Göbek Deliği Neden Ağrır, Neyin Belirtisidir?

Göbek Deliği Neden Ağrır

Göbek deliği ağrısı sebep olan etkene bağlı olarak, vücutta ağrı farklı şekillerde hissedilebilir. Bazı kişilerde sürekli bir ağrı olurken, bazı kişilerde ise bıçak saplanma ağrısı meydana gelebilir. Göbek deliği neden ağrır? Sorusu da kişiler tarafından oldukça fazla sorulmaktadır. Göbek deliğinin ağrımasında birden çok etken olabilir. Bu yazımızda etkenleri ele alacak ve ağrı biçimine göre değerlendireceğiz.

Göbek deliği bebeğin anne karnında beslenmesi amacı ile bağlı olduğu kordonun bitiş noktasıdır. Doğum sonrasında bu kordon kesilir ve zaman içerisinde göbek deliği meydana gelir. Göbek deliğini ya da göbek deliğinin çevresini etkileyen herhangi bir rahatsızlık ağrı ile sonuçlanabilir. Göbek deliği ağrısının genellikle sebebi göbek deliği iltihabıdır. Özelliklerde erkeklerde görülen bu rahatsızlık, göbek kısmında kılların çoğalması ile oluşur. Bu kıllar enfeksiyon kapar ve göbek deliği iltihaplanır.

Göbek Deliği Ağrısı Neyin Belirtisidir?

Göbek deliği ağrısının ortaya çıkmasının genel sebebi olarak altında iltihaplanmanın oluşmasıdır. Kişiler enfeksiyon kaptıklarında vücutları farklı tepkimeler gösterir. Fakat bazı hastalıklarda da ortaya çıkan bazı belirtiler mevcuttur.

  • Göbek Deliği Akıntısı

Enfeksiyondan kaynaklı ağrılarda meydana gelen belirtilerden birisidir. Göbek deliğinden akıntı meydana gelir ve buradan bakterilerin ürettikleri atıklar atılır. Akıntı genellikle yeşil ve sarı renklidir, oldukça kötü bir kokuya sahiptir. Kişiler ilk başlarda şeffaf bir sıvı aktığını görebilirler. Ancak bu belirtide enfeksiyonun sebepleri arasında yer alabilir.

  • Göbek Deliği Kızarıklığı

Göbek deliğinin çevresinde oluşan enfeksiyonlarda vücut bir belirti olarak kan birikimi meydana getirir. Göbek deliğinin çevresinde yer alan damatlar genişler ve kızarıklık meydana gelir.

  • Göbek Deliğinde Şişme

Göbek deliği ağrısı yanında göbek deliği şişliği de meydana gelir ise iltihap oluştuğuna işarettir. İltihap meydana geldiğinde karşılaşılan en sık belirtilerden birisidir. Enfeksiyon oluştuğu zaman vücut buna karşı direnir ve bu bölgede şişlik gibi belirtiler oluşur.

  • Kaşıntı

Göbek deliğinde enfeksiyon meydana gelir ise kişilerde kaşıntı isteği oluşturur. Kişiler bu bölgede şiddetli olarak kaşıntı hissedebilirler.

  • Ateş

Vücut enfeksiyon kaptığı zaman buna karşı direnç gösterir. Bunun ilk belirtilerinden birisi de kişilerde ateşin görülmesidir. Kişilerde ateşin yanı sıra ağrı da gözlemlenebilir.

  • Kitle

Göbek deliği çevresinde kitle görülür ise enfeksiyonun sebebinin bir rahatsızlık sonucu olduğunu ifade eder. Genellikle fıtık oluşumunda enfeksiyon meydana gelir. Bu durumlarda kişiler önce göbek deliği ağrısı hissedebilir, ardından da ellerine gelen bir kitle ile karşılaşabilirler. Bunun için elle muayene yapılması gereklidir.

  • Morluk

Vücudun karın kısmına gelen darbeler sonucunda kişiler göbek deliği ağrısı hissedebilirler. Bunun asıl sebebi derinin altında yer alan küçük damarların parçalanması ve kanamasıdır. Bu kanama sonucunda kişiler morluk oluştuğunu görür. Morluk ise kişilerde ağrıya yol açabilir.

Göbek Deliği Neden Ağrır

Göbek Deliği Ağrısı ve Riskleri

Göbek deliği ağrısı genel olarak çevresinde meydana gelen enfeksiyon sonucunda görülür. Fakat bu durumun dışında da göbek deliği ağrısı ile karşılaşmak da mümkündür. Göbek deliği ağrısının riskleri arasında yatan bazı rahatsızlıklar da mevcuttur. Bu rahatsızlıklar aşağıdaki gibi ifade edilebilir;

  • Enfeksiyon

Ağrının oluşmasına yol açan en önemli rahatsızlık enfeksiyondur. Kişiler bu durumda şişlik, morluk, kaşıntı ve ateş gibi belirtilerle karşılaşır ise enfeksiyon olduğu söylenebilir.

  • Diaztasiz Rekti

Göbek bölgesinde yer alan kılıfın herhangi bir sebepten dolayı ayrılması ile meydana gelir. Ayrılma esnasında cilt altı dokusu meydana çıkar ve kişiler ellerine gelen bir kitle ile karşılaşabilirler.

  • Hamilelik

Göbek deliği ağrısının görüldüğü durumlardan birisi de hamileliktir. Hamilelik sırasında kadının rahmi genişler ve göbek deliğine baskı uygular. Baskı sonucunda kişiler bir ağrı hissedebilirler.

  • Obezite

Fazla kilosu bulunan kişilerin en çok karşılaştığı rahatsızlık terlemedir. Kişilerin karın bölgesi de terler ve göbek deliği çevresinde bakteri oluşur. Bakteriler kişilerde göbek deliği iltihabı sonucunda ağrı oluşumuna yol açabilir. Obezite sırasında karın duvarı fıtığı görülme ihtimali oldukça fazladır.

  • Karın Duvarı Fıtığı

Karın kaslarının zayıf olduğu kısımlarda meydana gelen rahatsızlığa verilen isimdir. Bağırsaklar bu bölgeden dışarı doğru kayar ve bir kitle meydana gelir. Kitle sonucunda kişiler fıtıklarının oluştuğunu hissedebilirler. Bu rahatsızlıkların tümünde derhal doktora başvurulması gereklidir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir