Zona Nedir, Neden Olur? Zonanın Belirtileri Ve Tedavisi 

featured

Su çiçeği hastalığına neden olan varicella zoster virüsünün sebep olduğu hastalıklar içerisinde zona hastalığı da yer alır. Kişilerin suçiçeği geçirmesinin ardından, varicella zoster virüsinin kişide omurilik ve beynin yakın kısmında bulunan sinir dokularına inaktif olarak etki yaratmaya devam ederler. Böyle bir durumun üzerinden uzun yıllar geçmesine karşın virüs tekrar aktif hale gelerek zona hastalığının belirtileri ortaya çıkabilir. 

Zona hastalığı, vücutta oluşan kızarıklıkların yanı sıra bu kızarıklıkların beraberinde getirmiş olduğu ağrılar, viral kaynaklı bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür. Zona hastalığı vücut genelinde herahngi bir yerde çıkabilir ve genellikle oluşan zona hastalıklarında gövdenin sol veya sağ tarafını etkisi altına alan kabarcıklar görülür. Zona hastalığı kişilerde hayati risk oluşturabilecek bir durum olmasa da hastalarda ciddi acı duygularının yaşanmasına neden olacaktır. Zona hastalığında erken tedavi enfeksiyonel hastalıkların önüne geçmesi açısından büyük önem taşır.  

Zona Hastalığı Neden Olur? 

Zona hastalığının temel sebeplerinin başında suçiçeği hastalığının da ortaya çıkmasında etkili olan varicella zoster virüsü gelir. Buna rağmen suçiçeği geçiren kişilerde zona hastalığı çok nadir görülür. Öyle ki suçiçeği hastalığının geçirilmesinden sonra virüs, vücudun herhangi bir bölgesine yerleşerek kendini uzun yıllar uyku moduna alabilir. Virüsün belirli bir süre sonra harekete geçerek vücudun genelinde aktif olması zona hastalığının başlamasına neden olabilir. Zona oluşumunun nedenleri eçmişten bugüne uzmanlar tarafından net olarak belirlenememiştir. Uzmanlar, zona hastalığının yaşın ilerlemesine bağlı olarak enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkmasının tetiklediğini savunurlar.  

Zona hastalığına yakalanan kişiler, taşımış oldukları varicella zoster virüsünü, suçiçeğine karşı bağışıklığı olmayan kişilerde yaygın olarak görülen zona döküntüsünün açık yaralarıyla teması durumunda gerçekleşir. Hastalar bağışıklık kazanmış oldukları bu virüs ile suçiçeği hastalığını geliştirirken zona hastalığını geliştiremezler. Zona hastalığının ortaya çıkamsında kanser ve AIDS hastalıkları da büyük etken yaratırlar.  

Zona Hastalığında Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar 

Zona hastalığının başlaması ile birlikte kişilerde bazı belirtiler çıkabilir. Bazı kişilerde zona hastalığı vücut genelinde kabarcıklar oluştururken, bazı kişilerde bu kabarcıklar ile birlikte ağrıların oluşması da normaldir. Durumun böyle olması kişilerde kabarcıkların geçmesi durumlarında dahi zona ağrılarının devam edeceğini gösterir. Tıp dünyasında bu durum post herpetik nevralji olarak adlandırılır. Gözün iç kısmında veya çevresinde ortaya çıkan zona hastalığı, bireylerde kalıcı görme kayıplarına veya ciddi göz enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir. Bu anlamda zona hastalığının başlaması ile birlikte kişilerde beyin iltihabı, yüz felci, işitme veya denge sorunları ortaya çıkabilir. Tüm bunların yanı sıra doğru ve düzenli tedavilerin yapılmaması durumunda zona kabarcıkları nedeni ile cilt enfeksiyonları başlayabilir. 

Zona Nasıl Tedavi Edilir? 

Zona hastalığının kişilerdeki semptomu genellikle 2 ile 6 hafta arasında devam eder. zona hastalığı bu süreç içerisinde kendiliğinden kaybolabilir. Buna rağmen kişilerde virüsün uyku haline geçmesi, bir süre sonra zona hastalığının tekrardan ortaya çıkmasına sebep olur. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda zona hastalığının tekrarı sıklıkla görülür. zona hastalığının tıp dünyasında normal bir tedavi metodu bulunmaz. 

Ancak bir hekime başvurulduğunda, hekim tarafından reçete edilebilecek birtakım belirtilerin en aza indirilmesi için ilaç tedavisine başlanabilir. İlaç tedavisi iyileşme süresini hızlandıracaktır. zona tedavisinde genellikle ağrı kesici ilaç ya da kremler tercih edilir. Ayrıca zona hastalığının tedavi süresince kesinlikle alkol tüketimi yapılmamalıdır. 

Zona Hastalığının Evde Bakımı 

Zona hastalığının başlaması ile birlikte soğuk bir duş almak veya oluşan kabarcıkların soğuk, ıslak kompres uygulaması yapılması hafifletecektir. Kişiler zona hastalığı boyunca gerginlik ve stresli ortamlardan uzak durmalılardır. Ayrıca zona hastalığı kabarcıkları bulaşıcı olduğundan, kişilerin diğer insanlar ile yakın temasındna kaçması önerilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir