1. Haberler
  2. Sağlık
  3.  Enerji içecekleri kalp krizine neden olur mu?

 Enerji içecekleri kalp krizine neden olur mu?

 Enerji içecekleri kalp krizine neden olur mu?

Enerji içecekleri özellikle de son birkaç senedir pek çok kişi tarafından aktif şekilde tüketilen içecekler arasına girmiş durumda. Gerek tatları gerekse de enerji vermeleri nedeniyle pek çok kişi gündelik hayatlarında enerji içeceği tüketmeyi tercih etmektedir. Ancak enerji içeceklerinin zararları pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Bu içecekler belirli rahatsızlıkların yanı sıra oldukça ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir.

Enerji içeceklerinin zararlarının kanıtlanmış olması, pek çok kişinin de bu içeceklerden uzak durmalarına neden oldu. Yapılan araştırmalar ardından ortaya çıkan gerçekler, pek çok insanın şaşırmasına neden oldu. Bu konuda özellikle de belirli kardiyoloji uzmanları tarafından uyarı açıklamaları geldi.

Enerji içeceklerinin zararları nelerdir?

Enerji içeceklerinin zararları incelendiği zaman ortaya çıkan gerçekler pek çok kişinin şaşırmalarına neden oldu. Bu içecekler özellikle de kalp üzerinde oldukça zararlı etkenlere neden olmaktadır. Kalbe doğrudan etki eden bu içeceklerin kalp krizi riskini de beraberinde getirdiği yapılan araştırmaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Enerji içeceklerini kalp üzerindeki etkileri dışında farklı zararları da bulunmaktadır. Kalbe olan etkisinin yanı sıra uyku problemleri, anksiyete, aijitasyon, sara nöbetleri, inme, mide sorunları, migren ve bağışıklık sistemi üzerinde de belirli sorunları meydana getirmektedir. Günümüzde özellikle de gençler tarafından oldukça sık bir şekilde tüketilen enerji içeceklerinin damar tıkanıklığına sebep olduğu da ortaya çıkarılmıştır. Özellikle de kendilerinde ya da ailelerinde kalp rahatsızlıkları olan kişilerin kesinlikle bu içecekleri tüketmemeleri gerekmektedir.

Enerji içeceklerin günümüzde yol açtığı en önemli problemlerden bir tanesi de obezite olmaktadır. Enerji içecekleri, kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri kadar obeziteyi de tetikleyen bir içecektir. Çok fazla enerji vermeleri ve yüksek kalorili olmaları nedeniyle, alınan enerjinin geri vücutta yakılmaması ile birlikte kilo alma durumu meydana gelmektedir. Enerji içeceklerinin kalbe zararları kadar obezite üzerindeki etkileri de bilinmektedir. Özellikle de kilosu normalin üzerinde yer alan kişilerin bu içeceklerden kesinlikle uzak durmaları gerekmektedir. İçeriğinde yer alan yoğun şeker, özellikle de göbek bölgesinde meydana gelen yağlanmalara sebep olmaktadır.

 Enerji içecekleri kalp krizine neden olur mu?

Enerji içeceklerini özellikle kimler içmemelidir?

Enerji içecekleri kalori bakımından oldukça yüksek içeceklerdir. Bu nedenle de fazla kiloları olan kişilerin bu içecekleri içmemeleri gerekir. Kalp sağlığına oldukça olumsuz etkileri olan enerji içecekleri özellikle de kalp hastası olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Enerji içecekleri daha çok alkol ile birlikte genellikle gençler tarafından tüketilmektedir. Bu şekilde tüketilmesi kalp sağlığına çok daha olumsuz bir şekilde etki etmektedir. İçerik olarak bakıldığı zaman yüksek miktarda kafein, ginseng, taurin ve guarana içermektedir. Bu maddelerin çok yüksek dozlarda alınması özellikle de kalp sağlığına zarar vermektedir. Bir de alkol ile birlikte karıştırılarak içildiği zaman kalpte ritim bozuklukları, çarpıntı, bilinç kaybı ve bayılma gibi durumlara yol açabilmektedir.

Enerji içeceğinin kalp krizine etkisi de bulunmaktadır. Bu içecekler özellikle de kalp hastası olan kişiler tarafından tüketildiği zaman anlık olarak kalp krizine neden olabilmektedir. Enerji içecekleri, sadece kalp hastası olan ya da ailesinde kalp hastalığı olan kişilerde bu durumu tetiklememektedir. Aynı zamanda ailesinde ya da kendisine kalp hastalığı olmayan kişilerde de bu durum meydana gelebilmektedir. İçeriğinde yüksek dozda zararlı maddelerin yer aldığı enerji içecekleri, oldukça sağlıklı görünen kişilerin bile bir anda kalp krizi geçirmelerine neden olabilmektedir. Yine bu içeceklerin çok fazla tüketilmesi ya da alkol eşliğinde tüketilmesi, riskin çok daha fazla olmasını sağlayacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir