Geç Döllenme Nedir? Kimlerde Görülür? Geç Döllenme Belirtileri

Geç Döllenme Nedir? Kimlerde Görülür? Geç Döllenme Belirtileri

Sağlıklı ve üreme dönemi gelmiş bir kadının adet döngüsü 21 ile 35 gün arasında belirli bir sistem içinde her ay bir döngü biçiminde ilerlemeye devam etmektedir. Bu zaman dilimi kadından kadına ve kişinin kendi adet sistemine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Adet sistemi zaman dilimi başka olduğundan ötürü her kişinin yumurtlama dönemi de yine farkı olabilmektedir. Kadınlarda bir sorunla karşılaşılmaksızın yumurtalıklarda bulunan yumurta rezervi gerektiği kadar olduğunda yumurtlama adet başlangıcından on dört gün evvel gerçekleşmektedir. Normal kabul edilen zaman dilimi de budur. Çocuk sahibi olmayı arzu eden çiftlerin bu zaman dilimi baz alınarak herhangi bir korunmaya gerek kalmadan ilişkiye girebilecekleri süreye karar verilmektedir.

Geç Döllenme Nedir?

Geç döllenme diye tabir edilen hal yumurtlama tarihiyle ilgilidir ve bir diğer adı da ‘geç yumurtlama’dır. Örneklemek gerekirse bir kişinin adet döngüsü otuz günde bir gerçekleşmekteyse adet başlangıç tarihinden itibaren sayım yapıldığında 16. gün yumurtlama günü olmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı yumurta bu tarihten daha sonraki bir tarihte gerçekleşir ve yumurtanın spermle geç döllenme durumu meydana gelirse buna ‘geç döllenme’ adı verilmektedir. Geç döllenme olabilmesi adına yumurtanın muhakkak spermle döllenmesi gerekmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşmesinin ardından koitus diye tabir edilen cinsel birleşim meydana gelmediği takdirde döllenme olmayacaktır. Döllenmeyen yumurta sıradan bir adet kanaması biçiminde ve yumurtlamanın da geç olması kaynaklı biraz geç olsa da kanama şeklinde atlatılacaktır.

Çok sık rastlanmasa da geç döllenme hali kadınlar için kaygı verici bir durum olabilmektedir. Herhangi bir önlem alınmadan korunmasız girilen ilişkinin ardından gebe kalınıp kalınmadığından geç döllenme olup olmadığına kadar uzanan endişeler kadınlar adına oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Kaygı verici bu durumlardan kurtulabilmek adına adet olunmasının ardından minimum yedi gün sonra Beta-HCG değerleri kontrol edilmektedir. Geç döllenme gibi bir durum söz konusuysa bu Beta-HCG değerli ile teşhis edilmektedir. Eğer ki Beta-HCG testi negatif çıkarsa geç döllenme gibi bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılacak ve döllenme tanısı tanımlanacaktır.

Geç Döllenme Nedir? Kimlerde Görülür? Geç Döllenme Belirtileri

Geç Döllenme Belirtileri Nelerdir?

  • Adet kanamasındaki gecikme geç döllenme belirtilerinden biridir. Bu, kadının geç yumurtladığının, normal hamileliğin veya geç döllenme olduğunun işareti olabilmektedir.
  • Geç döllenme belirtilerinin bir diğeri gebelik testinin pozitif çıkmasıdır. Netice itibariyle geç döllenmede de hamilelik meydana gelmektedir.

Geç Döllenme Sebepleri Nelerdir?

  • Geç döllenme sebeplerinden biri devamlı strestir. Vücudun ayarlarıyla oynamakta ve buna karşı vücuttan bir reaksiyon almaktadır. Bu durumun devamlı hale gelmesi vücut sağlığına tesir etmektedir. Bütün bu süreç üreme organlarını da etkilemekte ve kadınlarda yumurtlama gecikmektedir.
  • Yorgunluk geç döllenme nedenlerinden bir diğeridir. Vücudun işleyişini büyük oranda etkilemektedir. Yorgunluğun uzun süre devam etmesi halinde üreme organları da etkilenmekte ve geç yumurtlamaya paralel olarak geç döllenme gündeme gelmektedir.
  • Hormon dengesizliği de geç döllenme sebeplerinden bir diğeridir. Kadınlarda üreme sistemi yumurtlama uygulamasını hormonlar yardımıyla yapmaktadır. Hormonların yardımında problem çıktığında yumurtlama da gecikebilmektedir.
  • Süratli şekilde kilo verilmesi de yine geç döllenme nedenlerindendir. Burada vücut ağırlığının yaklaşık olarak beşte birini yitiren kişilerden bahsedilmektedir. Bu durumda yumurtlama adına gerekli olan hormonlar yeter düzeye gelememekte ve bu da geç yumurtlamaya, geç döllenmeye sebep olmaktadır.
  • Kullanılan bazı ilaçlar da geç döllenme sebepleri arasında kendine yer bulmaktadır. Kullanılan ilaçların yumurtlama gününü de etkileme durumu söz konusu olduğundan çocuk sahibi olmayı arzu eden kişilerin ilaç bilgileri oldukça önem taşımaktadır.
  • Miyom-polip varlığı, jinekolojik infeksiyöz rahatsızlıklar, prolaktin yükseliğine neden olan haller, tiroid kaynaklı hastalıklar, polikistik over sendromu ve kürtaj-düşük gibi durumlar da geç döllenmenin diğer sebepleri arasında bulunmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir