Türk mutfağının vazgeçilmezi et yemekleridir. İster haşlanmış olsun ister ızgara olsun et yemekleri Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Et yemekleri akla gelince baharatlar olmadan olmaz diyoruz. Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları az çok bellidir. Kadını erkeği kim mutfağa girerse girsin bu baharatlarla ete nasıl lezzet vereceğini çok iyi biliyor. Yani baharatlar da Türk Mutfağının vazgeçilmezidir. Sizler için hangi baharatı et yemeklerinden nasıl kullanacağınızı nasıl farklı tatlar kazandıracağını yazdık.
Klasik Baharat Dokunuşları
Karabiber
Et ve baharat ikilisi yan yana geldiği zaman ilk akla gelen baharat Karabiber oluyor. Karabiber sadece et yemeklerinde değil girdiği her yemeği lezzetlendiren mükemmel bir aromaya ve kokuya sahip. Izgarada pişirilen etlerin üzerine karabiber ekildiği zaman mükemmel bir lezzet veriyor. Karabiberleri öğüterek etleri ızgaradan almadan beş dakika öncesinde etlerin üstüne serpiştirebilirsiniz. Et marinesi için bir sos hazırladıysanız karabiberleri toz şeklinde kullanmak aromasını daha iyi salgılamasını için önemlidir.
Kekik
Kekik, et yemeklerinin vazgeçilmezi, genellikle her et yemeğinin içeriğinde oluyor. Peki kekiğin kokusunun kaybolmasını engellemek için neler yapılmalı? Kekik et yemeklerine ve ızgara etlerin üstüne piştikten 2-3 dakika sonra koyulması aksi takdirde kekikler etin sıcaklığından dolayı yanabilir güzel bir koku yerine yanık bir tat verecektir.
Biberiye
Biberiye aslında kekik gibidir fakat lezzeti, kokusu ve ete verdiği tat ile kekikten ayrılır. Biberiye genellikle sulu et yemeklerinden kullanıldığı zaman ya da güzel bir antrikot et yapılacağı zaman kullanılmalıdır. Biberiye etinizi pişirmeden önce eti pişirdiğiniz kabın içine koyarsanız kokusu ve lezzeti tamamen et ile birleşecektir.
Kimyon
Kimyonun yağlı yumuşak et yemeklerinde kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Et özellikle koyun etiyse… Eti yağında bulunan yoğun kokulardan arındırarak et ile birleşen tadı ve aroması mükemmel bir lezzet sunacaktır. Fırında yapacağınız et yemeklerinde tane kimyon kullanmaya özel gösterin ki kokusu ve aroması tamamen birleşsin.
Pul Biber
Yerinden alınmış bir pul biber acı severler için et yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Ayrıca aldığınız etin cinsine göre pul biber tercihi yapmalısınız. Kebapların içinde ise tam anlamıyla tadını ve kokusunu verir. Izgarada ve mangal yapılan etlerde çok acı bir pul biber tercihi yapmanızı kesinlikle tavsiye etmeyiz. Aksi takdirde etin tadını ve lezzetini bastırır.
Baharatlardan Sonra İkinci Dokunuş
Soğan ve Sarımsak Tozları
Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan soğan ve sarımsak özellikle et soslarında ve marine işlerinde yoğun bir şekilde kullanılıyor ve ortaya mükemmel bir lezzet çıkıyor. Eti marine ederek pişirecekseniz baharatlarınızı zeytinyağı içerisinde karıştırdıktan sonra sarımsak ve soğan tozları ile karıştırıp marine ederek 24 saat buzlukta bekletmenizi tavsiye ederiz.
Defne Yaprağı
Defne yaprağını baharattan saysak mı saymasak mı bilemedik, çünkü defne yaprağı oldukça sağlıklı bir bitki, kanserden diyabete kadar bir çok hastalık için şifa kaynağı. Bu şifa kaynağı et ile birleştiği zaman ise mükemmel bir koku ortaya çıkıyor. Defne yaprağını etlerinizi pişirmeden önce mutlaka üstüne koyun ve kokunun dağılmasını engellemek için üstünü kapatın. Genelde fırında pişecek et yemekleri için vazgeçilmezdir.
Zerdeçal
Zerdeçalı et yemeklerinizde daha önce kullanmadıysanız kesinlikle kullanmanızı tavsiye ederiz. Kokusu ve rengiyle et yemeklerinizi zenginleştiren bir lezzet oluşturacaktır. Sırt etinden yapılmış bir et sote ile birleştiği zaman ise ortaya enfes bir tat çıkıyor.
Et yemeklerinde yaygın olarak kullanılan baharatlar bunlardır. Damak tadınıza göre farklı baharatlar ve marinasyon yöntemleri tercih edebilirsiniz. Bu tamamen sizlerin damak tadına kalmış.