Flexitarian Diyeti Nedir?

Flexitarian Diyeti Nedir?

İnsanların beslenme alışkanlıklarının bozulması, beraberinde bir kısım sağlık sorunlarının yanında fazla kilo sorunlarını da getirir. Bu kapsamda diyet yapılma ihtiyacı doğar. Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız diyet çeşitlerinden biri de flexitarian diyetidir. Esnek ve vejetaryen bir diyet olarak literatüre giren bu diyet türü, Dawn Jackson Blatner tarafından geliştirilmiş ve ortaya atılmış bir beslenme türüdür.

Bu diyet türünde bir yandan vejetaryen bir beslenme programı uygularken diğer yandan da eti tamamen kesmek zorunda kalmazsınız. flexitarian diyetinde genel anlamda vejetaryen beslenseniz de et yeme dürtünüz geldiğinde bir hamburger ya da biftek yiyebilirsiniz. Bu sayede kilo vermekle kalmadığınız gibi çeşitli kalp ve diyabet sorunlarına karşı da ön almış olursunuz.

Flexitarian Diyeti Ne Şekilde Yapılır?

flexitarian diyeti hazırlanırken diyet programına 5 farklı besin türü eklenir. Bunlar, et dışındaki fasulye, yumurta, bezelye gibi proteinler, sebze ve meyve türleri, mandıra ürünleri, kepekli tahıl ürünleri, nişasta gibi kompleks şekerler ve baharatlardır. Bunun yanında flexitarian diyeti esnasında aşağıdaki prensiplere dikkat etmeniz de diyetisyeniniz tarafından tavsiye edilmektedir.

  • Kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinin yanı sıra atıştırmalık öğün denilen ara öğünlerin de beslenme planına dâhil edildiği bir program uygulanmalıdır.
  • Diyet yapan kişinin kahvaltıda 300 kalori alması planlanırken bu kalori miktarı öğle yemeğinde 400, akşam yemeğinde ise 500 kalori olarak planlanmalıdır. Ara öğünleri de hesaba kattığımızda kişinin alması gereken günlük kalori miktarı 1500 kaloridir.
  • Alacağınız günlük kalori miktarını cinsiyetinize, boyunuza, kilonuza, günlük aktivite seviyenize ve buna benzer kriterlere göre belirleyebilirsiniz.

 

Flexitarian Diyeti Nedir?

 

 

Flexitarian Diyeti Zayıflamak İçin Yapılır Mı?

Flexitarian diyeti ile kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz. Ağırlıklı olarak vejetaryen bir beslenme şekli olan bu diyet programında alınan kalori miktarı çok daha düşüktür. Bu nedenle kişinin kilo vermesi de daha kolaydır.

Flexitarian diyetinin yoğun şekilde sebze, meyve ve tahıl ağırlıklı olduğunu düşünürsek kişinin çok daha az kalori almasına neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu diyet programı, fiziksel aktiviteler ile desteklendiğinde, kilo verme süreci de daha hızlı işleyecektir. Yani diyetin ne denli kilo verdireceği genel olarak sizinle ilgili bir durumdur.

2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre et yiyen kişilerin vejetaryen kişilere nazaran % 20 daha kilolu olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle vejetaryen diyetin kilo vermeye daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Flexitarian Diyeti Uygulanabilir Mi?

İnsanların beslenme alışkanlıklarından vazgeçmesi hiçbir zaman kolay değildir. Bu nedenle diğer diyet türlerinde olduğu gibi flexitarian diyetinde de uygulamanın kolaylığı tamamen sizin disiplinli bir beslenme modeli benimsemenize bağlıdır. Daha çok et ile beslenen bir beslenme alışkanlığına sahipseniz bu diyeti uygulamak zor olabilir. Bunun yanında sebze ağırlıklı beslenen birisi iseniz bu diyeti uygulamanız doğal olarak daha kolay olacaktır.

Ensek bir diyet türü olan flexitarian diyetini uygulayarak bolca yemek tarifinden de yararlanabilirsiniz. Bu kapsamda yayınlanmış olan kitaplarda ya da internet üzerinden yapacağınız kısa bir araştırma sonucunda söz konusu diyet kapsamında hangi yemekleri yapacağınızı anlayabilirsiniz.

Flexitarian diyetinde dışarıda yemek yemeye de müsaade edilir. Yukarıda da belirtildiği gibi bu diyet programı, esnek bir yapıya sahiptir. Sadece dışarıda yemek yiyeceğiniz zaman restoran menülerini inceleyerek diyet programı dışındaki yemekleri sipariş etmemeye dikkat etmelisiniz.

Hiçbir diyet programından egzersiz aktiviteleri olmadan tam anlamıyla verim alamazsınız. Flexitarian diyeti de egzersiz programı uygulanması gereken bir diyet programıdır. Bu kapsamda haftanın 5 günü egzersiz ve spor programlarını icra etmeniz gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir