Gerçek Karabiber Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Karabiber Nasıl Anlaşılır?

Baharatın kalitesini kullanmak yemeklerde istediğimiz lezzeti alabilmenin yanında sağlığınız açısından da oldukça önemlidir. Söz konusu baharat olduğunda en tartışmalı olanlardan birisi ise hemen hemen her yemeğe giren en sık kullandığımız çeşitlerden Karabiber en başta gelir. Taze karabiber ucuza mal etmek ve kar artırmak hedefi de üreticiler tarafından pek çok yöntemlere başvurulabiliyor. Toz karabiber imalatında bitkinin tanesini Salına bağlayan sap kısımları da içine katılarak ağırlığı artırılıyor. Bu gibi işlemler sağlık bakımından sorun teşkil etmese bile ürünün kalitesini çok düşürüyor.

Bazıları ise karabiber ile alakalı olmayan farklı maddeleri ürüne katarak toz şeklinde satabiliyor. Toz Karabiberi siyahlaştırmak adına boya ile karıştırıp içine yaprak kepek talaş gibi maddeler konulup öğütülmesi un ya da galeta unu ile karıştırılması gibi tüketiciye aldatmaya yönelik bu yöntemler ürünü sağlık bakımından da tehlikeli hale getiriyor.

Kaliteli ve Taze Karabiberin Özellikleri

İster tane ister toz şeklinde olsun taze karabiber aldığınızda ya da kullanırken ilk dikkat etmeniz gereken husus kokusudur. Kavanoz içindeki karabiberin kapağı açıldığı zaman sizi hapşırtan kendine has yoğun kokusu onun katkısız ve taze olduğunun en önemli özelliğidir. Tane karabiber boşluksuz dokusu sertliği rengi parlaklığı kalitesi ile alakalı fikir veren diğer önemli özellikleri arasında yer alır. Tane olan Karabiberi elinizin içinde ezdiğiniz zaman iri parçalar şeklinde ufalanır. Görüntü olarak da hafif bir yağ görünümü olması normaldir. Karabiber bayatlamış ise kuru görünüşlü olur ve ezildiği zaman küçük parçalar şeklinde ufalanır. Tane karabiber  kaliteli ve taze olduğunu bilmek için bir diğer yöntem ise suya atmaktır. Suya attığınız tane karabiber eğer dibe batıyor ise taze, suyun yüzeyinde kalıyor ise fazla zaman bekletilmiş ve kurumuş demektir.

Gerçek Karabiber Nasıl Anlaşılır?

Karabiberi Toz Şeklinde Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Toz karabiber olduğunda iyisini ayırt etmek için kokusu en önemli belirleyicidir. Ağzınıza aldığınızda damağınıza kendine has acısı dilinizin ucunu hafifçe sızlatması gerekir. Görünüş olarak da canlı ya da grimsi bir kahverengi tona sahip olması gerekiyor. Beyaz ve solgun renkli olmaması bununla beraber çok ince un halinde öğütülmüş toz karabiber yerine  biraz  daha kalın öğütülmüş olanları tercih etmekte yarar vardır. Çünkü toz karabiberlerin taneleri kalitelisi ve saflığı konusunda fikir verebilir.

Baharat Seçerken Çevre Koşulları Büyük Önem Taşır

Çoğu zaman ürünler aslında kaliteli ve katkısız olsa da bulunduğu ortam ve saklama koşulları da karabiberin bozulmasına neden olabilir. Açıkta satılan ışık ve neme maruz kalan karabiber değişimlere görülebilir. Tarihi geçmiş baharatlar beklenen lezzeti ve kokuyu vermesi beklenemez. Bu nedenle baharatları saklandığı ortam ışık ve neme maruz kalmadan kuru serin olacak yerde saklanması baharatların daha uzun zaman taze ve lezzetli kalmasını sağlayacaktır.

Baharatın İyisini Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar

Baharat alırken satın aldığınız aktardan baharatın son kullanma tarihi hakkında kesinlikle bilgi edinin aldıktan sonra kokusu ve tadının değişmemesi için ışığa ve neme maruz bırakma almanızda fayda vardır bekletilen baharatlar tadını ve kokusunu zaman geçtikçe kaybeder. Baharatçının tavsiye ettiği son kullanma tarihinden sonrasına baharatlarınızı bırakmayın. Son kullanma tarihi baharat alımında ve kullanımında oldukça önemlidir tarihi geçmiş baharatlar size istediğiniz lezzet ve kokuyu sunmayacaktır. Özellikle taze karabiber aldığınızda karabiberin yanına yaklaştığınız anda size hapşırtır ve kokusu keskin olur. Bu şekilde olan karabiberi rahatlıkla alabilirsiniz .

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir