Spinal Stenoz Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi 

featured

Spinal stenoz halk arasında kanal daralması olarak da bilinen bir hastalıktır. Omurgaların arasındaki boşlukların daralması sonucunda meydana gelir. Daralma sonucunda omurganın arasından geçen sinirlere baskı meydana gelir. 

Genel olarak 10 kişiden 7’sinde rastlanan bir durumdur. Kişiler sırtın alt bölgelerinde ya da boyunlarında bu rahatsızlık ile karşılaşabilirler. Her zaman belirti gösteren bir hastalık değildir. Ancak bazı durumlarda yürürken ya da ayakta kalındığında ağrı ile kendisini gösterebilir. Bunun yanı sıra uyuşma ya da karıncalanma da belirtiler arasında yer alır. Belirtiler zaman içerisinde daha şiddetli bir hale gelebilir. Bu nedenle doktor, sinirlere alan açmak için ameliyat tavsiye edebilir. 

Spinal stenoz omurilikte yer alan sinirlerin bulunduğu deliklerin dar bir hale gelmesi sonucu meydana gelir. Omurilikte meydana gelen daralma, omurgada daralma ile sonuçlanabilir. Bu daralma kişinin omuriliğinde ya da sinirlerinde baskıya yol açar. 

İlerleyen süreçte ise şiddetli ağrılara yol açabilir. Spinal stenoz genel olarak orta yaş ve daha ileri süreçlerde görülür. Fakat omurgasında hasar meydana gelen genç kişiler de riskli grup içerisinde yer alır. Farklı skolyoz ya da artrit gibi hastalıklar da bu hastalığın meydana gelmesine yol açabilir. Belirtileri hızlı bir şekilde görülmediği için fark edilmesi zor olabilir. Bazı kişilerde herhangi bir belirti de meydana gelmez. 

Spinal Stenoz Belirtileri 

Spinal stenoz belirtileri nerede olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Genel olarak BT taraması ya da MRG ile teşhis konulabilir. Ancak belirtiler her zaman görülmeyebilir. Eğer belirtiler görülmeye başlanmış ise zaman içerisinde ilerleme gösterir. Belirtiler daralmanın tam olarak nerede olduğuna ve hangi sinirler üzerinde etkili olduğuna bağlı değişiklik gösterir. 

Eğer boyunda görülüyor ise ilk olarak bacak, el, ayak ya da kolda etkisini gösterir. Güçsüz hissetme, karıncalanma hissi ve uyuşma belirtiler arasında yer alır. Kişiler yürürken dengesi bozulabilir. Boyunda meydana gelen şiddetli ağrı da belirtiler içerisindedir. Eğer daralma çok ilerlemiş ise idrar kaçırma da görülebilir. 

Alt sırt bölgesinde daralma meydana gelir ise bacak ya da ayakta belirti görülür. Spinal stenoz belirtileri genel olarak güçsüz hissetme, karıncalanma hissi ya da uyuşma ile kendisini gösterir. Eğer kişi uzun süre ayakta durduğunda kramp ya da ağrı meydana geliyor ise belirtiler arasında sayılabilir. Sırtta meydana gelen ağrı da belirtiler arasındadır. 

Spinal Stenoz Nedenleri 

Spinal stenoz genel olarak yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yaşlanırken omurgadaki dokular kalınlaşma gösterir ve kemikler artık büyür. Bu durum sonucunda ise sinirler sıkışabilir. Ayrıca doğum yapan kadınlarda omurga kusurları da meydana gelebilir. Fıtıklı disklerin olması, 

skolyoz ya da omurga eğriliği de nedenler arasında yer alır. Bebeklikten beri dar bir omurilik yapısına sahip olmak da bu hastalığa yol açabilir. Doğuştan cücelik hastalığına sahip olmak ya da kemik tümörünün olması da bu hastalığa neden olur. 

Spinal Stenoz Tedavisi 

Spinal stenoz tedavisi öncelikle darlığın konumuna ve kişideki belirtilere göre değişiklik gösterir. Eğer kişide yoğun belirtiler yok ise ya da hiç belirti yaşanmıyor ise yalnızca ev tedavisi yeterli olacaktır. Ancak bu tedaviler yanıt vermez ile öncelikle ilaç, sonrasında ise fizik tedavi uygulanabilir. Kişi bütün tedavi süreçlerini deneyip bir sonuç alamaz ise cerrahi müdahale tavsiye edilir. Cerrahi müdahale ile kişilerin sinirlerine uygulanan baskı azaltılır. Sinirler için yeterli alan açılır ve kişilerin omurgasında genişlik meydana getirir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir