1. Haberler
  2. Life
  3. Güneş Lekeleri İle Nasıl Başa Çıkılır?

Güneş Lekeleri İle Nasıl Başa Çıkılır?

featured

Yazın ve güneşin tadını çıkarırken ortaya çıkabilecek güneş lekelerine karşı doğal çözümler arıyorsanız doğru yerdesiniz.

Tıpta solar lentigo olarak bilinen Güneş lekeleri, özellikle yaz aylarında korumasız olarak güneşte çok uzun süre kalmaktan kaynaklanır. Ağırlıklı olarak yüz, alın, burun, çene, üst dudak, omuzlar, boyun, el ve ayakların üst yüzeyleri, sırtın üst kısımları gibi bölgelerde görülür. Güneş lekelerinin diğer nedenleri arasında genetik yatkınlık, yaşlılık, hamilelik, oral kontraseptif kullanımı, yumurtalık ve tiroid bozuklukları, kozmetik kullanım ve guatr sayılabilir. Güneş lekelerinden şikayetçiyseniz ve çözüm arıyorsanız bu yazımızda doğal güneş lekesi maskeleri hakkında bilgiler bulacaksınız.

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Güneşten gelen UV ışınları cildin belirli bölgelerinde melanin üretimini artırarak o bölgede koyu lekeler oluşturur. Derideki melanin üretiminin azalmasına gelince, bu lekeler siyah beyaz işaretler olarak da görünebilir. Kozmetik olarak istenmeyen güneş lekeleri için ne yapacağınızı düşünüyorsanız öncelikle doğal bir güneş lekesi tedavisi uygulayabilirsiniz. Hemen hemen her evde bulunan doğal malzemelerle cildinizdeki güneş lekelerine basit bir şekilde son verebilirsiniz. Özellikle yüzdeki koyu lekeler için şifalı otları ve etkili kullanım yöntemlerini inceleyelim.

Elma sirkesi: İçeriğindeki doğal asitler sayesinde cildin ölü hücrelerden arınmasına yardımcı olur. Doğrudan etkilenen bölgeye uygulamak için temiz bir pamuk top kullanabilirsiniz. Akşamları güneşe çıkmadığınız zamanlarda düzenli olarak kullandığınızda koyu lekelerde azalma göreceksiniz.

Lavanta: Birçok cilt probleminde etkili bir bitkidir. 1 yemek kaşığı kuru lavantayı 1 litre suda kaynatın, 10 dakika demlenmesini bekleyin ve pamuk yardımıyla uygulayın. 15 gün başvuru yaptıktan sonra 15 gün ara verip devam edin. Lavantayı şifalı bitkilerden kolayca bulabilirsiniz.

Limon: Antiseptik özelliği sayesinde cildi leke ve ölü hücrelerden arındırır. Temiz bir pamuğa bolca limon suyu ıslatın ve melazmanın üzerine sürün ve 20-25 dakika bekleyin. Ardından suyla iyice durulayın. Kaşıntı ve kızarıklıkları önlemek için limon suyu sürerken güneşe çıkmayın.

Aloe vera: Güneş lekelerini yok etmede en etkili bitkilerden biridir. Evde yetiştirebileceğiniz aloe yapraklarını kestikten sonra jeli doğrudan melazmanın üzerine uygulayabilir, bu sorundan kurtulabilir, parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz.

Süt: İçinde bulunan laktik asit cilt tonunu aydınlatır ve hücreleri yeniler. Bir pamuk yardımıyla bol miktarda sütü melazmalı cilde batırın ve 15 dakika bekleyin, ardından durulayın.

Patates: Doğal bir soyma bitkisi olarak kabul edilen patates, cildi pul pul döker ve koyu lekelerin rengini açar. Aynı zamanda nemlendirici görevi görür. Dairesel hareketlerle birkaç dakika boyunca melazma üzerine bir dilim kesilmiş patates sürün.

Yeşil çay: Daha az bilinen ancak etkili yöntemlerden biridir. Antioksidan işlevi sayesinde cildin yüzeysel iyileşmesini destekler. Ortalama 3-4 dakika kadar bekletin ve güneş yanığına bir pamuk yardımıyla uygulayın. Lekeleri hızlı bir şekilde çıkardığınızı göreceksiniz.

Güneş Lekelerinden Nasıl Korunmalı?

Cildinizde koyu lekelerin oluşmasını istemiyorsanız özellikle yaz aylarında UV ışınlarının zararlı olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten kaçınmalısınız. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, SPF 30 veya daha yüksek bir güneş kremi kullandığınızdan, şapka taktığınızdan ve güneş yanığına eğilimli alanlar için koruyucu giysiler giydiğinizden emin olun. Akneye meyilli ciltler için özel olarak tasarlanmış güneş kremlerinden faydalanabilirsiniz. Cilt gençleştirme veya lazer uygulamaları gibi leke çıkarma uygulamaları için sonbahar ve kış aylarını tercih edin. Bu tedaviler cildinizi güneş hasarına karşı daha duyarlı hale getirir ve güneş lekelerinin oluşumunu hızlandırabilir. Cildinize meyve asidi kabuğu gibi bir tedavi uygulaması uygularken kendinizi güneşten koruyun. Bu bütünsel cilt bakımı tedavileri cilt hassasiyetini artırabilir ve kızarıklık ve sivilcelere neden olabilir.

Güneş Leke Tedavisi

Güneşin UV ışınlarından kaynaklanan basit güneş lekeleri, evde düzenli olarak uygulanan doğal yöntemlerle etkili bir şekilde giderilebilir. Ancak hamilelik ve yaşlılık gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve kalıcı hale gelen koyu lekeler tıbbi tedavi gerektirebilir. Bu alanda en sık uygulanan yöntemler krem ​​tedavisi, kimyasal peeling uygulaması, lazer pigmentasyon tedavisi, kriyoterapi olarak bilinen kriyoterapi ve ara tedavidir. Ciltteki lekeler devam ediyor ve doğal çözümler işe yaramıyorsa mutlaka bir dermatoloğa başvurmalı ve doğru tedavilerden yararlanmalısınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir