1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Et Suyu Nasıl Saklanır?

Et Suyu Nasıl Saklanır?

Et Suyu Nasıl Saklanır?

Et suyunun neredeyse sonsuz sayıda yararı bulunmaktadır. Dünyanın her yerinde tüketilen kemik suyunun saklanma şartları da çok önemlidir. Et suyundaki kolejen vücudumuzun en fazla gereksinimi olan proteini içeriğinde bulundurmaktadır. Aminoasit bir yapıya sahip olduğundan çok çabuk bozulabilen et suyunu en doğru biçimde korumak gerekmektedir. Et suyunun neredeyse sonsuz sayıda faydası olduğundan çöpe göndermek yerine yemeklerde kullanmak tercih edilebilmektedir. Son birkaç yıldır daha çok öneminin farkına varılan kemik suyu sağlığımız adına en mühim gıdalar arasında bulunmaktadır. Et suyu bağırsak duvarında meydana gelen delikleri tamir etmesi başta olmak üzere tüm bağırsak sorunlarında çok tesirlidir. Günümüzde kadınların en önemli sorunlarından olan selülite de çok iyi gelen et suyunun aynı zamanda yaraların tedavi edilmesi gibi pek çok faydası daha vardır. Peki et suyu nasıl saklanır? Et suyunu uzun süre dolapta saklamanın püf noktaları nelerdir? Gelin, bu soruların cevaplarına aşağıda hep beraber bakalım.

Et Suyu Nasıl Saklanır?

  • Etlerden sıyırılan kemikler kaynatılmalarının ardından elde edilen kemik suyu özenle süzülmelidir. Kemik suyundaki kolajen proteinlerin yapısının değişmemesi adına blendırla çekim yapılmamalıdır.
  • Üretilen kemik suyu aşırı süratli bir biçimde soğutulmalıdır. Genişce bir kaba su doldurulmalı ve içerisine buz kalıpları konulmalıdır.
  • Bunun ardından tenceredeki kemik suyu doğrudan tencereyle beraber suya yerleştirilmelidir.
  • Kemik suyu soğuyana dek arada sıcaklaşan su değiştirilerek soğutma uygulaması sürdürülmelidir. Bu yapıldığı takdirde oda sıcaklığına ulaşan kemik suyunda bakteri ya da başka bir sebepli bozulmaya rastlanmamaktadır.
  • Soğutulan kemik suyu süper marketlerden temin edilebilen buz poşetlerine veya kağıt bardaklara konularak porsiyonlar ayırılmalıdır.
  • Bardaklara pay edilen kemik suyu derin dondurucuda \’-18, -21\’ derecenin aşağısında muhafaza edilmelidir. Bardağa konulan kemik sularının üzerinin kapatılması unutulmamalıdır.
  • Kaynatılan kemik suyu buzdolabında ortalama üç ile dört ay saklanabilmektedir. Neredeyse tüm yemeklerin içine katılabilecek kemik suyu kullanılacağı vakit az bir süre dışarıda çözdürülmelidir.

Et Suyu Nasıl Saklanır?

Et Suyu Nasıl Yapılır?

Et suyu yapmak adına ilk olarak bir kilo civarı koyun veya dana kemiği alınmalıdır. Daha çok kolajen içermesi isteniyorsa eklemli bölümler tercih edilmelidir. İlikli kemikler tencereye konulmadan evvel iyice yıkanmalıdır. Çelik tencereye konulan kemiklerin üstüne soğan, havuç, sarımsak, maydanoz, kereviz sapları doğranılarak eklenmelidir. Minerallerin suya iyice karışmasını sağlamak adına iki yemek kaşığı civarı sirke tencereye ilave edilmelidir. En sonda ise tencereye üç dört litre civarında içme suyu konulmalıdır.

Et Suyu Pişirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Et suyu pişirilirken ilk olarak yüksek ısı kullanılmalıdır. Yüksek ısıyı sağlamak adına kemikler ve sebzeler iyice kızartılıp daha sonrasında tencereye konulabilmektedir. Böyle yapmak işe gelmezse yüksek ısı ayarı yapılmış fırında da pişirilebilmektedir. Piştikçe tencerenin kenarlarında ortaya çıkan köpükler kepçe ile toplanıp atılmalıdır. Et suyu kaynadığında ilk iş altını kısmak olmalıdır. Tencere içinde bulunan etin en az on saat pişmesi gerekmektedir. Et suyunun kaynama noktasını aşmadan pişirilmesi de mühimdir. Bunun sebebi aşırı ısı ve kaynamanın et suyundaki kolajen yapıyı bozabilme ihtimalidir. Et suyu ne denli uzun pişirilirse suya karışacak kolajenlerin de diğer faydalı ürünlerin de artışı o oranda olacaktır.

Et suyunun pişmesinin ardından su ince bir tel süzgeçme süzülmelidir. Et suyunda hala parçalar gözükmekteyse ikinci kere süzgeçten geçirilmelidir. Et suyu süzüldükten sonra oda ısısında soğuması adına kaldırılmalıdır. Soğumasınn ardından et suyunun porsiyon olarak kullanılması adına silikon kalıplar ya da karton bardaklar tercih edilebilir. Şimdiden afiyet olsun.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir