E-faturalar faturalarınızın elektronik ortamda düzenlenerek, saklayabileceğiniz ve iletebileceğiniz bir sistemdir. Fatura verileriniz gizlilik ilkeleri kapsamında korunarak muhafaza edilir. E- Arşiv sistemi ise e-fatura sistemlerine kayıtlı olmayan kişilere ve işletmelere düzenlenen faturalardır. E-fatura sistemi yalnızca kayıtlı kullanıcılara fatura düzenlenebilir. Ayrıca iletiler gerçekleşir. İletiler alınabilir.
E-Arşiv fatura sistemi ise tam tersi olarak e-fatura sisteminin haricindeki bireylere kesilen faturaların oluşturulasını sağlar. Ayrıca oluşturulan faturaların dijital ortamda korunmasını sağlar. E-fatura üzerinden düzenlenen faturalar ilk öncelikle GİB sonrasında ise kişiye iletiliyor. E-Arşiv faturada ise ayda sadece bir kere GİB sistemine bildirilir. Faturalarınızın hepsi GİB sistemi tarafından kontrol aşamasından geçiyor.
E-fatura sisteminde faturalar dijital ortam üzerinden kişilere iletilir. Özellikle e-posta yoluyla bu ileti işi tamamlanır, kağıdın çıktısı alınmıyor. E-arşiv sisteminde ise faturalar hem elektronik ortamdan alıcılarına gönderilir, hem de kağıt çıktısı alınıyor. E-fatura sistemine kayıtlı olan herkes e-arşiv sistemine de kaydolabilir. E- faturalarda zaman damgaları bulunmaz. E-arşiv faturalarında ise zaman damgası, mühür bulunuyor. Bu damgalarla onaylama işlemleri gerçekleşir. Sonrasında ise muhafaza edilir.
E- fatura sistemlerinde UBL formatı bulundurmak zorunluyken e- arşiv fatura sisteminde böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Her fatura sisteminin de kendine has özellikleri ve avantajları bulunuyor. İstediğiniz sisteme geçme hakkınız bulunuyor. Dilediğiniz sisteme kaydolarak fatura ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Seçim yapmak tamamen size kalmış durumdadır!
E-Arşiv Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
E-Arşiv fatura kullanmanın birçok pozitif avantajı bulunuyor. Bu avantajlardan en önemlisi faturaların basım zorunluluğunun olmamasıdır. Böylelikle maliyetten tasarruf sağlanmaktadır. E-arşiv faturaları dijital platformlarda hazırlanır, dolayısıyla güvenliği yüksektir. Kurumların hızlı olması sebebiyle personellerin çalışma verimliliği artar. Kurumların prestijine pozitif katkısı vardır. Geri dönük işlemlere kolaylıkla ulaşılabilir. Ayrıca faturalarınızı müşterilerinize seri bir şekilde kesersiniz. Böylelikle müşterilerinizle işletmeniz arasında seri bir işlem akışı bağı olur. Bu sayede zamandan tasarruf yapmış oluyorsunuz.
E- Fatura Sistemine Kayıtlı Olması Mecburi Olan İşletmeler
2018 yılı ve sonrası brüt geliri 6 milyonun üzerinde olan kurumlar e-fatura sistemlerine kaydolmaları gerekiyor. Bunun yanında EPDK lisanslarıyla satış yapan işletmeler. Elektrik dağıtım şirketleri başta olmak üzere akaryakıt satışı yapan firmalar. Web siteleri üzerinden gerçekleşen satışlara aracılık yapan kurumlar. Meyve hali, sebzecilik işletmelerinde faaliyet gösteren işletmeler. ÖTV vergisine bağlı ürünleri ithal eden kurumlar. Bu sayılan işletmelerin hepsi e-fatura sistemlerine kaydolmaları gerekiyor.
E-Arşiv Fatura Sistemine Kayıtlı Olması Mecburi Olan İşletmeler
Yıllık geliri 11 milyon TL üzeri olan kurumlar ve işletmeler e-arşiv faturalarına kayıtlı olması gerekiyor. Akaryakıt ve elektrik dağıtım işletmeleri, alkol, tütün üreticileri içinde mecburidir. Toptancılar ve aracılarda e-arşiv fatura sistemlerine kaydolmaları gerekiyor. Bu kurum ve işletmelerde faaliyet gösteren kişilerin mutlaka e-arşiv fatura sistemine kaydolmaları gerekiyor!