Garageband Nedir ?

Garageband Nedir ?

Bir milyardan fazla Mac, iPhone ve iPad’e önceden yüklenmiş olan GarageBand, birçok Apple kullanıcısının deneyiminin temelini oluşturur. Yine de, herkes onun tüm yeteneklerinin farkında değil.

Müzisyenler için bu uygulama, pahalı ses donanımına olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir veya maliyetli stüdyo zamanı rezervasyonu yapabilir. Kolaylaştırılmış tasarım ve düzenleme yazılımı, uygulamanın birden çok işlevi arasında gezinmeyi kolaylaştırır. Ayrıca, kullanıcıların aşinalık eksikliğinden bunalmamalarını sağlayan enstrümanlar ve sesler sunar.

Bu yazılım herkesi varsayılan bir durumda başlatır ve kullanıcılara kendi GarageBand deneyimlerini oluşturma ve genişletme olanağı verir.

Uygulama iOSiPadOS ve MacOS için ücretsizdir ve bu da onu müzik oluşturmak ve paylaşmak için uygun fiyatlı bir dijital kaynak haline getirir. Apple iCloud entegrasyonu, ister evde ister hareket halinde olun, cihazlar arasında parça eklemenize olanak tanır.

Canlı enstrümanları çalma ve kaydetme becerisiyle oluşturulan GarageBand, müzisyenlere gitar veya mikrofon gibi ekipmanlarını takma, çalmalarını kaydetme ve ses kitaplıklarına ekleme şansı verir.

GarageBand ile neler yapabilirsiniz?

Sıfırdan Müzik Projeleri

Tek bir enstrümana sahip olmadan kendi müziğinizi yaratmak için mevcut ön ayarların, enstrümanların, eklentilerin ve diğer VST’lerin bolluğunu kullanabilirsiniz.

Yazılım, synthlerdavul makineleribateri kitleriflütler,  çellolargitarlarakustik gitarlarbas gitarlararpejlervibrafonlar ve mellotronlarpiyanolar gibi sanal stüdyo teknolojisi olarak da bilinen çeşitli VST’lerle birlikte gelir. Ancak, tüm bu VST’ler, piyanoya dayalı bir MIDI klavyenin kullanılmasıyla tetiklenecektir. Öğrenmek için PianoForAll‘ı yeterince tavsiye edemememin bir nedeni.

Yazılım araçlarının birçoğunun kullanımı harikadır, ancak bazıları kesinlikle diğerlerinden daha iyidir. Her VST tipik olarak kişiselleştirme için kendi parametre seti ile birlikte gelir, bu nedenle sadece bir ses türü ile sınırlı değilsiniz. Ayrıca Native Instruments’tan Komplete 13 en iyilerden biri gibi premium enstrümanlar da ön sese eklenebilir.

Vokalleri ve Gitar gibi Diğer Enstrümanları Kaydedin

Kişisel favorim olan Amazon’daki Samson Q2U gibi harici bir mikrofona erişiminiz varsa, Garageband kullanarak yüksek kaliteli vokalleri kaydetmek çok mümkün. Doğrusu, uygun bir mikrofon olmadan bile vokalleri izlemek mümkündür. Tek yapmanız gereken Kırmızı Kayıt düğmesine tıklamak ve bilgisayarınıza konuşmaya başlamak.

Ek olarak, bir mikrofonunuz varsa, istediğiniz herhangi bir enstrümanı kelimenin tam anlamıyla kaydetme seçeneğine sahipsiniz.

Garageband Nedir ?

Hip-Hop ve diğer Türler için Örnekler Oluşturun ve Kullanın

Dışarıdaki pek çok insan Garageband’ın hip-hop yapımcıları için ne kadar harika olabileceğinin farkında değil. Örneğin, Garageband’da bir örnekleyici kullanamayacağınız konusunda yaygın bir yanılgı vardır, ancak aslında kullanabilirsiniz ve buna AUSampler denir.

Esasen, örnekleme, ister başka bir şarkı, ister bir film, bir ses kaydı olsun, bir ses dosyasının seçilmiş bir bölümünü kaptığınız anlamına gelir ve onu kesip, daha sonra çeşitli tempolarda ayarlanabilen örnekleyiciye yüklersiniz ve anahtar imzalar

Örnekleme kılavuzumda açıkladığım gibi , doğrudan AUSampler’da akort, kaydırma ve ses seviyesini de ayarlayabilirsiniz.

GarageBand ile ne yapamazsınız?

GarageBand’in yapamayacağı pek bir şey yok. GarageBand’in en büyük eksikliği daha karmaşık kayıt stüdyosu tipi yazılımlara veya bir analog kayıt stüdyosuna karşı, bir seferde yalnızca bir parça kaydetmenize izin vermesiydi.

Bu eksiklik çoktan gitti. Günümüzün GarageBand’i, donanım arayüzünüz ve Mac desteğiniz kadar aynı anda çok sayıda parça üzerinde kaydı destekler. Bugün, daha az kalan eksiklikleri daha az rahatsız edici.

Bir şarkının herhangi bir yerindeki zaman işaretini bir ritmi kaçırmadan değiştirebilmenize rağmen, bu kolay değildir. Bu nedenle, birden fazla zaman değişikliği olan şarkılar yazmaya meyilliyseniz, GarageBand sizin için en iyi araç olmayabilir.

Devam edersek, GarageBand ile yapamayacağınız diğer şeyler arasında kitap dizmek, dijital bir fotoğraftan kırmızı gözü kaldırmak ve annenize bir e-posta mesajı göndermek yer alır. Ama bunu zaten biliyordun.

Son olarak, Mac’inizin veya iDevice’inizin işlemesi için çok fazla enstrüman, efekt veya parça içeren bir şarkı oluşturmak mümkündür. Cihazınız ne kadar eskiyse ve sahip olduğu RAM ne kadar azsa, bu sorunla daha sonra değil, daha erken karşılaşmanız daha olasıdır. Bu sorun, üst düzey ses yazılımı kullandığınızda ortaya çıkabilse de, GarageBand’de daha kısa sürede ve daha az parça, efekt veya enstrümanla ortaya çıkar.

Daha yeni Mac’lerin ve iDevices’in GarageBand’i eskilerinden daha verimli çalıştırdığını söylemek yeterlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir