Factoring Nedir?

featured

Faktoring  (factoring), bir şirketin faktoring şirketine satışından doğan sorunlu kredilerin toplu olarak nakde çevrilmesi sürecini ifade eden bir finansal terimdir. Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda mal ve hizmet satışı yapan bir şirketin mal ve hizmet satışından doğan veya bunlardan doğan kısa vadeli alacakların devri karşılığında likit fon sağlanması işlemidir.

Bir şirkete vadesinden önce vadeli satış fiyatı alma olanağı sağlayan finans kuruluşuna faktoring kuruluşu denir. Bu şirketler, vadeli satıcılardan alacaklarını peşin olarak indirimli olarak satın almakta ve zamanında kendileri tahsil etmektedir.

Faktoring’in Avantajları Nelerdir?

Bu sayede kredili satış yapan firmalar, satış bilgilerinin toplanması, kayıt yönetimi, takip ve tahsilat süreçlerinden uzaklaşarak asıl işleri olan üretim ve satışa odaklanabilmektedir.

Kredi satan şirketler kredi riskine karşı koruma sağlar.

Faktoring yoluyla sağlanan finansman kaynakları esnektir. Şirket faaliyetlerinin miktarı arttıkça, şirketlere neredeyse gönüllü bir finansman kaynağı sağlar. Satışlar arttıkça faktoring organizasyonunun alması gereken kaynak miktarı da buna bağlı olarak artar.

Tahvil ile ilişkili fonların vadesinden önce çözülmesi halinde, fonlar başta hammadde temini ve üretimi olmak üzere diğer sektörler için kullanılabilir. Hammadde satın alırken peşin ödeyerek nakit indirimlerinden faydalanabilir, şirketin faiz yükünü azaltabilir ve hammadde satıcılarına olan güvenini artırabilirsiniz.

Faktoring şirketleri, kaynak/fon sağlamanın yanı sıra başka hizmetler de sunmaktadır. Satış yapan şirketin muhasebeleştirilmesi müşterinin kredibilitesinin tespiti, alacakları, tahsilatı vb. Böylece alacakları satan şirket, kredili satış yapan alıcıların kredi bütünlüğünü belirlemek için ayrı bir kredi departmanı oluşturma yükünden kurtulmuş ve bu amaçla , bir toplama servisi kurulur ve çalışanları işe alır. Kaynaklarınızı temel işinizi finanse etmek için kullanabilir ve borcunuzu yönetmek ve izlemek için daha az kaynak ayırabilirsiniz.

Satıcının arıza, kusur veya siparişlerin yerine getirilmemesi gibi yükümlülüklerine ek olarak, faktoring kuruluşu alacak hesap riskini de üstlenebilir, bu nedenle satış şirketi satış sırasında bu tür satış riskini en aza indirir. krediyle.

Fatura satışlarının bir şirketin bilançosuna etkisi de diğer finansman yöntemlerinden farklıdır. Şirket’in türü ne olursa olsun, faktoring işlemleri kapsamında finansal kuruluşlara borcu bulunmamaktadır. Bu imaj, bir şirketin kredibilitesini olumlu yönde etkileyebilir ve kredi seçeneklerini genişletebilir.

Faktoring süreci, şirketlerin likidite planlarını daha gerçekçi belirlemelerine ve finansman ihtiyaçlarını daha kolay karşılamak için sezonluk satışlarını artırmalarına olanak tanır.

Faktoring, bir şirketi tahvillerini geri alamama riskinden korur. Günümüzde alışverişin önemli bir unsuru haline gelen kredili alım satım işleminde en önemli an, kredinin kime açıklanacağı alıcı veya ithalatçının kesin tanımıdır. Özellikle küçük işletmelere verilen kredilerin takibi ve vadesinde kredi alınması satıcılar ve ihracatçılar için çok önemlidir. Burada kredili satışların kabul edilmemesi durumunda oluşabilecek tüm zararları faktör şirketi üstlenir.

Faktoring, satıcılar ve ihracatçılar için alacakları azaltarak bir şirketin bilanço sunumunu iyileştirir.

Factoring’in Dezavantajları Nelerdir?

Bu şekilde sağlanan fonların değeri, iskonto oranından daha yüksektir, çünkü finansal kuruluşlar, şirketin kredilerle birlikte satmaya devam ettiği müşterilerinin tahvil hakkını elde ederken kredi değerliliğini ve risk iştahını belirleyen bir hizmet sunmaktadır. Senet ile yapılan işlemler için avans ödemesi. Her müşteriye çok az satış yaparsanız ve çok fazla faturanız varsa maliyet çok daha yüksek olacaktır.

Bazı şirketler hasar satışlarını bir risk göstergesi olarak yorumlar. Bu şirketlere göre kupon satan şirket, likit varlık olan tahvilleri etkin bir şekilde elden çıkarıyor. Bu ticaret, finansal zorluğun bir göstergesi olabilir. Bu nedenle bazı satıcılar, tahvil haklarını satarak kendilerini finanse eden şirketlere kredi ürünleri satmaktan kaçınırlar.

Uluslararası çarpanlara ayırmada uygun bir karşılık gelen faktörü seçememe veya bulamama, çarpanlara ayırmanın bir başka dezavantajıdır. İlgili faktörler kredi limitlerinin kurulmasını, borçların tahsili ve takibini veya borç üzerindeki hakların korunması için yapılması gerekenleri geciktiriyorsa, bu tür gecikmeler ciddi problemler yaratmakta ve riski artırmaktadır.

Faktoring Maliyeti

Faktoringde üç tür maliyet vardır: faktoring ücretleri, faiz ve işlem maliyetleri.

Faktor bu hizmet karşılığında, satıcı tarafından devredilen alacak hesapları için fatura tutarı, fatura vadesi ve iş riski için ücret almaktadır.

Faiz Oranı: Factoring firması tarafından; ön ödeme tarihinden tahsilata kadar geçen süreçte kullanılan fona uygulanan faiz oranı, iç ve dış piyasa koşulları dikkate alınarak belirlenmektedir.

İşlem Masrafı: Havale, EFT, limit tahsis vb. masraflardır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir