Hosting Nedir?

featured

Hosting Nedir? İnternet erişim hizmetinin kişiselleştirilmiş olarak, bilgisayar içerisinde verilerinin saklanmasına denir. Bu şekilde olan bilgisayarlara, web sunucu ya da server denilmektedir. İnternet üzerinde site kurulumu yer yüzünde bulunan, araziler üzerine bina inşa etmek gibidir. Herhangi bir internet sitesi üzerinden yayınlanmak üzere kurulan, sanal araziye hosting denir. Hostin ingilizce bir kelimedir. Türkçe karşılığı ” barınma alanı” demektir.

Hosting Ne İşe Yaramaktadır?

Hosting işe yarama şekli, web sitesinin içerinde bulunan bütün görsel içerikler, makaleler ve  dosyalar sitenin içerisinde yer almaktadır. Hosting hesabında olması gereken bütün işlevler, yayınlandıktan sonra hosting içerisinde bulunur. Siteye erişim sağlayan ziyaretçiler, sitenin barındırdığı sunucuya yönlendirilerek, internet sitesine erişim sağlanır. Kişisel siteyi web üzerinden yayınlayabilmek için, hosting hesabı olmalıdır.

Kullanılan İşletim Sistemine Göre Hosting Türleri Nelerdir?

Kullanılan işletim sistemine göre hosting türleri, iki çeşittir. Ev interneti ya da ofis internetinde olduğu gibi işletim sistemine gerek duyar. Bunlar, Linux hosting ve Windows hostingtir.

Linux Hostin:

Linux veri tabanlı işletim sistemi, hosting denilmektedir. Linux işletim sistemi olarak kullanılan hosting türüdür.  Perl, Cgi, PHP, MySQL gibi siteleri barındırmak için kullanılan işletim sistemidir. OpenCart ile WordPress gibi bilinen siteleri barındırmak üzere CMS sistemi içerisinde en iyisi olan hosting paket türüdür. 

Windows Hosting:

Windows hosting, windows veri tabanlı hostinglerdir. Bu tür hostinglerde windows işletim sistemi kullanılmaktadır. Siteler içerisinde APS kodlamak üzere yayınlanmış siteler arasında yer alır. Ayrıca Access veri tabanı ile MSSQL veri tabanı içerisinde en iyi çalışan hosting türlerinden biridir. 

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Paylaşım türüne göre hosting çeşitleri, hosting türleri hizmet paylaşımı çeşitliliğine göre dört gruba ayrılır. Ayrıca hosting hizmeti veren sunucuları yalnızca bir sitenin barındırmasına  izin verilir. Ya da çeşitli nedenlerle parçalanarak birçok site içerinde barınmasına izin verilir. Paylaşım türüne göre hosting çeşitleri arasında, VDS,  Dedicated Server,  VPS, Shared Web Hosting bulunur. 

VDS:

VDS, ingilizce açılımı ” Virtual Dedicated Server” dir. Türkçe karşılığı olarak açılımı, ” Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” olarak bilinmektedir. VDS paketleri snucuların birçok şekilde sunucu olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Virtual Dedicated Serverlerin, kendine özel kaynakları ile işletim sistemi bulunmaktadır. Böylece kaynakların bazıları kendilerine göre Linux işletim sistemini kullanmaktadır. Bazı kaynakları ise Windows işletim sistemini kullanmaktadır. 

Dedicated Server:

Dedicated server, fiziksel sunucu olarak tanımlanır. Bu çeşit sunucuların tamamı müşteriye aittir. Dedicated server alan kullanıcılar, sunucu içerisinde site barındırabilir ya da birden çok sunucu barındırma hakkı vardır.

VPS:

VPS‘ lerin ingilizce kelime açılımı, Virtual Private Server demektir. Türkçe karşılığı ise ”Sanallaştırılmış Özel Sunucu” denilmektedir. Fiziksel sunucuları sanallaştırılmasını sağlayarak, farklı şekilde sunuculara ayrılmasıyla oluşur.

Shared Web Hosting:

Shared web hostingler, sistem içerisinde paylaşımlı hostingler olarak bilinmektedir. Bu tür hostingler birden fazla web sitesini barındırmak üzere kullanılır.