Dukan Diyeti Nedir?

Dukan Diyeti Nedir?

Dukan diyeti, Dr. Pierre Dukan tarafından yapılmış ve tam olarak 4 aşamaya bölünmüştür. 4 aşamada zayıflama hedefi veren bu diyet modeli yüksek protein ve düşük karbonhidrat içermektedir. Dukan diyeti ile zayıflayanlar sayesinde bu diyet modeli popülerleşmiştir. Oldukça etkili olduğunu göre Pierre Dukan ‘’Dukan Diyeti’’ adlı kitabını 2000 yılında yayınlamıştır.

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Dukan diyetini yapmak diğer diyet modelleri gibi büyük bir motivasyon içerir ve sağlıklı beslenme modelidir, fakat dukan diyetinde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır bunları şöyle özetleyebiliriz. Her diyette olduğu gibi Dukan diyeti konusunda da zorluklar yaşanabilir ve açlık atakları yaşanabilir. Bu gibi durumlar için genel bir bilgilendirme hazırlanmıştır. Dukan diyeti atak evresi listesi şu şekilde belirlenmiştir,

  • Saldırı Aşaması: İlk 7 gün olarak belirtilen bu aşamada diyete sınırsız yağsız protein ve günde 1.5 yemek kaşığı yulaf kepeği eklenerek başlanmaktadır ve diyete alışma dönemi olduğundan saldırı aşaması denilir.
  • Seyir Aşaması: İlk 12 ay olarak belirtilen bu süreçte, bir gün sadece yağsız protein kaynağı ile, sonraki gün ise yine yağsız protein kaynağı ve nişasta içermeyen sebze olmalıdır. Bu şekilde bir beslenme aşaması yapılabilir.
  • Güçlendirme Aşaması: ve 2. Aşamalar yapıldıktan sonra verilen her 450 g için 5 gün yapılır. Bunun içerisinde sınırsız yağsız protein ve sebzeleri, bazı karbonhidrat ve yağları, haftada sadece bir gün yağsız proteini ve günde 2.5 yemek kaşığı yulaf kepeği ile beslenmek gereklidir.
  • Dengeleme Aşaması: Süre içermeyen bu kısımda, güçlendirme aşaması kurallarına kesinlikle uymalı. Eğer kilo sabit bir düzeyde ilerlerse dengelemeye geçilebilir.

Dukan Diyeti Nedir?

Dukan Diyeti Haftalık Diyet Listesi Genel Olarak

Dukan diyeti genel olarak deniz ürünleri, süt, peynir, kırmızı ve beyaz et gibi bunun yanında sebzeler ile tüketilen bir diyet türüdür. Diyet ilk olarak 2-7 arasında bir kilo kaybı gerçekleşir. 2. Aşamadan sonraki kısımda 1 haftada 2 kilo kadar verildiği mümkün olmaktadır. Tüm kilolar verildikten sonra bir dengeleme aşaması ile verilen kiloların geri alınmaması yönünde bir çalışma yapılmalıdır. Hedef kilonuza göre bu diyeti uygulayabilir ve sonunda istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz. Dukan diyetinin 1 haftalık listesi şu şekildedir,

  • Gün kahvaltı, 2 adet haşlanmış yumurta tüketilir. Öğlen, yağsız beyaz peynir, 2 dilim jambon ve 1 paket sade quark tüketilir. Akşam, Izgara dana eti tüketilir ve 1. gün bu şekilde bitirilir.
  • Gün kahvaltı, 1 kâse yağsız yoğurt tüketilir ve bunun içerisinde 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi karıştırılır. Öğlen, 200 gr kuşbaşı veya tavuk göğüs ve 1 paket sade quark tüketilir isteğe bağlı içerisine 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi dökülebilir. Akşam, Izgara balık eti ve yanında yeşillik salatası ile tüketilir ve 2. gün bu şekilde bitirilir.
  • Gün kahvaltı, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve yağsız süt ile karışım yapılır. Öğlen, 150 gr kıyma ile omlet ve 1 paket sade quark tüketilir isteğe bağlı içerisine 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi dökülebilir. Akşam, 3 adet yumurta tüketilir ve 1 paket sade quark tüketilir 3. gün bu şekilde bitirilir.
  • Gün kahvaltı, 2 yumurta ve 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi. Öğlen, 150 gr kıyma ile omlet ve 1 paket sade quark tüketilir isteğe bağlı içerisine 1,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi dökülebilir. Akşam, 3 adet yumurta tüketilir ve 1 paket sade quark tüketilir 4. gün bu şekilde bitirilir.
  • Gün kahvaltı, 2 yumurta ve omletle yapılmış yulaf ve yağsız süt ile karışım yapılır. Öğlen, 200 gr tavuk ve 1 paket sade quark tüketilir. Akşam, ızgara balık ve salata ile 5. gün bu şekilde bitirilir.

Dukan Diyeti Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Her listede olması gereken ve dukan diyeti ile zayıflayanların önemli püf noktalar vardır. Bunlardan bazıları,

  • Günde en az 2 litre su tüketimi.
  • Günde en az 30 dakika yürüyüş.
  • Ekmek tüketiminden kaçınmak veya iki dilimi aşmayacak şekilde kepekli ekmek tüketimi.
  • Mutlaka her gün yeşil çay gibi kabızlık önleyici bitki çaylarından içmek.
  • Tuz tüketimini bitirmek ve metabolizma hızlandırıcı baharatları kullanmak bunlar, pul biber, zerdeçal gibi baharatlardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir