Hızlı Yemek Yemek Neden Kilo Aldırıyor?

Hızlı Yemek Yemek Neden Kilo Aldırıyor?

İnsanların işlerinin yoğunluğu, onların hızlı yemek yemek alışkanlığı elde etmesine neden olabilir. Bu alışkanlık insanların kısa süre içerisinde kilo problemi ile karşılaşmasına neden olur. Çünkü beynin doyduğunu anlaması için belli bir süreye ihtiyacı vardır. Hızlı yemek yemek ile beyne bu fırsat tanınmamış olur.

Beynin doyduğunu anlaması için ihtiyacı olan süre yaklaşık 20 dakikadır. Hızlı yemek yemektense daha yavaş yemeniz doğal olarak az yemenize de sebep olacaktır.

Yapılan bilimsel araştırmalar incelendiğinde çocukların % 60’ının hızlı yemek yedirildiğinden fazla kilolu olduğu sonucuna varılmıştır. Bu ve buna benzer diğer araştırmalar incelendiğinde hızlı yemek yiyen insanların diğer insanlara göre obezite riski 3 kat daha fazladır.

Hızlı Yemek Yemek İle Obezite İlişkisi Nedir?

Dünya çapında yapılan araştırmalara bakıldığında büyük sağlık sorunlarının başında obezite gösterilmektedir. Sadece kötü beslenme alışkanlıkları ile değil, aynı zamanda hareketsizlik ya da irade eksikliği gibi sorunlar nedeniyle de obezite sorunu ile karşılaşılabilir. Bu kapsamda yaşamsal ve çevresel faktörlerin obeziteye etkisi büyüktür.

Hızlı yemek yemek fazla kilo sorunları ve obezite için risk oluşturmak anlamına gelir. Bu kapsamda hızlı yemek yiyen insanların yavaş yemek yiyenlere göre 2 kat fazla risk altındadır.

Yemeği hızlı tüketmenin obezite sorunlarının yanında farklı sağlık risklerini de ortaya çıkardığı bilinmektedir. Bu kapsamda aşağıdaki problemleri dikkate alabilirsiniz.

  • Yemeğin hızlı tüketilmesi insülin direncinin artmasına neden olur. Bunun yanında Tip 2 diyabet ve metabolik sendrom için de riskli durumların ortaya çıkmasını sağlar.
  • Sindirim sistemi yetersiz kalacağı için çeşitli bağırsak hastalıklarına neden olabilir.
  • Hızlı yemek yemek alışkanlığı ile yorgunluk hissi ortaya çıkacağı için kalp çalışmakta zorlanabilir. Bu da çeşitli kalp ve damar hastalıklarının habercisi olabilir.
  • Herhangi bir sağlık sorunu olmasa da yemeği hızlı tüketen insanlarla tatmin olma duygusu düşüktür. Yavaş yemek yiyen insanlarda bu duygu yüksek olacağı için daha az yemek yerler.

 

Hızlı Yemek Yemek Neden Kilo Aldırıyor?

Nasıl Daha Yavaş Yemek Yenir?

Yemeğin daha yavaş tüketilmesine yönelik kendiniz basit tedbirler alabilirsiniz. Alacağınız tedbirler bu alışkanlığınızı değiştirmenize sebep olacaktır. Bu kapsamda aşağıdaki tavsiyelerimizi dikkate alabilirsiniz.

  • Televizyon izlerken ya da başka bir işle uğraşırken yemek yemeyin. Bu sizin farkında olmadan yemeği daha hızlı ve sorumsuz şekilde tüketmenize neden olacaktır.
  • Ağzınıza aldığınız her bir lokmadan sonra kaşık ya da çatalınızı elinizden bırakın. Bu tedbir, yemek yemenizi yavaşlatacağı gibi yemekten de daha büyük haz almanızı sağlayacaktır.
  • Kendinizi çok fazla aç bırakmayın. Beslenme uzmanları, az az ve sık sık yemek yemeyi tavsiye ederler. Çok acıktıktan sonra yemek yerseniz yemeği hızlı tüketip doğal olarak fazla yemek yersiniz.
  • Bol su için. İnsanlar genel olarak yemekten sonra su içse de bu durum şişkinlik yaratır. Bu nedenle suyu yemekten önce içmeniz hem hazım için hem de kilo almamanız için çok daha mantıklıdır.
  • Yemeği tam olarak çiğneyin. Lokmanın yutmadan önce tam anlamıyla çiğnenmesi çok önemlidir. Bu, hem hazmı kolaylaştıracak hem de daha az yemenize neden olacaktır. Bu anlamda kendinizi kontrol edebilirsiniz. Bir lokmayı en az 20 defa çiğnemelisiniz.
  • Kendinizi disipline edin. Belli alışkanlıkların değiştirilmesi belli bir süreç gerektirir. Bu süreçte başarılı olmak da ancak disiplin ve irade ile mümkündür. Hızlı yemek yemek alışkanlığının değiştirilmesi de irade ile ilgili bir durumdur. Alacağınız basit tedbirler ile daha yavaş yemek yediğinizi görebilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir