Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz tansiyonu gözümüzde bulunan optik sinir hücrelerine zarar veren bir göz hastalığı türüdür. Optik sinirlerin ne işe yaradığı konusuna gelirsek basit olarak, optik sinirler beynimize gözlerimizden görsel bilgi aktarımının sağlanması yarayan hücrelerdir.  Göz tansiyonu, göz içinde yaşanan yüksek basıncın bir sonucu olarak ortaya çıkar. İlerleyen zamanlar bu basınç optik sinir hücrelerini aşındırır bu durum için tedaviye başlanmazsa görme kaybına hatta ve hatta körlüğe bile sebebiyet verebilir. Erken tanı göz tansiyonunda çok çok önemlidir.

Göz Tansiyonu Nasıl Belirti Gösterir?

Göz tansiyonu aşama aşama görme kaybı yaşanması dışında yaygın bir belirtisi yoktur. Göz tansiyonu gibi göz hastalıklarının önüne geçebilmek için yıllık rutin olarak göz doktorunu ziyaret etmek çok önemlidir.

Dar açılı göz tansiyonu” olarak da bilinen “akut açılı göz tansiyonu” acil müdahale gerektiren bir durumdur. Aşağıda yazdığımız durumlardan bir ya da daha fazlasından şikayetçi iseniz mutlaka uzman doktorlardan randevu alıp muayene olmanız gerekmektedir.

  • Göz ağrısının şiddetli bir şekilde devam etmesi
  • Göz ağrıları ile birlikte mide bulantısının olması
  • Kusma şikayetlerinin artması
  • Gözlerde kızarıklık yaşanması
  • Aniden yaşanan görme bozuklukları
  • Sokak lambaları gibi ışıkların etrafında renkli çemberler görmek
  • Aniden yaşanan gözde bulanıklık

Göz Tansiyonu Neden Olur?

Gözün arka tarafında bulunan kısım sürekli olarak duru ve berrak bir sıvı üretir. Bu sıvı üretilirken gözün ön kısmını doldurur. Ardından bu sıvı “kornea ve iriste” bulunan kanallardan gözden ayrılır. Bu kanallarda yaşanan tıkanıklık “göz içi basıncı” dediğimiz basıncı doğal olarak artırır ve bu basınç arttıkça optik sinirler hasar görmeye başlar. Alınan bu hasara müdahale edilmez ve engellenmez ise ilerleyen zamanlarda körlüğe bile neden olabilir. Göz içi basıncın artmasını tam olarak doktorlar tespit edemiyor, fakat doktorlar göz içi basıncın artmasında aşağıda yazdığımız durumların etkisinin olabileceği konusunda araştırmalar yapıyor.

  • Bazı göz damlalarının doktor onayı olmadan kullanılması
  • Göz kanallarında yaşanan tıkanıklıkları
  • Kortikosteroid benzeri ilaçlar
  • Optik sinirlerde ki kan akışının azalması ya da zayıflaması
  • Yüksek tansiyon şikayetlerinin olması da göz tansiyonunu tetikleyen durumlar arasındadır.

 Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz Tansiyonu Tedavi Edilir Mi?

Göz tansiyonu tedavisinin yapılmasının amacı göz içi basıncın artması nedeniyle görme kaybını azaltmak ve durdurmaktır. Genellikle göz doktorunuz göz tansiyonu tedavisine göz damlaları ile başlayacaktır. Eğer göz damlaları herhangi bir fayda göstermezse göz doktorunuz daha ileri tedavi yöntemlerini tercih etmeye başlayabilir. Göz damlaları dışında göz tansiyonu tedavileri için şu yöntemler tercih edilebilir;

İlaç Kullanımı

Göz içi basıncı azaltmak için üretilmiş bazı ilaçlar vardır. Üretilen bu ilaçlar göz damlası ya da hap şeklinde kullanılabilir. Doktorların bu ilaçları hastalara reçete olarak damla tercih etmesi en yaygın yöntemdir. Çünkü kısa sürede etkili bir tedavi yöntemidir.

Göz Tansiyonu Ameliyatı

Tıkanıklık yaşanan bir kanal göz içi tansiyonun artmasına sebebiyet verebilir. Göz doktorunuz kanallardan ilerleyemeyen sıvıların ilerlemesi için “drenaj yolu açmak” için ya da sıvılardan bir artış yaşanıyorsa sıvıların artmasına neden olan dokuları yok etmek için cerrahi bir müdahale önerebilir.

Açı kapatan göz tansiyonun tedavi yöntemi diğerlerine göre farklıdır. Bu tarz bir göz tansiyonu acil müdahale gerektiren bir durumdur. Göz içi basıncın acilen azaltılması gerekir. İlaçlar genellikler açı kapatan göz tansiyonun tedavi yöntemi olarak denenir fakat başarılı olma oranı çok düşüktür. Artan sıvılara hareket alanı tanımak için lazer ile müdahale edilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir