alan seçiminiz farklı bir şekilde olması gerekmektedir. Alan adınızın tercih zamanın da zorluk yaşayabilirsiniz ama alan adınızı seçip kayıt aşamasına geldiğinizde o kadar da zorlanmanız söz konusu değildir. Alan adınızı doğru seçmek sitenizin görünürlüğünü ve popülerliğini etkileyecektir. Alan adı seçimi bu kadar önemli olduğundan sizinle bazı dikkat edilmesi gereken noktaları konuşacağız. Domain nedir diyerek başladığımız yazımıza devam ediyoruz.

Domain Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İnternet sitenizin alanı ile uyumlu bir isim seçmeniz gereklidir. Yapacağınız konunun alakasına bakılarak isimde belirlenen anahtar kelimelerin geçmesi iyi olacaktır. İnternet sitesine giriş yapacak kullanıcı ve müşterilerin ismi akılda daha iyi tutmaları için, kolay anlaşılabilir bir isim seçmelisiniz. İnternet sitesinin ismi çok zor ve uzun olursa, müşterilerin ismi akılda tutması zorlayıcı ve sizin aleyhinize olacaktır.

Alan adınızı seçmek ne kadar önem taşıyorsa, tercih edeceğiniz uzantı da o kadar önem taşır. Hangi uzantıyı tercih edeceğinize dikkat ederek doğru bir tercih yapmaya özen göstermelisiniz. Domain nedir diyerek başladık ve deva etmekteyiz. Diğer sitelerde de sık kullanılan ve güzel sonuçlar veren uzantıları seçerseniz, siteniz için daha uygun ve doğru olacaktır. Bu alan adının da alımından sonra kullanım süreleri mevcuttur.

En çok 10 yıl sürece kullanım sağlayabileceğiniz ismi, en az 1 yıl kullanabilirsiniz. Domain tercihinizde fiyat farklılıkları göreceksinizdir. Ücretin hem uygun olmasına dikkat etmeli, hem de işlevini doğru ve faydalı sağlayabilecek uzanım seçmeye özen göstermelisiniz. Bu alan adına göre oluşan uzanımlardan örnek vermemiz gerekirse:

  • Com
  • Net
  • Org
  • İnfo
  • Edu
  • Gov şeklinde örneklendirebiliriz.

Domain Uzantısı Nedir? Hangi Uzantı Ne Anlama Gelir?

İnfo Uzantısı Nedir?

Domain uzantısı nedir başlığı ile başladığımız yazıda şimdi de İnfo uzantısını açıklayacağız. İnternet sitenizin ismini oluşturmak için uygun bir uzanım seçmelisiniz. Her alana farklı bir isim seçmekle mükelleftir bu uzanımlar.

İnfo uzantısı nedir sorusuna cevabımızı vereceğiz. Bu uzantı neredeyse herkes tarafından tercih edilmektedir. İyi sonuçlar veren ve kullanıcıya fayda sağlayan bir uzantıdır. Kayıt sürenizi bir yıl ve on yıl arasında seçebilirsiniz. İsmi ise bilgi anlamına gelmektedir. Bu uzantı ile oluşturacağınız isimde Türkçe karakter geçemez ve alfanumerik karakterler kullanıma açılabilir.

Org Uzantısı Nedir?

Organization açılımı ile bilinen Org uzanımı sitenize isim seçmek için kullanıma açılır. Org uzantısı diğer uzantılara nazaran kolay bir kullanımı karşılamıyor. Herkesin de kullanabileceği bir uzantı halinde sayılmamaktadır.

Domain uzantısı nedir sorunuzu cevapladıktan sonra çeşitlerini de açıklamaktayız. Org uzantısını, vakıflar, dernekler ve sivil toplumları kullanmaktadır. Yani kâr sağlamak için açılan siteler tarafından kullanım seçeneği bulunmamaktadır.

Mil Uzantısı Nedir?

Military şeklinde bir açılımı olan bu uzantı çeşidinin anlamı askeridir. Yani bu uzantı seçeneğini askeri alan konusunda ki siteler kullanabilir. Uluslararası alan üzerinde, askeri kuruluşlarda kullanıma açık hale getirilir. Mil uzantısı, en az 2 en fazla ise 63 karakter kullanımına izin verir. Alfanumerik karakter kullanımı yapabilirsiniz.

Gov Uzantısı Nedir?

Domain uzantısı nedir dedik ve şimdi de çeşitleri ile yola devam ediyoruz. İnternet siteniz için kullanıma açılan Domain uzanımı olduğu gibi çeşitleri de mevcuttur. Tüm çeşitler farklı bir alan için çalışmaktadır. Domain uzantıları açacağınız sitenin adresini kısa bir şekilde belirtir ve ismini oluşturur. Kurum ve kuruluşlar içinde birçok Domain çeşidi bulunmaktadır. Bu resmi kamu kuruluşlarının isimleri ve kısaltmaları da farklı olmaktadır. Gov uzantısı, devlet kuruluşları ve kamu kuruluşları için kullanıma açılır.

Gov uzantısı daha çok uluslararası kullanılır ama Türkiye’de de kullanıma açık konumdadır. Devlete bağlı olan kamu kuruluşlarının oluşturduğu internet sitelerinde Gov uzantısı kullanılır. Gov uzantısı, en a 2 en fazla ise 63 alfanumerik karakter sınırı dâhilin de çalışmaktadır. Kullanım süresi ise 1 yıl olarak bilinir. Domain uzanımı nedir hakkındaki yazımızın sonuna geldik. Umarım faydalı olmuştur.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir