Dünyanın en yüksek noktası günümüzde Nepal ve Çin sınırları içerisinde bulunuyor. Bu ülkelerin yer yüzü şekilleri çok engebeli olduğu için birçok dağ bulunuyor. Dünyanın en yüksek tepesi günümüzde Everest Dağı olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda dünyanın en yüksek çatısı olarak adlandırılan bölgede Tibet bölgesidir. Tibet 4.900 metre yüksekliğe sahiptir. Ancak bu kadar yüksek olsa da dünyanın en yüksek bölgesi konumunda değildir.
Everest Dağının yüksekliği 8.848 metre yüksekliğe sahiptir. Böylelikle yer kürede en yüksek noktaya sahip olan bölge olarak biliniyor. Everest Dağından daha yüksek bir bölge yer kürede bulunmuyor. Everest Dağı günümüzde kişilerin her zaman ilgisini çekmeyi başarmış bir dağdır. Bu sebeple ki dağın hikayesi birçok kez beyaz perdeye aktarılmıştır.
Everest Dağının Özellikleri Nelerdir?
Dünyanın en yüksek noktası olan Everest Dağının birçok özelliği bulunuyor. Bu dağ günümüzde Nepal ile Çin Halk Cumhuriyeti sınırları arasında yer alıyor. Böylelikle dağ iki ülkeye de ait durumdadır. Ve 2 ülkenin de ortak değeri olarak biliniyor. Dağ 29.030 FT yüksekliğe sahip durumdadır. Atmosfer katmanının 3’te 2’sini geçer. Dağın zirvesinde bulunan oksijen miktarı çok düşüktür. Dolayısıyla dağın zirvesine çıkmış olsanız bile çok fazla duramazsınız. Zirvenin üzerinde saatte 100 km hıza varan ve bazen 200 km bulan rüzgarlar bulunuyor. Dolayısıyla zirveye tırmanan dağcılar rüzgarın etkisiyle ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyorlar.
Bölge günümüzde deprem kuşağı hattının üzerinde yer alıyor. Bu sebeple aktif fay hatlarının üzerinde yer almasıyla beraber ciddi ölçüde depremler meydana geliyor. Dolayısıyla yakın bir zamanda ortaya atılan iddiaya göre Everest Dağının yüksekliğinin değiştiği yönünde haberler yayınlanıyor. Everest Dağı 1830 ile 1848 yıllarını kapsayan dönemde İngiliz araştırmacı olan George Everest tarafından keşfedilmiştir. Dağın ismi de buradan meydana geliyor. Everest Dağı Nepalce dil bilgisinde gökyüzünün tanrısı veya tanrıçası olarak biliniyor. Tibetçede ise kutsal anne olarak bilinir.
Everest Dağı her sene gerçekleşen tektonik olaylar neticesinde 4 mm kadar yukarı yönde büyümektedir. Everest Dağında sıcaklık yaz aylarında -40 dereceye kadar düşebiliyor. Saatte ise toplamda 320 km hıza kavuşabiliyor. Everest Dağına çıkarken hayatlarını kaybetmiş dağcıların cansız bedenleri de günümüzde hala dağda bulunuyor. Dağa tırmanmanın toplam ekonomik maliyeti 70 bin dolar civarındadır. Dağa gerçekleşen en kısa tırmanışın süresi 8 saat 20 dakika sürmüştür.
Dağa tırmanırken yükseklik artıkça oksijen miktarı yer çekiminin de etkisiyle azalmaktadır. Böylelikle birçok kişi dağa tırmanırken zor anlar yaşayabiliyor. Hatta birçok dağcı tırmanışını gerçekleştiremeden geri dönmek zorunda kalıyor. Nefes darlığı, astım gibi problemleri olan kişilerin dağ tırmanışı yapması hiçbir şekilde önerilmemektedir. Bu kişiler dağa tırmanmaya çalışırlarsa yolda büyük ihtimalle fenalık geçirerek hayatlarını kaybedebilir. Dağa olan ilgi her geçen gün daha fazla artarak daha fazla tırmanış gerçekleşiyor!