Sjögren Sendromu Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi 

featured

Sjögren sendromu kişinin tükürük bezlerinde meydana gelen ve zaman içerisinde gözyaşı bezleri üzerinde de etkili olan bir rahatsızlıktır. Tükürük bezlerinde oluşan iltihaplanma zaman içerisinde gözyaşı bezleri üzerinde etkili olur. Bu hastalığın en çok rastlanan belirtisi ise ağız kuruluğudur. Genel olarak orta yaşlı ya da genç kadınlarda görülme ihtimali fazladır. Kişiler sürekli su içmeyi ister ve ağızlarındaki kuruluğu bir türlü gideremezler. Ayrıca gözlerinde her an bir şey kaçmış hissi olur ve şiddetli bir batma hissettiklerini ifade ederler. Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, bağışıklık sistemi güçlü olmayan insanlarda görüldüğü bilinir. 

Sjögren sendromu çoğu zaman ağız ya da göz kuruluğu ile meydana gelen bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi bozukluğu ile meydana gelen hastalık kişilerde rahatsızlık hissine yol açar. Kişide virüslere karşı koruma sağlayan beyaz kan hücreleri, salgı bezleri ile etkileşime girer. Görevi vücudu nemlendirmek olan salgı bezleri görevlerini yerine getiremezler. Bu durumda kişiler tükürük ve gözyaşı oluşturamazlar. Hatta bazı durumlarda ciltte kuruma meydana gelir ve kişinin cildinde bezeler oluşur. Vücut da etkilenerek eklemlerde çeşitli sertlikler ve ağrılar da karşılaşılabilen durumlardandır. Bu rahatsızlık kadınların %90’ında görülen bir durumdur. Akciğer, karaciğer, bağırsak, mide ve böbrek gibi kişinin birçok organının fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olabilir. 

Sjögren Neden Olur? 

Sjögren neden olur sorusu kişiler tarafından oldukça fazla araştırılır. Hastalığın sebebi bağışıklık sisteminde yer alan dokuların, kendi hücrelerine saldırmasıdır. Ancak hastalığın nedeni için kesin bir sonuç yoktur. Bazı bilim adamları kusurlu olarak yer alan genlerin, bu hastalığı tetiklediğini savunurlar. Vücutta meydana gelen enfeksiyonlardan dolayı hastalık tetiklenir ve bağışıklık sistemi vücutta etki etmeye başlar. Bağışıklık sistemi etkileri tükürük ve salgı bezleri üzerine etki eder. Hastalık kendi kendiliğinden geçmez ve eğer tedavi edilmezse daha fazla etki görülebilir. 

Kadınlar, erkeklere göre daha fazla risk altındadır. Kadınların vücudunda bulunan östrojen hormonu hastalığın tetikleyicileri arasında yer alır. Bu nedenle erkeklerde görülme olasılığı daha azdır. 

Sjögren Belirtileri 

Sjögren belirtileri arasında ilk olarak ağız kuruluğu yer alır. Kişilerin ağzında genel olarak tükürükler bulunur ve rahat bir yutkunma olmasına yardımcı olur. Bu sendroma sahip olan kişiler daha zor yutkunur ve çiğneme gibi işlevlerini olması gerektiği gibi yerine getiremezler. Ayrıca göz kuruluğu da en çok görülen belirtiler arasında bulunur. Kişilerin gözünde kırmızılıklar ve yanma görülebilir. Uyurken kişinin gözlerinde meydana gelen çapaklar da hastalığın belirtileri arasında yer alır. 

Ağızda görülen mantar enfeksiyonu da en çok görülen semptomlar arasında yer alır. Bunların yanı sıra kişi vajinasında ağrı hissedebilir. Vajinada görülen ağrı kişinin cinsel hayatını da etkiler. Cinsel ilişki sırasında ağrının meydana gelmesi de belirtilerdendir. 

Sjögren Tedavisi 

Sjögren tedavisi hastalığın etki ettiği bölgeye bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle kişilerin ilk olarak belirtileri ele alması gereklidir. Kişiler genel olarak reçeteye ihtiyaç duymadan bol su içerek ya da göz damlası kullanarak bu hastalık ile baş edebilirler. Fakat hastalığın ilerleyen süreçlerinde doktor gözetiminde verilen ilaçlara hatta ameliyatlara gerek duyulabilir. Hastalık esnasında verilen ilaçlar genel olarak ağızdaki tükürük bezlerinin daha hızlı çalışmasını etkiler. Ayrıca gözlerde meydana gelen kuruluğun giderilmesi için de ilaçlar verilir. Bütün bunların yanı sıra bağışıklık sistemi üzerinde baskı meydana getiren ilaçlar da doktor tarafından verilebilir. Genel olarak sıtma tedavisi için verilen ilaçlar da bu hastalığın tedavisinde kullanılabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir