1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Güneş Çarpması Nedir? Belirtileri Ve Yapılması Gereken Acil Tedbirler 

Güneş Çarpması Nedir? Belirtileri Ve Yapılması Gereken Acil Tedbirler 

featured

Güneş çarpması genellikle uzun süre Güneş ışınlarına maruz kalınmasının ya da fiziksel olarak zorlanmam sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Güneş çarpması aynı zamanda sıcak çarpması olarak da bilinir. Bu durumda kişinin vücut sıcaklığının 40 derecenin Üzerine çıkması durumu söz konusudur. Vücuda en çok hasar veren ısı kaynaklı hastalıklardan biridir. 

Güneş çarpması durumunda acil bir müdahale gerekmektedir. Güneş çarpmasının tedavi edilmediği dönemlerde beyin böbrek kalp ve kaslarınıza hızlı bir şekilde zarar durumu olabilir. Hastanın tedavisinin geciktirilmesi ciddi komplikasyonlar yaratacağı gibi ölümle de sonuçlanabilir. 

Güneş Çarpmasından Korunmak İçin Alınabilecek Tedbirler Nelerdir? 

Güneş çarpması önlenebilecek bir hastalıktır. Tedavide amaç vücudun hızlı bir şekilde soğutulması mı sağlamaktır. Aynı zamanda güneş çarpmasına önüne geçebilmek için bol sıvı tüketmek ya da sıcağı çok maruz kalmayacak şekilde ortamlarda bulunmak yeterli olur. Bunun dışında hava geçiren kıyafetler giyerek ya da sıcak sarkmasını önleyecek şekilde kapalı ortamlarda bulunmak Yine güneş çarpmasına önleyecek faktörler arasında yer alır. 

Güneş Çarpmasının Belirtileri Nelerdir? 

Güneş çarpmasının belirtileri Her kişide farklılık gösterebilir. Genel olarak şu şekilde belirtmek mümkün olur. 

40 derecenin üstünde ateş 

Konuşma bozukluğu, sinirlilik, nöbet ya da komaya girme durumu, 

Ciltte kızarıklık, kuruluk olması ve terleme yaşamamak 

Mide bulantısı ve kusma, 

Nefes alış verişlerinin hızlanması, 

Baş ağrısı, kas krampları, 

Yorgunluk ve halsizlik durumları, 

Kalp atışlarında hızlanma sorunu gibi nedenler güneş çarpması için belirgin olarak görülebilen belirtilerdir. 

Güneş Çarpmasında Kişiye İlk Yardım Nasıl Yapılır? 

Güneş çarpmasına maruz kalan kişi ilk olarak klimalı bir ortama ya da serin bir yere götürülmelidir. Üzerinde bulunan gereksiz giysiler çıkarılmalıdır. Kişinin ateşi 38,5 dereceye kadar soğutulması için ilk yardım işlemine başlanmalıdır. Eğer ateşi ölçülemiyor ise bu durumda direk olarak ilk yardım prosedürleri uygulanmalıdır.  

Hastanın cildine yumuşak bir sünger ile hafifçe ovalayarak bahçe hortumu ya da kovalar ile su dökerek serinletilmelidir. Hastanın en fazla ateş belirtisi göstermiş olduğu koltuk altı, boyum, kasık ve sırt kısımlarına buz torbaları koyulabilir. Bu bölgelerde genellikle cilde yakın kan damarları daha sıkı olduğu için ilk olarak o bölgeleri soğutmak önemlidir. Kişi kendinde değil ise direk hastaneye başvurulmalıdır. 

Bu işlemleri gerçekleştiremiyor iseniz hastayı direkt duşa sokun. Ya da soğuksu küvetine uzanmasının sağlayın. Eğer kişi genç ve sağlıklı bir yapıya sahipse aynı zamanda egzersiz yapıyor ise bu durumda vücudu soğutmak için buz banyosu işlemi gerçekleştirilebilir. Bebeklerde ve yaşlılarda bu durum söz konusu değildir. Sindirim sistemleri tam olarak gelişmediğinden özellikle bebeklerde ve 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerde buz banyosu önerilmez. Eğer herhangi bir ilk yardım müdahalesi yapılamıyor ya da karşılık alınamıyor ise direk ambulans çağırılmalıdır.

Güneş Çarpması En Çok Kimlerde Görülür? 

Genellikle çok güneşlenen, aşırı alkol tüketimi yapan, kokain ve metanetimin gibi uyuşturucu kullanımı yapan, obezite ya da düşük kiloya sahip olan, yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı gibi hastalıkları olan kişiler en çok güneş çarpmasına maruz kalan bireylerdir. 

Ayrıca orta yaşta olan ve herhangi bir rahatsızlığı olmayan bireylerde de güneş çarpması görülebilir. Bunun için açık renkte giyinme, fazla alkol almamak, ilaç kullanımlarına dikkat etmek ve şapka gibi ürünler kullanmak oldukça önemlidir. Ayrıca genetik sorunlar nedeni ile ten üzerinden hassasiyet durumu söz konusu ise bu durumda mutlaka koruyucular altında olmak ve nefes alan ürünleri giymek gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir